Ken je je eigen angsten en onzekerheden eigenlijk wel?

8 juni 2015

Jessica Boerema, medisch pedagogisch medewerker en eigenaresse van Contact in Beeld, geeft hier regelmatig opvoedadvies. Deze keer legt ze aan de hand van een case uit haar praktijk uit wat het effect kan zijn wanneer je als ouders eigen angsten en onzekerheden liefdevol onder de loep neemt. Bewustwording kan namelijk een positieve verandering in het contact met je kind teweegbrengen.

Alternatieve route voor het positief beïnvloeden van het gedrag van je kind.

Er zijn enorm veel fijne boeken, cursussen en workshops over opvoeden. Daarbij worden ontzettend leuke en praktische methoden en tips aangereikt. Toch blijkt het toepassen van deze opvoedtips voor veel ouders lastiger te zijn dan gedacht. Heb je ook van alles geprobeerd, maar lukt het niet om het gedrag van je kind te beïnvloeden en op ’n positieve manier te veranderen? Dan reik ik je graag een alternatieve route aan. Misschien durf je het aan om eens te kijken naar je eigen emoties die worden opgeroepen als je kind het lastige gedrag weer laat zien. De emoties die je ervaart kunnen namelijk enorm in de weg zitten om verandering in het contact met je kind teweeg te brengen.

Negatieve sfeer in huis.

Ik zal een voorbeeld geven die ik onlangs meemaakte uit de praktijk om uit te leggen wat ik precies bedoel: De moeder van Isa (4) vertelde dat haar dochter alles bij elkaar schreeuwt in situaties waarin zij haar zin niet krijgt. Volgens moeder bepaalt deze levendige blonde dame de (negatieve) sfeer in huis. Het maakt haar verdrietig. Zo verdrietig dat ze nauwelijks meer plezier beleeft aan het opvoeden van haar dochter. Ik besluit samen met moeder om video-hometraining in te zetten. Aan de hand van videobeelden gaan we kijken hoe we de boze buien van Isa kunnen voorkomen. Er zijn veel momenten te zien waarbij de goede opvoed-skills van moeder krachtig naar voren komen. Eveneens is te zien dat Isa, vlak voordat er een boze bui uitbreekt, vraagt om begrenzing als er iets van haar wordt verwacht wat ze niet wil. Als deze begrenzing van moeder uitblijft wordt Isa onrustig en dit uit ze in een pittige boze bui. Moeder vertelt dat ze het moeilijk vindt om Isa te begrenzen als ze haar zin wil doordrijven.

Anders opvoeden dan thuis het geval was.

Als we tijdens het tweede gesprek aan de praat komen over de eigen opvoeding van moeder, breken er ineens een hoop emoties door. De moeder van Isa heeft een jeugd gehad waarin haar ouders domineerden en zeer streng waren. Moeder heeft er geen fijne herinneringen aan. Zij heeft al lang geleden besloten, nog voordat haar eerste kind geboren werd, dat zij haar kinderen op een andere manier wilde opvoeden. Moeder blijkt heel goed te weten dat Isa meer duidelijkheid van haar nodig heeft maar zij kan dit niet bieden. Ergens voelt moeder namelijk steeds angst. De angst dat Isa haar gaat afwijzen als ze streng is. Moeder is bang dat zij hierdoor geen goede relatie met haar kan opbouwen.

Dit voorbeeld laat zien hoe deze diepgewortelde angst moeder in de weg zit om haar opvoedoplossingen in de praktijk te brengen. Hierdoor bleef te strijd tussen Isa en haar in stand. Moeder heeft in de twee gesprekken die volgden haar emoties de ruimte gegeven om er te mogen zijn. Zij merkte dat zij daardoor meer ontspannen werd. Ook in de opvoeding richting Isa. Doordat moeder haar emoties serieus heeft genomen, lukt het haar inmiddels weer om stapjes te maken in het veranderen van haar opvoedstrategieën, met positief resultaat. De begrenzing die moeder nu aan Isa biedt, doet zowel Isa als moeder goed.

Onderzoek je eigen angsten en onzekerheden.

Als je het als ouders óók aandurft om je eigen angsten en onzekerheden liefdevol onder te de loep te nemen, dan kan deze bewustwording grootste en positieve verandering in het contact met je kind teweegbrengen. Zoals een mooi Surinaams gezegde vertelt: Ruim de stenen van je eigen pad, anders struikelen je kinderen er over.

PS: Soms nemen angsten/trauma’s uit het verleden een dusdanig grote plek in dat het onvoldoende is om bijvoorbeeld middels video-hometraining stappen te maken. In overleg met je huisarts kun je dan kijken welke mogelijkheden er zijn om de stenen op je eigen pad een plekje te geven.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wat je voor je kind kunt betekenen als hij bang is. - mamaschrijft - […] Ken je je eigen angsten en onzekerheden wel? […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.