Kinderen online. Houd het in de gaten.

23 oktober 2016

Schoolfoto’s laten maken… ik vond het vroeger verschrikkelijk. Überhaupt poseren voor de camera, of gefilmd worden tijdens vakanties of verjaardagen. Ik wist me totaal geen houding te geven. Mijn kinderen daarentegen verdringen zich zodra er maar een mobiel of een camera in de buurt is. Ze willen in beeld en hoe!

Mijn cameraschuwheid is inmiddels verleden tijd. Dat komt door een van mijn voormalige werkgevers. Die kreeg de kolder in zijn kop en vond het een goed idee om van mij een internetpresentatrice te maken. Met knikkende knieën stond ik daar ineens Annechien Steenhuizen na te doen. Nou ja, ik was lang niet zo goed als zij, maar met talloze workshops leren presenteren van heel wat mensen die er verstand van hebben, begon het ergens op te lijken en kreeg ik er zelfs plezier in. Maar het had dus heel wat voeten in aarde voordat ik me op mijn gemak voelde voor de camera.

Youtube-sterren

Mijn kinderen daarentegen lijken geboren om ervoor te staan. En dat is allemaal de schuld van talloze vloggers en videomakers die je tegenwoordig op Youtube kunt vinden en die door mijn kinderen op de voet worden gevolgd. Enzo Knol, MeisjeDjamila, StukTV, Touzani TV, Dylan Haegens, Bradley Braafhart.

Nooit van gehoord?

Nou ja, dat zijn dus de sterren van nu. Mijn kinderen kijken geen traditionele televisie meer. Als er tv wordt gekeken dan wordt via de Xbox internet ingeschakeld, en zie ik die talloze Youtube-sterren in het groot voorbijkomen. En om eerlijk te zijn, ik vind het zelf ook wel leuk om naar te kijken. Ze zijn zo lekker gewoon, soms echt grappig en zo benaderbaar. Zo anders dan een Linda de Mol, Sylvie Meis of een Annechien Steenhuizen. Namen waar mijn kinderen dan weer nooit van hebben gehoord, maar waar de meeste ouders dan weer tegenop kijken. Want tja, dat zijn toch wel iconen.

Zelf vloggen

Het zal mijn kinderen een worst zijn. Zij zijn fan van Youtube-sterren. En wat zo leuk is… dat kunnen ze zelf ook doen! Een eitje… we lenen even de telefoon van mama of papa en hoppa, als je je telefoon terugkrijgt staat die vol met ‘vlogs’ en selfies. Althans dat doen mijn kids. Vooral die jongste heeft er een handje van. Die kan maar niet genoeg van zichzelf krijgen. Zeker nu ze de app Musical.ly op mijn telefoon mocht downloaden. Dat is een app waarbij je een soort videoclip van jezelf kan maken. Selecteer je favoriete nummer en binnen 15 seconden heb je een videoclip inclusief special effects. Wat een absolute must is bij het maken van die video’s is dat je er allebei gebaren bij maakt. Het lijkt op de vroegere Vogue-moves van Madonna en gebarentaal. Het werkt bij mij op mijn lachspieren, maar het is een uiterst serieuze aangelegenheid, dus ‘Maham, doe normaal!’

Houd je kinderen in de gaten

Omdat je een profiel kunt aanmaken, kun je clipjes van anderen beoordelen, maar kunnen anderen ook jou beoordelen. En dat vind ik dus link, hè… Want er kunnen dus ook allerlei gekken reageren op mijn meisje. Ze wil haar account absoluut niet in de privé-modus, want dan kan ze geen ‘likes’ verzamelen. Dus zit ik elke dag haar account te screenen en blok ik elke (griezelige) onbekende van haar account.

Een dagtaak heb ik er soms aan, maar goed dat is de taak van een manager toch?

Die screent de social media van de ster waarvoor ‘ie werkt normaal gesproken ook, dus dat doe ik dan ook maar. Net zoals ik in de geschiedenis van mijn Youtube-account in de gaten houd. Wil toch weten wat mijn kuikentjes allemaal kijken. En soms stuit je op iets dat echt niet door de beugel komt en absoluut niet geschikt is voor kinderogen en -oren. Dan roep ik ze even bij me en leg uit waarom ze dat niet mogen kijken. Gelukkig zijn ze dan zo braaf om te luisteren. Nu nog wel, maar hoe dat gaat als ze groot zijn en een eigen mobiel en tablet hebben?

Tips over online privacy van je kind

Ik raad elke ouder aan om er toch bovenop te zitten. Ook al zeggen sociale media, vlogs en apps je helemaal niets. Houd in de gaten wat je kinderen doen en plaatsen. En mocht het uit de hand lopen, neem dan een kijkje op deze sites die boordevol tips staan over je de online privacy van je kind:

Mijnkindonline.nl (http://mijnkindonline.nl/)

Veiligonline.info (http://www.veiligonline.info/tieners-en-kinderen/

Lees meer van Chantal:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.