Mama gaat de wereld (een beetje) verbeteren.

24 januari 2017

Als je een beetje hormonaal bent, kun je het NOS jaaroverzicht over 2016 maar beter overslaan. Toen ik het eind december hoorde werd ik me daar toch een partij droevig van. De woede bij veel mensen, de haat die mensen drijft om vreselijke dingen te doen, ongeneeslijk zieke kinderen, een idioot aan het roer aan één van de grootste landen ter wereld.

Ik merkte dat ik het liefst de radio gewoon uit zette, ik wilde het niet meer horen.

Ik weet niet of jullie het herkenbaar vinden, maar sinds ik moeder ben komen nare ontwikkelingen in de wereld nog veel meer bij me binnen. Eerder kon ik er wat makkelijker overheen stappen ofzo, maar nu raken berichten over zinloos geweld en discriminatie me bijvoorbeeld 10x zo hard voor mijn gevoel. Misschien wel omdat ik denk: in wat voor wereld leeft mijn zoontje straks? En wat nou als hij zijn mama vraagt wat zij daar aan had kunnen doen of misschien wel moeten doen? Het houdt me de laatste tijd erg bezig.

Ok, dus Mama gaat de wereld verbeteren.

En de was doen. En jouw luier verschonen. En naar de speeltuin. En zich voorbereiden op een nieuwe baan. En bedenken hoe dat dan straks met de nieuwe logistiek thuis moet. Like it or not, zo gaat het dus. Ik wil al eeuwen vrijwilligerswerk doen, maar ik vind er domweg de tijd niet voor. En voordat iedereen nu reageert met daar máák je toch tijd voor….. Ja, dat heb ik me dus ook al 20x bedacht. Ik zag afgelopen weekend de Women’s Marches in Amerika en nog veel meer landen, ik vond dat zo inspirerend om te zien! Ik bedacht me: ik wil verdikkeme ook mijn steentje bijdragen!

Maar hoe dan?

En toen las ik op de hele fijne inspirerende blog www.ikreddewereld.nl precies wat ik zocht. 365 heldendaden die kleinschalig zijn, makkelijk te doen, maar die wel het verschil maken. De schrijfster, Rachel van de Pol, schreef direct na de verkiezing van Trump het volgende op haar blog:

“Nu Donald Trump president is, kunnen we nog steeds empathie tonen, zelfs voor mensen die we niet mogen. We kunnen nog steeds doneren aan effectieve goede doelen. We kunnen nog steeds ervoor kiezen het beste in mensen te zien. We kunnen dubbel zo hard ons best doen om de opwarming van de aarde tot een halt te roepen door ons individuele gedrag aan te passen en erover te praten. We kunnen laten zien dat alle mensen, ongeacht huidskleur, geslacht, afkomst of seksuele voorkeur, behoefte hebben aan de dezelfde dingen: voedsel, water, onderdak, veiligheid, liefde, geborgenheid, kansen om je talenten te ontplooien. We kunnen nog steeds met onze portemonnee stemmen door goede, eerlijke producten te kopen. We kunnen nog steeds lief zijn voor dieren. We kunnen nog steeds onze stem laten gelden via petities, facebook, blogs en protestmarsen. Kortom: nu Trump president is kunnen we nog steeds iedere dag proberen de beste versie van onszelf te laten zien en een oneindig groot aantal oneindig liefdevolle kleine handelingen de wereld insturen.”

Schoolziek. Omdat het soms allemaal teveel is

En dus ben ik eens gaan nadenken hoe ik in mijn drukke mama bestaan dan toch iets kan doen.

En kwam tot de conclusie dat ik een paar dingen ook al doe, dat ik die zeker ga doorzetten en dat er een paar nieuwe bij komen. Dit is mijn lijstje en ik hoop dat ik ‘m in het komende jaar kan laten groeien. En ik daag jou als lezer uit om ook eens na te denken welke kleine dingen je wél zou kunnen doen (en misschien al doet) om toch het verschil te maken in deze roerige tijden. Het is niet de bedoeling om je te overtuigen om dezelfde dingen te gaan doen, maar zoek juist dingen die in jouw leven passen en die volgens jou een (klein) verschil maken. Kun je je voorstellen wat we kunnen bereiken als alle mama’s in Nederland met dit soort positieve acties aan de slag gaan? Ik zeg: March of the Mama’s!

Here’s mine:

  • Bloed geven (dankjewel Judith!). Kost je maar heel weinig tijd en is maar een paar keer per jaar. Kan ook ’s avonds.
  • Meegedaan aan Moeders voor Moeders
  • Ik probeer zoveel mogelijk mensen op straat te groeten als ik aan het wandelen ben (toegegeven: dat doe ik dus niet in Utrecht Centrum op zaterdagmiddag, maar wél bij ons in de wijk)
  • 2x per jaar koop ik een Straatkrant

En… ideeën voor praktische, kleine, mama-leven-proof, acties zijn natuurlijk héél erg welkom dus ik lees jouw lijstje graag!

world.jpg

Meer lezen?

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lieve dochter, blijf alsjeblieft die roze bril dragen. - mamaschrijft - […] Mama gaat de wereld (een beetje) verbeteren. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.