Mama geeft het goede voorbeeld.

Wat een fantastische quote: Maak je eigen leven leuk, dan geef je je kinderen het goede voorbeeld.

Elke ochtend gaat de wekker te vroeg af en moet ik mezelf mijn bed uitslepen. Op het moment dat ik onder de douche sta, gaat in mijn hoofd een knop om. Dan denk ik: “Stoppen met dat gezucht en gekreun en Hop! Er weer tegen aan vandaag!” Je zou misschien denken: ‘dat is een positief typje’. Nee hoor, ik ben niet bepaald een ochtendmens en ’s-ochtends lang niet altijd het zonnetje in huis. Ik herinner mij dan enkel één quote: Maak je eigen leven leuk, dan geef je je kinderen het goede voorbeeld.

Grijze wolken Christine Pannebakker, schrijfster van meerdere bestsellers zoals het boek Mama Masterplan, verwoordde dit briljant in een interview met Vrouw&Passie een tijdje geleden. Ze zei: “Ik roep ouders op mee te doen aan de zonnige revolutie. Voor zichzelf, hun gezin, en de wereld. We kunnen blijven hangen in een grijze wolk en elkaar vertellen hoe moeilijk het is om alle ballen in de lucht te houden, of we kunnen ons realiseren dat we de toekomst letterlijk in ons hand hebben. Door wat we doen, maar vooral door wie we zijn. Ons eigen leven is het enige opvoedboek dat ons kind leest. Dus laten we zelf het leven leiden wat we ons kind gunnen”.

Mama is ook maar een mens Betekent dit dat we altijd maar met een stralende glimlach moeten rondlopen? Ik houd dat in ieder geval niet vol. En laten we eerlijk zijn, het is soms ook pittig om de hele dag te rennen en te vliegen, alles te doen wat je wil of moet doen op een dag en daar ook nog eens heel goed in proberen te zijn. Je gezin, je werk, je huishouden, je vrienden, sporten of hobby’s, het is nogal wat. Als je dan ook nog te kampen hebt met weinig slaap, een druilerige, grijze ochtend en je je moet haasten nog voor je de dag begonnen bent, wie blijft daar vrolijk bij? Daarnaast mag mijn dochter best mijn emoties zien, net als blijdschap, vrolijkheid en levendigheid hoort daar ook lusteloosheid en humeurigheid bij. Ik ben tenslotte ook maar een mens.

Maar wat ik mijn kind met heel mijn hart gun is het vermogen om die knop om te zetten, om zichzelf een schop onder haar kont te geven en het leven te benaderen met positiviteit en optimisme. Om de mooie en leuke kanten van het leven te zien en daar van te genieten. Zodat haar grijsbewolkte ochtenden uiteindelijk stralende dagen worden.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results