Moeders, schep niet zo op!

Het valt Femke op dat sommige moeders de ontwikkeling van hun kind als een wedstrijd zien. Houd daarmee op en geniet, is haar boodschap.

Toen ik voor het eerst moeder werd, had ik geen idee of mijn kind voor- of achterliep qua ontwikkeling. Ik las er wel over, hoorde dingen bij het consultatiebureau en besprak vervolgens zijn ontwikkeling met vrienden en familie. Maar verder was ik er niet zo mee bezig. Het ging goed, en dat was belangrijk.

Een wedstrijd

Maar naarmate ik er met andere moeders over ging praten, begon het me op te vallen dat de ontwikkeling van een kind af en toe net wedstrijd lijkt. De ene na de andere moeder wil dat haar kind eerder en sneller is met alles dan andere kinderen. Ik was laatst aan het kletsen met een moeder waarvan het zoontje een maand ouder is dan de mijne. Zij wees vervolgens naar een ander kindje en zei: “Hij is nog maar 8 maanden oud en gaat al staan.” Dat was inderdaad zichtbaar, want het jochie trok zich op aan de kleding in de winkel en liet zich weer rustig op z’n billen zakken. Prachtig om te zien. Ik vertelde haar dat Bowen nu op handen en knieën begint te staan en dat hij probeert vooruit te komen. Waarop de moeder van het staande kindje vervolgens reageerde met: “Oh maar hij kroop ook al met xx maand.” Ja? En? Dus? Wat zegt zoiets? Wanneer is een kind snel? Wanneer is een kind langzaam? Wat zegt een gemiddelde? Ik vertelde dit over mijn zoontje, omdat ik het geweldig vind om de verandering en ontwikkeling te zien. Niet om op te scheppen over wat hij kan, want ik heb geen idee of het snel of langzaam is.

Ontwikkelingen van een kind

Ik vind het zo jammer dat je niet vaak zal horen van een moeder dat haar zoon/dochter achter loopt in ontwikkeling. Alleen als het kind ‘snel’ is met iets krijgt iedereen dat te horen. Wat maakt het uit als je zoon of dochter iets nog niet kan, wat een ander kind van die leeftijd wel kan? Daar wordt je kind toch niet minder van?

In het boek Oei ik Groei! staan de sprongetjes uitgelegd en daarbij ook de ontwikkelingen van de baby. Er staat een grote opsommingslijst bij elke sprong met ontwikkelingen die je kindje zou kunnen gaan doen deze periode. Maar wat zegt zoiets nou? Ouders zouden moeten genieten van de ontwikkeling die het kind doormaakt. De veranderingen die zichtbaar zijn. En niet met wanneer deze veranderingen plaats vinden.

Eigen tempo

Een kind gaat kruipen, wanneer het daar klaar voor is. Een kind gaat lopen, wanneer het daar klaar voor is. En natuurlijk kun je dit stimuleren, maar als het kind met een jaar nog niet loopt, wil dat niet meteen zeggen dat hij/zij dan achterloopt. Alle kinderen doen dit op hun eigen tempo.

Het is heel erg leuk om je kind rechtop tegen een paar kussens te zetten in de hoek van de bank om een beetje te oefenen met zitten. Als ik niet beter zou weten, zou ik dit ook wel eens gedaan hebben. Ik weet nu hoe slecht dit is voor het ruggetje van de kleine en het is volkomen logisch. De buik en rugspieren zijn nog niet sterk genoeg om te kunnen zitten, dus ook niet tegen een paar kussen aan. Even voor een foto kan dat best, maar niet om te ‘oefenen’. Een kindje veel op de buik leggen is goed om die rugspieren sterk te maken en het gaat dan wel zitten als het sterk genoeg is.

Ook bij het consultatiebureau worden we steeds weer geconfronteerd met die gemiddelde lijntjes. Is een kind dan meteen te zwaar of te dik als het boven die gemiddelde lijn zit? Of te dun als het onder deze lijn zit. Moeders worden alleen maar onzeker van deze (richt)lijnen. Is er meteen iets aan de hand als hij met 6 maanden het speeltje niet aanpakt met twee handen? Natuurlijk niet. Het ene kind heeft daar meer tijd voor nodig dan het andere kind. Het is goed om te oefenen met je kindje, maar het moet wel gezond blijven. Alles op z’n tijd.

Voldoende beweging

Ik denk dat we ons drukker moeten maken over dat ze op latere leeftijd voldoende bewegen. Het is gemakkelijker om je kind voor de TV of Playstation te zetten i.p.v. lekker met ze naar buiten te gaan om te spelen of de natuur te leren kennen.

Als we de kinderen op jonge leeftijd veel mee naar buiten nemen en lekker veel bewegen, ontwikkelt het kind zich motorisch beter en sneller dan wanneer dit niet wordt gedaan. Dat is waar wij ons mee bezig moeten houden als ouders en niet met hoe snel het kan kruipen of lopen of z’n zwemdiploma heeft gehaald. Geniet van de ontwikkeling die telkens plaats vindt in plaats van er een wedstrijd van te maken!

Lees ook:

Waarom sommige ouders spijt krijgen van hun gekozen babynaam.

Wanneer er geen roze wolk is na de zwangerschap.

Moeders, schep niet zo op!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results