Nachtrust en een baby: een slechte combi. Nannies at Nigth biedt uitkomst.

Goede nachtrust schiet er vaak bij in wanneer je een baby hebt. Terwijl lekker slapen zo belangrijk is. The Night Nanny biedt uitkomst!

Lekker slapen is voor iedereen noodzakelijk. Maar met een baby of jong kind schiet slapen er jammer genoeg voor veel mensen vaak bij in. Met als gevolg dat normaal functioneren sommige dagen onmogelijk is. En wanneer je dan verantwoordelijk bent voor een baby, of misschien zelfs voor meer kinderen, dan is niet slapen verre van ideaal.

Mijn kinderen slapen inmiddels al jaren door, ze zijn 6 en 8, maar de het eerste jaar van allebei heb ik als ronduit pittig ervaren. Meerdere keren per nacht sjokte ik richting hun bedjes voor voeding, het terugstoppen van een speen of minuten- zo niet uren lang, troosten en sussen. Ik ben ervan overtuigd dat je een (veel) betere en leukere ouder bent wanneer je nachtrust goed is.

Zó krijg je binnen een minuut je baby in slaap

Ouders ’s nachts ontlasten

Rachel, een van de oprichters van Nannies at Night, liep al langer rond met het idee om ouders ’s nachts te ontlasten. Rachel: “Ik paste meerdere dagen per week op bij gezinnen met baby’s en het kwam regelmatig voor dat ik van de ouders hoorde dat ze zo slecht hadden geslapen. Zo grapte één van de ouders weleens of ik ook niet ’s nachts kon blijven. Dat zette me aan het denken en ik onderzocht of zoiets in Nederland al bestond. Nauwelijks, ontdekte ik. Terwijl het fenomeen night nanny in de VS al tijden een enorme hit is. Toen ik mijn idee besprak met Joanne, was zij meteen enthousiast en langzaam maar zeker werd ons idee steeds concreter. Toen onze omgeving ook enthousiast reageerde besloten we er helemaal voor te gaan.”

Wat doen jullie precies?

“Wij komen bij mensen thuis om gedurende de nacht te zorgen voor het kind. Alle zorg die ouders hebben, kunnen ze uit handen geven. Ouders genieten een nacht, of meerdere aaneengesloten nachten na elkaar, van hun nachtrust, terwijl de baby wordt verzorgd. De nanny is ’s nachts verantwoordelijk voor alle taken die te maken hebben met het kind of de kinderen: wiegen, troosten, voeden en verschonen. Ouders krijgen hier niets van mee en staan in de ochtend fris en uitgerust op om vervolgens vol energie aan een nieuwe dag te beginnen.”

Is het voor ouders niet heel lastig om hun kind een hele nacht uit handen te geven?

“Dat dachten wij in eerste instantie ook, maar in de praktijk valt het heel erg mee. We merken vooral dat ouders die een beroep op ons doen vooral heel hard toe zijn aan nachtrust en ons heel dankbaar zijn. Ze ervaren hoeveel goed slapen kan betekenen en zien zelf ook in dat het noodzakelijk is om zelf te kunnen blijven functioneren en goed voor het gezin te blijven zorgen. Omdat we het belangrijk vinden dat ouders ons volledig vertrouwen, maken we altijd eerst kennis, voordat we komen oppassen. Al komt het ook regelmatig voor dat ouders heel lastminute een beroep op ons doen en dan schiet de uitgebreide versie van kennismaken er wel eens bij in. Maar uiteraard nemen we altijd de tijd om alles zorgvuldig door te nemen en te bespreken. En pas wanneer alles is verteld en gevraagd sturen we ouders naar bed.”

Wanneer kloppen ouders bij jullie aan?

“De redenen zijn divers; de intense behoefte om bij te slapen, bij willen komen na een ouderwets stapavondje of bijvoorbeeld ziekte terwijl de man voor werk in buitenland zit. Een concreet voorbeeld is dat van een vader die ons onlangs belde. Hij vroeg of we een week beschikbaar waren. Zijn vrouw was een aantal weken geleden bevallen via een keizersnede en herstelde moeizamer dan verwacht, terwijl hij was uitgenodigd voor een belangrijke sollicitatie die om erg veel voorbereiding vroeg. Hij was ervan overtuigd dat het niet goed zou komen met dat gesprek wanneer hij niet zou kunnen bijslapen. Daarom vroeg hij ons om de nachtvoeding over te nemen en de baby te troosten tot hij, uitgeslapen, weer opstond. Dankzij zijn goede nachtrust kon hij zich goed voorbereiden op het gesprek en overdag goed voor zijn zoon zorgen.”

Kun je kort vertellen hoe het in zijn werk gaat. Stel ik boek jullie voor 1 nacht, hoe gaat dat dan? 

INTAKE:

“Als het lukt, dan komen we dus van tevoren langs om kennis te maken. Mocht daar geen tijd voor zijn, dan doen we een telefonische intake. We bespreken alle specifieke wensen van de ouders en ook de woon- en gezinssituatie. Uiteraard komt ook het voedings- en slaapschema van de baby aan de orde. Deze ontvangen we ook graag per mail zodat we dat tijdens het oppassen kunnen raadplegen. Tot slot spreken we een tijd af wanneer we komen. Bij voorkeur minimaal een half uur voordat de ouders naar bed willen gaan, zodat we de laatste dingen nog even in alle rust kunnen bespreken.”

DE AVOND ZELF:

“Op de avond zelf maken we kennis met de ouders en met de baby. We starten met een rondleiding door het huis en krijgen we te horen waar alle verzorgingsspullen liggen. Vervolgens komt de voeding aan orde: de tijden, de bereidingswijze (wel/geen kraanwater, welke temperatuur etc.) en welke gewoontes heeft de baby? Laat het boertjes? Brandt er ’s nachts een lichtje in de slaapkamer? Hoe klein deze dingen soms lijken, we doen er alles aan om de baby een vertrouwd gevoel te geven. Meestal geven de ouders vervolgens zelf aan dat ze naar bed gaan.

Wij blijven wakker tot de eerstvolgende voeding om daarna zelf ook te gaan slapen. Indien mogelijk op de kinderkamer en anders in een andere kamer, met de babyfoon aan. Wij zijn vanaf nu verantwoordelijk voor de baby en zullen hem alles geven waar op dat moment behoefte aan is. ’s Ochtends geven wij de eerste voeding en meestal worden ouders rond dat tijdstip ook wakker. Maar dit is afhankelijk van de afspraak. Indien ouders willen uitslapen, dan kan dat natuurlijk ook. Zodra de ouders uit bed zijn, geven wij een uitgebreid verslag van de nacht. En we horen uiteraard graag hoe de ouders de nacht hebben ervaren. Tot nu toe zijn wij na elke dienst volledig tevreden naar huis gegaan, wetende dat ouders vol energie aan een nieuwe dag beginnen.”

Slaaptekort. En dat dankzij je lieve baby

Wat zou je ouders die nu nog twijfelen willen zeggen? Hoe belangrijk is goede nachtrust voor jullie?

“Ik zou willen onderzoeken waar die twijfel ligt. Twijfelen ouders aan ons of aan het belang van nachtrust? Mocht die twijfel bij ons liggen, dan kan ik niet meer zeggen dan dat wij al jaren met veel liefde en plezier oppassen en dat we ons realiseren dat ouders hun meest kostbare ‘bezit’ een nacht uit handen geven. Wij zorgen met alle liefde voor de kindjes op wie wij mogen passen. En tegen de ouders die denken dat ze best een tijdje zonder veel slaap kunnen, zou ik willen zeggen: onderschat dat niet. Slaapgebrek heeft ontzettend veel impact. Je wordt minder scherp en meer prikkelbaar. Je bent minder alert en hebt minder geduld. Kortom: het vervullen van de ouderrol gaat je minder goed af. Gun jezelf de luxe van onze service en je zult zien: je geniet meer van het ouderschap en van je kindje!”

In welke regio passen jullie op?

“Momenteel alleen in Amsterdam. Al staan we wel open voor aanvragen van buiten de stad, mits deze goed bereisbaar zijn met het openbaar vervoer. We hebben de ambitie om in de toekomst uit te breiden naar de rest van de Randstad.”

Night Nanny's Rachel en Joanne

Nannies at Night Rachel en Joanne

Ervaar het zelf!

“We hopen dat lezers van mamaschrijft zichzelf goede nachtrust gunnen, juist nu een kind zijn ouder zo hard nodig heeft. En daarom is het mogelijk om in april te boeken zonder het betalen van inschrijfkosten a 25 euro.”

Nog wat extra info over Rachel en Joanne:

Rachel:

Afgestudeerd Master Gezondheidszorgpsychologie (UvA) / geestelijke gezondheidszorg & verslavingszorg / ruime oppaservaring baby’s en kinderen / horeca / thuiszorg / secretaresse / detailhandel (Mint Mini Mall) / Trans-Mongolie express , China, India & Zuid-Oost Azië / diverse schrijf-, toneel- & zangcursussen

Joanne:

Afgestudeerd Bachelor & Master Europese Studies en Bachelor Spaanse taal en Cultuur (UvA) / Europa: Cultuur & Identiteit / ruime oppaservaring baby’s en kinderen / kinderopvang / horeca / thuiszorg / receptioniste / secretariaat / Stage Nederlandse Ambassade in Madrid & Prins Claus Fonds / Reizen door Zuid-Oost Azië, Marokko, Sri Lanka & Zuid Amerika / Kunst en Cultuur

Lees ook: zo krijg je binnen een minuut je baby in slaap

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

1 comment

  1. Pingback: Mijn super snelle, maar heftige bevalling * mamaschrijft

Type to Search

See all results