Nieuws: toegeeflijke grootouders zijn niet best voor gezondheid kleinkind.

Tegenwoordig zijn er steeds meer opa's en oma's die de zorg voor hun kleinkinderen op zich nemen wanneer wij als ouders aan het werk zijn. Maar volgens onderstaand bericht is het funest voor de gezondheid van je kind.

In sommige gevallen gaat het om sporadisch oppassen maar veel opa’s en oma’s hebben tegenwoordig een vaste oppasdag, of zelfs meerdere per week. Superfijn natuurlijk, want de kinderen zijn met ze vertrouwd, en het spaart een hoop geld uit op kinderopvang. Maar volgens onderstaand bericht dat deze week in het nieuws was, is het funest voor de gezondheid van je kind…

Niet streng, teveel snoep

Veel grootouders hebben de neiging niet al te streng te zijn voor hun kleinkinderen. Integendeel: ze stoppen ze vol met lekkers en nemen het niet zo nauw met de regels. Maar dat is ronduit ongezond voor hun kleinkinderen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers aan de Universiteit van Glasgow hielden 56 onderzoeken tegen het licht met gegevens uit 18 landen. Daarin keken ze naar de invloed van grootouders die geregeld de zorg voor hun kleinkinderen op zich nemen.

Drie belangrijke vragen die de onderzoekers stelden:

  • Wat geven opa en oma hun kleinkind te eten?
  • Zorgen ze dat het genoeg lichaamsbeweging krijgt?
  • Roken ze in het bijzijn van hun kleinkind?

Weinig mensen zullen er verbaasd van opkijken dat opa en oma geen goede invloed blijken te hebben op het voedingspatroon en het lichaamsgewicht van hun kleinkind. Dat leidt maar al te vaak tot frustratie bij de ouders: die vinden dat de kleinkinderen schromelijk verwend worden.

‘Straks een ijsje!’

Grootouders hebben soms maar weinig op met goede voedingsgewoonten. Ze gebruiken voedsel bovendien om hun kleinkind onder druk te zetten (‘Als je nu je bord leegeet, krijg je straks een ijsje’). Vet en suiker scoren hoog. Een frietje, een snoepje: kleinkinderen worden door hun grootouders volgestopt met van alles, niet zelden in de vorm van een traktatie.

Komt bij: worden kleinkinderen te dik, dan hoeven ze er niet op te rekenen dat ze bij opa en oma genoeg lichaamsbeweging krijgen. Dat blijkt alleen zo te zijn als de grootouders er zelf een actieve levensstijl op nahouden.

Niet roken a.u.b.

Nog zo’n struikelblok: roken waar de kleinkinderen bij zijn. Grootouders in sommige onderzochte landen trekken zich weinig aan van het verzoek niet te roken in de aanwezigheid van een kleinkind. Andersom is het ook geregeld zo, constateren de onderzoekers, dat grootouders hun rookverslaving juist afzweren bij de geboorte van een kleinkind.

Als opa en oma hun kleinkind dus constant verwennen en liefst met de iPad op de bank laten zitten, mag het geen wonder heten dat de gezondheid van het kleinkind onder druk komt te staan. Ouders zien dat gebeuren en sputteren geregeld tegen, maar durven opa en oma er niet mee te confronteren: veel grootouders zijn onmisbaar als oppas.

Risico op kanker stijgt

“Ouders vinden het moeilijk hierover in gesprek te gaan“, zegt hoofdonderzoeker Stephanie Chambers tegen de Britse omroep BBC. “Doordat opa en oma hun kleinkinderen verwennen of roken in hun bijzijn, neemt onbedoeld het risico op kanker bij kleinkinderen toe zodra die volwassen zijn.”

Dat vereist een goed gesprek tussen ouders en grootouders, denkt Chambers. Want het is niet goed als kinderen thuis een gezonde levensstijl krijgen aangeleerd die door het vrijblijvende gedrag van opa en oma weer onderuit wordt gehaald.

Linda Bauld van de Britse stichting voor kankeronderzoek Cancer Research wijst op roken en overgewicht als de twee belangrijkste vermijdbare oorzaken van kanker. Juist daarom is het belangrijk dat de hele familie, inclusief opa en oma, daarin één lijn trekt, zegt ze. “Wanneer je als kind een gezonde levensstijl aanleert, is het veel belangrijker om dat als volwassene vol te houden.”

Bron: RTLnieuws.nl

Wij zijn benieuwd, hoe is dat bij jou thuis? 

Lees ook: 

Hoezo, oma wil niet oppassen?!

Over jarig zijn en oma missen.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results