Of ik nog wel een beetje slaap ’s nachts met drie kinderen?

Ik krijg regelmatig de vraag of ik nog wel een beetje slaap 's nachts met twee kids én een baby thuis. En daarom leek het me leuk om eens uit te schrijven hoe een gemiddelde nacht er zo'n beetje uit ziet voor mij.

Wat is slapen toch heerlijk. Als je er aan toe komt tenminste. Fijn, in een warm bed, op weg naar dromenland, wetende dat je op tijd in bed ligt en fris en fruitig weer op staat in de ochtend. Ik vraag me af of zoiets ooit nog haalbaar is als je eenmaal kinderen hebt. Mijn kinderen worden namelijk regelmatig wakker ’s nachts, om onverklaarbare redenen. Niet altijd hoor, soms zie ik ze pas vroeg in de ochtend aan de rand van ons bed verschijnen, maar veel vaker groeten we elkaar ook in het holst van de nacht.

Weinig slaap

Afgelopen nachten waren niet om over naar huis te schrijven. Ik heb denk ik welgeteld vier uur geslapen per nacht. En het ging juist zo goed de afgelopen weken. Fehla (bijna vier maanden) heeft al geregeld nachten gemaakt van 19.00 tot 06.00 uur, zonder een slokje melk tussendoor. Hoera, de vlag ging uit! Maar afgelopen nachten liepen totaal niet lekker. Ze werd zelfs twee keer wakker, vaak om 01.00 uur en om 04.00 uur weer. Ze huilt niet echt maar gaat steeds harder geluiden maken, en valt niet meer in slaap. Ik geef haar dan een klein flesje melk en dan gaat ze wel weer rustig slapen.

Kinderen worden ’s nachts wakker

En dan zijn er ook de andere twee kids, die tussendoor ook nog een poging wagen om bij papa en mama in bed te kruipen. Heel gezellig allemaal hoor, en als ze enig kind waren dan had ik er wellicht de energie voor gehad om ze inderdaad in mijn bed te laten, maar nu heb ik toch liever dat ze de nacht gewoon in hun EIGEN bed doorbrengen. Zodat we niet met z’n vieren in ons bed liggen mét een baby in het ledikant ernaast.

Ik krijg uiteraard regelmatig de vraag of ik nog wel een beetje aan slapen toekom ’s nachts. En daarom leek het me wel een goeie om eens uit te schrijven hoe een gemiddelde nacht er zo’n beetje uit ziet voor mij.

Een gemiddelde nacht:

  • 22.30 uur: ik ga naar bed en kijk uit naar een heerlijke, lange nacht slaap (hihi!).
  • 01.15 uur: Ik hoor Fehla die op onze kamer naast ons in haar bedje ligt. Ze wordt wakker en begint te smakken en sabbelen op haar handen. Ik doe net of ik niks hoor en blijf liggen, in de hoop dat manlief in actie komt. Helaas, ook hij kent deze strategie en verroert zich niet. Dan maar het bed uit en paar slokjes geven. Gelukkig, ze gaat weer slapen.
  • 03.00 uur: Izzie roept heel hard: ‘Mama, mijn koningspaardje (lees: eenhoorn knuffel) is gevallen. Mama! Mama! Mama!’ Verdorie, weer mijn bed uit.. snel naar haar toe, de knuffel geven en gebieden tot slapen. Shit, ze wil bij mij in bed en begint te jengelen. Kan niet, mag niet, ga maar lekker slapen… gelukkig gaat ze weer liggen. Ik snel naar mijn bed en probeer even snel de slaap weer te vatten.
  • 05:30 uur: Fehla begint te smakken. Duidelijk honger. Ik pas dezelfde strategie als een paar uur geleden toe en gelukkig gaat manlief eruit en maakt een grote fles. Ze drinkt hem in 1 teug leeg en gaat weer slapen.
  • 06:00 uur: Raf komt aangerend en springt met grof geweld in ons bed. Hoezo subtiel… Hij draait op zijn rug, nestelt zichzelf is een diagonale houding en gaat verder slapen. Ik lig op een paar millimeter en probeer ook weer de slaap te vatten for what it’s worth.
  • 07:00 uur: Izzie is wakker en komt ook aangerend. Zij kruipt aan mijn kant het bed in vraagt of ze een filmpje mag kijken. Pfff, ik sliep nét! Maar goed, ik pak mijn telefoon en zoek frozen op youtube erbij. Zij gaat zitten en ik probeer nog te snoozen. Ongeveer een kwartier later worden ook Fehla en Raf wakker. En gaat ook de wekker. Bye bye nacht, hello new day.

Zo ziet het er dus zo’n beetje uit. En de ene nacht gaat beter dan de andere. Fehla doet het eigenlijk best heel goed, aangezien ze al hele nachten heeft doorgeslapen. Het gaat een beetje met ups en downs. En vaak wanneer manlief in het buitenland zit, worden ze ineens veel meer wakker en loop ik dus best wel gaar rond overdag. Voorheen deed ik nog wel eens aan ‘voorslapen’. Met andere woorden: om 21.00 uur naar bed gaan. Maar dat lukt me tegenwoordig niet meer. Er moet nog teveel gedaan worden en als dat eenmaal gedaan is, dan wil ik zelf ook nog wel even ontspannen. Ach ja, het zijn fases, de tropenjaren. Komt wel goed (ga ik vanuit!). C’est ca!

Heb je ook een baby of kleine kinderen? Hoe zien jouw nachten eruit?

Lees ook:

Heeft je kind moeite met inslapen? Deze tips helpen!

Of ik nog wel een beetje slaap 's nachts met drie kinderen?

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results