Oogzorg kinderen verdient meer aandacht dan ooit.

Even geleden bezocht ik zowaar weer eens het consultatiebureau met Izzie. Dit was de drie jaar controle waarbij ze onder andere checken of haar ogen goed zijn.

We hadden van te voren de plaatjes al geoefend omdat er best wat icoontjes tussen staan die zij niet uit zichzelf kon benoemen. Zoals een oude antieke klok. Maar ook een fluitketel (of theepot) herkende ze niet, wij halen ons theewater namelijk uit de Quooker! De plaatjes zijn bizar genoeg heel erg ouderwets. De iconen stammen uit de vorige eeuw. De kaart met plaatjes wordt de ‘Burghardt visuskaart’ genoemd.

Oogmeting kinderen

Door die ouderwetse icoontjes is de oogmeting daardoor soms lastig uitvoerbaar. Dit terwijl oogzorg voor kinderen tegenwoordig meer aandacht verdient dan ooit: door leefstijlfactoren zoals weinig buiten spelen en het gebruik van smartphones en tablets neemt bijziendheid onder kinderen ernstig toe. Om aandacht te vragen voor het belang van oogzorg bij kinderen, roept Specsavers op om de oogmeting voor kinderen te moderniseren. De optiekketen biedt hiervoor inspiratie met een eerste aanzet van nieuwe iconen voor de visuskaart, die passen in de huidige tijdsgeest zoals een tablet, waterijsje en windmolen.

Eerste aanzet

Op het consultatiebureau worden kinderen tot de leeftijd van vier jaar op twee vaste momenten getest op hun zicht: wanneer ze drie jaar oud zijn en wanneer ze drie jaar en negen maanden oud zijn. Voor kinderen van drie jaar wordt standaard gebruik gemaakt van de huidige ‘Burghardt visuskaart’. Simone Stad, optometrist bij Specsavers: “Wij vinden het hoog tijd dat de visuskaart in een nieuw jasje wordt gestoken. Hoewel de iconen op de visuskaart aan specifieke eisen moeten voldoen en we dit aan de verantwoordelijke partijen voor jeugdoogzorg willen overlaten, bieden we met deze eerste aanzet  alvast inspiratie om de kaart te moderniseren. Tegelijkertijd willen we hiermee aandacht vragen voor het belang van goede oogzorg, al vanaf zeer jonge leeftijd. Helemaal in een tijd waarin myopie, oftewel bijziendheid, een steeds groter wordend probleem is onder kinderen.”

Oogzorg voor kinderen 

Naast de standaard metingen is het ook belangrijk om als ouder scherp te zijn op het zicht van je kind. “Wanneer je merkt dat je kind verminderd zicht heeft, is het belangrijk om tijdig een oogtest uit te voeren. Kinderen tot 10 jaar worden via verwijzing van een huisarts gemeten door een oogarts. Vanaf 8 jaar kunnen zij voor een oogmeting ook terecht bij een optometrist en vanaf 10 jaar bij de opticien”, vervolgt Stad. “Bijziendheid volledig voorkomen is onmogelijk, maar het risico verlagen kan wél. Hanteer daarom voor je kind de 20-20-2-regel: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconde pauze en minstens 2 uur per dag buiten zijn. Daarnaast raden we aan om minstens dertig centimeter afstand te nemen van beeldschermen zoals tablets.”
Lees ook:
Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results