Op vakantie met een kind.

Vakantie met een kind is heel wat anders dan met vrienden of je partner. Het thuis-ritme gaat gewoon door.

Aangezien vorig jaar zomer wat anders verliep ben ik deze zomer voor het eerst op vakantie geweest met mijn zoontje. Samen met mijn vriend zijn wij wezen kamperen in Frankrijk. Wij houden allebei erg van kamperen en het was voor ons beide alweer te lang geleden. Ze zeggen dat verhuizen en op vakantie gaan/kamperen een goede test is voor je relatie. Wij hebben beide binnen 2 maand mogen doen en het is allemaal goed gekomen 😉

Op vakantie

Er is mij vaak verteld dat kinderen altijd een paar dagen moeten acclimatiseren op vakantie en vervolgens ook als je weer thuis komt. Ik dacht dat dit allemaal wel mee zou vallen. We zien het allemaal wel. Bowen is zo’n makkelijk kind, die heeft daar vast geen last van.

De ochtend vlak voor vertrek is mijn vriend de auto aan het inpakken en ik ben binnen nog wat laatste spulletjes aan het pakken. Bowen snapte er niets van. Wat doen jullie? Waar brengen jullie mij heen? Gaan jullie zonder mij weg? Kort daarna vind ik spuug in zijn speelgoedbak met toettoet auto’s. Dat kon nog wel eens van de spanning komen dachten wij. Ziek was hij in elk geval niet.

Tussendoor overnachten

We hadden ervoor gekozen om twee dagen te reizen en ergens te overnachten in een hotel. In de auto heeft hij beide dagen nauwelijks geslapen, maar hij heeft zich prima vermaakt. Omdat we een huurtent inclusief campingbedje gereserveerd hadden, namen we ons eigen campingbedje niet mee. We zijn er maar vanuit gegaan dat ze in het hotel gewoon campingbedjes hadden. Eenmaal daar aangekomen bleken alle bedjes verhuurd te zijn. Tegen onze principes in heeft Bowen die nacht tussen ons in geslapen. Nou ja geslapen…? Hij slaapt nooit tussen ons in dus het was een feestje voor hem. Om 20 uur lagen we met z’n drieën in bed in de hoop dat hij in slaap zou vallen. Hij vond het veel te gezellig. Uiteindelijk sliep Bowen om 22 uur als een roos.

Net als thuis

Ik werk zelf in het onderwijs en heb daarom 6 weken vakantie. 6 weken? Ja 6 weken, wat een leven he? Eind juni zijn wij verhuisd en daarom heb ik de eerste 2 weken van mijn vakantie veel tijd besteed aan klusjes in huis die wij nog gedaan wilden hebben. De 3e week gingen wij op vakantie. Ik moest erg wennen de eerste paar dagen. Ik had heel erg in mijn hoofd: thuis dingen doen en op vakantie lekker relaxen. Maar ik moest de eerste paar dagen echt even omschakelen. Het is wel relaxen, maar toch echt anders relaxen met een kind. Het ritme van thuis gaat namelijk wel gewoon door. Je kunt niet de hele dag aan het zwembad met een boekje zitten met een kind van 14 maanden. Terug naar de realiteit. Ik kon gelukkig snel wennen en ook op vakantie hadden wij het ritme snel te pakken.

Een tuigje

Mijn vriend en schoonmoeder zeiden thuis dat het verstandig was om een tuigje mee te nemen op vakantie. Ik had ze aangekeken: ‘een tuigje?’ van z’n lang zal ze leven niet. Het is geen hond. Uiteindelijk hebben zij mij toch overtuigd om een tuigje mee te nemen en achteraf ben ik ontzettend blij dat we dat gedaan hebben. De eerste dag op de camping hebben wij een hondenpen in de grond gedraaid, stuk touw eraan zodat hij wel genoeg ruimte had om te bewegen en daar het tuigje aan vast. Nou Bowen, kom maar even hier. Hij vond het eerst wel leuk, totdat hij merkte dat hij achterover getrokken werd als hij te ver liep. Huilen, huilen. Het was echt zielig om naar te kijken. Hij heeft het tuigje 10 minuten om gehad, toen hebben wij gezegd: ‘het tuigje mag af, maar dan moet je hier bij ons blijven. Ik hield mijn hart vast voor een dag vol waarschuwen, corrigeren en gehuil door het tuigje. Maar tot onze verbazing bleef hij de hele dag netjes op ons stukje terrein bij de tent. De dag erna testte hij ons even weer uit door de straat op te lopen. Wij hebben hem nogmaals 10 minuten aan het tuigje gedaan en vervolgens opnieuw gewaarschuwd dat hij af mag, maar dat hij bij ons moet blijven. De rest van de vakantie heeft hij zonder tuigje rond gelopen. Fantastisch! Het tuigje heel weinig gebruikt, maar het heeft er wel voor gezorgd dat hij netjes op ons stukje terrein bleef. We hebben twee geweldige weken gehad.

Weer naar huis

Ook op de terugweg had hij weinig zin om te slapen. Eenmaal thuis heeft hij ook echt een aantal dagen weer moeten wennen. Hij was helemaal hyper de piep en ging weer overal aanzitten waarvan hij weet dat hij daar niet aan mag komen. Na 2 twee dagen was het allemaal weer aardig op de rit en kon ik nog van twee weken vakantie thuis genieten. Deze weken nog wat geklust, ons neefje te logeren gehad en verder weinig gedaan.

Toen ik nog geen kindje had, had ik na een week of 4/5 echt weer zin om te werken. Dan had ik genoeg stil gezeten en had ik zin in weer een nieuw schooljaar. Tot de laatste dag van mijn zomervakantie dit jaar, had ik nog totaal geen zin om te beginnen. Het is zo anders tot rust komen dan ik gewend was en het was zo heerlijk om zoveel bij Bowen te zijn. Eenmaal weer op het werk, had ik echt wel weer zin om te beginnen en was het ook allemaal goed. Al duurt het inkomen op het werk wel iets langer. Normaal had ik een paar dagen nodig, maar ik heb nu de 1e week erop zitten en zit er nog niet echt lekker in. Ik heb 6 weken vakantie gehad en nog liep ik te zeuren dat ik geen zin had om te werken. Nu ik er weer langzaam in begin te komen is het ook wel weer lekker om weer in het ritme te zitten en geniet ik er meer van op mijn vrije dagen en het weekend.

Lees ook:

Het leed dat de camping heet.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results