Op vakantie tijdens schoolvakanties.

Nu Raf in november vijf jaar is geworden, zitten we qua vakantieplanning ineens vast aan de verplichte schoolvakanties, want hij is leerplichtig. Dat is even wennen.

Afgelopen jaren konden we gewoon gaan en staan wanneer we wilden, en nu moeten we ineens mega vooruit denken, agenda’s driedubbel checken en de hoofdprijs voor een vakantie betalen. Niet ideaal.

Zonder reden van school halen

Gelukkig heeft onze school bedacht dat een extra week vakantie in juni een goed idee zou zijn, dus hebben wij direct een reisje geboekt. We zouden wel graag wat langer weg willen, maar ze hebben maar een week en om je kind nou ziek te melden 2/3 dagen voor of na de vakantie is niet heel verstandig. Blijkbaar gebeurt dat toch heel regelmatig, ook al mag het niet. Maar ik begrijp het wel, want welke ouder vindt het leuk om met jengelde kinderen in de file naar Frankrijk te tuffen? Niemand dus.

Maar je kind van school halen zonder goede reden heeft consequenties. Eerst krijg je vaak alleen een waarschuwing. Doe je het vaker, dan wordt het gemeld door de leerplichtambtenaar bij het OM (Openbaar Ministerie) en je mag dan voor de rechter komen uitleggen waarom je kind niet op school was. Heb je geen goede reden, dan moet je 100 euro betalen. Per dag, per kind! Dat is behoorlijk pittig, en nu wil het OM ook nog eens dat ouders DIRECT een boete krijgen als ze hun kind zomaar van school houden.

Leeplichtambtenaren

In de praktijk blijkt dat dit allemaal niet zo handig is, omdat deze manier het systeem best veel kost. Er moet namelijk een rechter aan te pas komen. Daarom wil het OM dat leerplichtambtenaren zelf boetes kunnen uitschrijven aan ouders. Zo kan het ‘luxe verzuim’, zoals dit wordt genoemd, sneller en goedkoper worden afgehandeld. Ook krijgen ouders dan geen aantekening meer in officiële justitiële documenten.

Ouderwets

Veel ouders klagen hierover, en vinden het systeem nogal ouderwets en achterhaald. En ik vind dat zelf ook wel. Het zou in ieder geval al mooi zijn als je enige zeggenspraak hebt en iets meer vrijheid in wanneer je wel en niet kan gaan. Met duidelijke richtlijnen natuurlijk.

Ik ben benieuwd, wat vind jij hiervan? Vind jij het ouderwets, of juist fijn dat we vaste schoolvakanties hebben?

Lees ook:

Schoolziek. Omdat het soms allemaal teveel is

Zin om te bloggen voor mamaschrijft?

Op naar een leuke vakantie!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results