Opa en oma: verwennen of verpesten?

13 juni 2016

Mijn kinderen zijn gezegend met twee paar lieve opa’s en oma’s. En omdat hun grootouders wat verder weg wonen en hun kleinkinderen daarom niet wekelijks zien, worden ze vaak extra verwend. Zo is hier in ons eigen huis weinig snoep te vinden (vooral voor de kids) en is het meeste wat ze krijgen suikervrij. Maar als ze bij opa en oma komen, dan weten ze dat ze veel koekjes, snoepjes en ander snoeperij krijgen. Best moeilijk om daar wat over te zeggen. Tenslotte wil ik ook dat mijn (schoon)ouders op de schaarse momenten dat ze met hun kleinkinderen zijn, écht opa en oma kunnen zijn.

Allemaal uit liefde Misschien herken je dit soort situaties wel. Uiteraard bedoelen de grootouders het allemaal goed. Ze houden nou eenmaal zoveel van hun kleinkind dat ze de grens tussen verwennen en ‘verpesten’ wel eens uit het oog verliezen. Ze doen er bovendien ook alles aan om ervoor te zorgen dat hun kleinkind in hun ogen de beste opvoeding krijgt. Soms mogen de grootouders zich wel een beetje minder bemoeien. Het is en blijft immers jouw kind, niet die van hen. Grootouders vergeten in hun enthousiasme soms dat vroeger echt niet alles beter was. Ze zullen moeten accepteren dat de keuzes die jij maakt in de opvoeding van je kind niet altijd hetzelfde zullen zijn als waar zij voor zouden kiezen. Als jouw ouders of die van je partner daar moeite mee hebben, moeten ze dat los laten. Grootouders kunnen ook te ver gaan.

Verwennen
Grootouders hebben tevens valkuilen. En dat beseffen ze zelf ook, zo valt te lezen op deze website van grootouders. Ze vinden het heerlijk om hun kleinkinderen te verwennen, maar ook hier zijn duidelijke grenzen. Van grote cadeaus van de ene opa, tot nog grotere cadeaus van de andere opa. Er kan een concurrentiestrijd tussen grootouders ontstaan. Dit komt vaker voor dan je in eerste instantie zou verwachten: één op de zes grootouders geeft toe dat zij die concurrentiestrijd voelen.

Bemoeien met de opvoeding
Bemoeien met de opvoeding vinden veel grootouders stiekem heerlijk. Het is wel belangrijk dat jij als ouder beslist wat jezelf van belang vindt in de opvoeding van je kind. De meeste ruzies tussen opa’s en oma’s en ouders ontstaan door het bemoeien met de opvoeding.

Acceptatie: tips & trics
Hoe kun je ervoor zorgen dat opa en oma accepteren dat jij wellicht een andere stijl van opvoeden hebt? Neem bijvoorbeeld een keer samen de opvoedregels door: het is belangrijk dat grootouders regelmatig met de ouders van het kind de manier van omgang bespreken. Op die manier begrijpen de grootouders jou beter en kunnen ze je ondersteunen in je keuzes. Of stel vragen aan opa en oma welke regels zij belangrijk vinden of op welke manier zij het aller liefst invulling geven aan hun rol. Het is belangrijk om van elkaar te weten hoe je in de situatie staat.

Advies is altijd welkom. De grootouders van je kind hebben immers ook kinderen opgevoed en kunnen je soms helpen door iets te suggereren waar jij nooit over na zou denken. Maar aan het einde van de dag ben jij als ouder degene die beslissingen neemt over de opvoeding van je kind.

1 Reactie

  1. Martine

    Herkenbaar; vooral het snoepen bij opa en oma. Van concurrentiestrijd hebben wij gelukkig geen last!

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Uit logeren is zó pedagogisch onverantwoord - mamaschrijft - […] Lees ook: Opa en oma: verwennen of verpesten? […]
  2. Een goed ontbijt zorgt voor de beste start die je je maar kunt wensen. * mamaschrijft - […] Lees ook: Suiker: afkicken is moeilijk, maar haalbaar Suiker: wordt er niet teveel gemekkerd? Opa en oma: verwennen of…
  3. Verveelt je peuter zich? Nu niet meer. * mamaschrijft - […] Opa en oma: verwennen of verpesten […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.