Open brief aan luizenpluis moeders (én vaders): een ode aan jullie

Chantal is op zijn zachtst gezegd geen fan van luizenpluizen. Maar ze heeft de perfecte oplossing gevonden om al dat gejeuk en gekam te voorkomen..

Lieve luizenpluis moeders (en vaders),

Ik val maar gewoon met de deur in huis: wat een ontzettende kutklus is dat luizenpluizen toch. Voor geen goud zou ik het doen: graaien over de bolletjes van al die kinderen, die na vakanties ongetwijfeld bol staan van de hoofdluis.

En dan die ondankbare blikken van ouders als hun kind dat o zo gevreesde briefje wordt meegegeven met de mededeling dat er neten en/of luizen op dat kleine koppie zijn gevonden. Ik zeg petje af hoor. Ik doe het jullie niet na. Ik griezel van die kriebelbeestjes en ben als de dood dat ze spontaan op me springen als ik ze bij een ander signaleer. Nu weet ik inmiddels wel dat luizen niet kunnen springen, maar je weet maar nooit hoe ze ooit muteren…

Daarom alle lof voor de luizenpluis moeders, en ja, ook vaders. Ik vind jullie dapper en zou niet meer zonder jullie kunnen.

Een ding zit me wel dwars. Maar dat is eigenlijk meer iets wat bij de scholen moet worden neergelegd.

Waarom begint dat luizenpluizen niet al op de vrijdag voordat de school weer begint? Waarom pas weken nadat school is begonnen en de kinderen elkaar al lang met die griezelige kriebelbeestjes hebben besmet? Waarom moeten er eerst klassemoeders- en vaders worden benoemd, voordat die op hun beurt weer gaan vragen wie er van de ouders wil luizenpluizen? Daar gaat toch veel te veel tijd overheen?

Hoofdluis is zo besmettelijk als de pest. Als de een het heeft dan is binnen no-time een ander ermee besmet, en als je kind het heeft dan kun je er de klok gelijk op zetten dat hele gezinnen, inclusief papa’s, mama’s binnen mum van tijd als een gek op het hoofd aan het krabben zijn.

Lees ook: Ode aan de 2-jarige

Kunnen jullie aan huis komen?

Om al die ellende te voorkomen zou het ideaal zijn als jullie dus die vrijdag voordat de scholen weer beginnen de kinderen controleren. Of nee, wat nog beter zou zijn: als jullie aan huis komen! Want als de kinderen speciaal hiervoor naar school moeten komen, dan heb je alsnog kans dat er hoofdluisbesmetting ontstaat. Dus dan kunnen jullie beter even langskomen en onder het genot van een bakkie mijn kids even checken.

Ik hoor jullie luizenpluis moeders (en vaders) al denken… Die is niet goed bij haar hoofd. Waarom doet ze het lekker zelf niet voordat haar kinderen weer naar school gaan? Waarom doen alle ouders dat gewoon niet even voordat het ‘normale’ leven weer begint?

Het zou zoveel gejeuk, gekam, slapeloze nachten, uitslag achter de oren en nek schelen…

Maar goed, intussen gluur ik af en toe op de hoofdjes van mijn kinderen of ik niet toevallig iets zie en wacht ik net als ieder jaar af wie zich opgeeft voor het luizenpluizen. Ik kijk heel laf de andere kant op als tijdens de informatieavond vrijwilligers worden gevraagd…

En voor degenen die zich wel opgeven: mijn dank is groot!

Groet,

Chantal

Chantal is naar eigen zeggen een ‘ontaarde’ moeder en heel toevallig eigenaar van de Club van Ontaarde Moeders waar ze dagelijks de meest grappige verhalen deelt.

Lees meer blogs van Chantal:

Uit logeren is zó pedagogisch onverantwoord

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

9 comments

  1. Marian Zw.

    Wij werken met een vast team luizenpluis moeders. Elke maandag om 9:00 na de vakantie is het pluis tijd!

  2. Pingback: Mama gaat (eindelijk) mee op schoolreisje - mamaschrijft

  3. Pingback: Waarom Hammie de hamster geen succes was * mamaschrijft

  4. Pingback: Gebroken nachten door Hammie de hamster * mamaschrijft

  5. Pingback: Iedereen verdient een 'Lotte' * mamaschrijft

  6. Pingback: Kinderen en online. Houd het in de gaten. * mamaschrijft

  7. Pingback: Top 20 jongens- en meisjesnamen derde kwartaal 2016 * mamaschrijft

  8. Pingback: Luister tandenfee, bestaat er ook zoiets als tanden wisselen zonder stress? * mamaschrijft

Type to Search

See all results