Oppas vinden. Met de app airBsit gaat dat snel en veilig.

24 maart 2016

Een betrouwbare oppas vinden: het is voor mij regelmatig een vervelende, tijdrovende klus. Toevallig deed ik afgelopen weekend nog verwoede pogingen om een oppas voor diezelfde avond te vinden. Ik heb een leuk clubje oppassers om ons gezin heen verzameld, maar het blijft puzzelen- en stressen: ‘Help, ik wil dat leuke feestje echt niet missen, maar ik heb geen oppas!’ Zoals afgelopen vrijdag dus. Uiteindelijk, na uren heen en weer ge-app, is het gelukt en konden wij ’s avonds los op de dansvloer, maar iets minder gedoe zou een enorme uitkomst zijn. Nou, de oplossing is nabij: airBsit! Ik vroeg Rosa, een van de drijvende krachten achter de geniale app, alles wat ik wilde weten.

Hoe zijn jullie op het idee voor deze app gekomen?

“Het duurde elke keer uren voor Donatienne en Geraldine, beide moeder met een fulltime baan, een babysitter hadden gevonden. Zeker wanneer het een last-minute actie betrof. Elke keer weer scrolden ze door hun hele telefoonlijst en vroegen ze bevriende ouders of zij misschien een oppas kenden. Als er geen oplossing gevonden kon worden (en dat gebeurde vaak) dan moesten diners worden afgezegd. Geraldine en Donatienne werken samen, en bij de koffieautomaat kwam de irritatie rondom dit fenomeen regelmatig voorbij. Ze realiseerden zich dat het niet lag aan hun netwerk, maar dat het voor heel veel ouders een uitdaging is om op korte termijn een betrouwbare oppas te vinden. In eerste instantie wilden beide moeders alleen hun eigen oppasprobleem oplossen. Maar in hun omgeving bleek het enthousiasme over het creëren van een veilig oppas-netwerk zo groot, dat ze de app ontwikkelden. Totaal onverwacht bleek die in Brussel meteen een groot succes. De rest is geschiedenis: begin maart verwelkomde airBsit haar 26.000ste gebruiker in België.”

Waarom zou ik de app downloaden?

airBsit helpt ouders om snel en simpel een oppas te vinden. Wij geloven in de deeleconomie. Als onze gebruikers hun oppassers met elkaar delen, helpen zij niet alleen hun vrienden, maar vergroten zij ook de kans dat hun vrienden hetzelfde doen en elke ouder in de toekomst altijd, overal én snel een oppas kan vinden. Delen is vermenigvuldigen. airBsit maakt het leven van ouders makkelijker en brengt mensen daarnaast ook meer in contact met hun omgeving. Op dit moment is de app beschikbaar in België, Amsterdam en Luxemburg, binnenkort volgt de rest Nederland. Daarna hopen we snel uit te breiden naar de Parijs, Londen en andere Europese steden. Ons doel is dat elke ouder, wereldwijd, over een paar jaar binnen één uur een betrouwbare babysitter moet kunnen vinden.”

Oppas zo gevonden met de airBsit app

Screenen jullie zelf de oppassen of is het concept volledig gebaseerd op vertrouwen? 

airBsit is een collaboratief online platform. Naast de eigen oppassers, heb je als ouder toegang tot de oppassers van vrienden of in de buurt. De screening van oppassers vindt plaats door vrienden en bekenden van de ouders of door andere ouders die hun ervaringen delen. Betrouwbaarder kan het niet, vinden wij. Daarom doen wij geen selectie aan de poort, maar selecteren ouders de oppas zelf op basis van:

– hun eigen favoriete babysitters;

– het profiel van potentiële babysitters;

– een eventueel kennismakingsgesprek via de chatfunctie van de app;

– aanbevelingen van vrienden. Ouders kunnen de gemiddelde beoordeling van oppassers van vrienden en andere ouders zien;

– de nabijheid van babysitters. In België hebben we ontdekt dat de nabijheid van een oppas voor ouders ook een blijk van vertrouwen is. airBsit geeft daarom ook een overzicht van potentiële oppassers in de buurt.”

Kost het geld om gebruik te maken van airBsit?

“Per daadwerkelijke ‘babysitting’ betaalt de ouder 15 minuten bovenop de oppastijd. Deze commissie is gebaseerd op het uurtarief van de oppas, welke in overeenstemming met de ouders wordt bepaald. Deze 15 minuten staan vast en is ongeacht de tijd dat de oppas oppast. Dus bij een uurtarief van 7 euro – het gemiddelde dat ouders in Amsterdam betalen – blijft de commissie 1,75 euro. Ongeacht of de oppas een uur aanwezig is, of negen uur.”

En hoe werkt het precies?

“Ouders maken via airBsit een profiel aan en creëren een babysitting. Vervolgens krijgen zij een overzicht te zien van beschikbare ‘Sitters’ in drie categorieën: hun eigen favoriete Sitters, de favoriete Sitters van hun vrienden (mits zij hun favoriete Sitters hebben gedeeld met airBsit) en de Sitters in hun directe omgeving. Na iedere sitting beoordelen zowel de ouder als de sitter hoe de babysitting is verlopen. De app laat uiteindelijk het gemiddelde van de beoordelingen zien op een schaal van 1-5. Overige opmerkingen of klachten kunnen ouders en oppassers doorgeven aan airBsit. Om het vertrouwen te verhogen, kunnen ouders in de app allerlei persoonlijke informatie over de Sitter vinden: een foto, leeftijd, postcode, introductie, de talen die ze spreken, bij welke vrienden ze eerder hebben opgepast (en eventuele aanbevelingen van deze ouders), beoordelingen die van andere ouders en het aantal babysittings dat ze al via airBsit hebben gedaan.”

Met deze app is een betrouwbare oppas zo gevonden!

Met deze app is een betrouwbare oppas zo gevonden!

De app wordt heel goed ontvangen. Kun je het succes verklaren?

“Een ding was meteen duidelijk: het vinden van een betrouwbare oppas is een grensoverschrijdend probleem. Doordat Geraldine en Donatienne hebben besloten airBsit op grote schaal te delen met andere ouders, is een simpele oplossing nu binnen handbereik. Het is fantastisch om van gebruikers te horen hoe enthousiast ze zijn. Vorige week stuurde een moeder ons dit bericht: ‘Vanochtend hoorde ik voor het eerst van airBsit en vanmiddag vond ik binnen vijf minuten een babysitter. Voor vanavond! airBsit is de beste babysit-app in het hele universum!’ ”

Ouders kunnen de gratis app hier downloaden in de Nederlandse en Belgische app Store en via Google Play.

Het airBsit team

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wat te doen in de herfstvakantie? De Bakfiets Battle in het Vondelpark * mamaschrijft - […] ouders met schreeuwende kinderen in de bakfiets. Babysitting app Bsit – voorheen bekend als AirBsit – organiseert in de herfstvakantie…
  2. Zo leuk was de Bakfiets Battle! * mamaschrijft - […] Oppas vinden. Met de app Bsit gaat dat snel en veilig […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.