Opvoeden: Pick your battles

17 april 2015

Jolinda stuurde mij onderstaand bericht nadat ik op de Facebookpagina van mamaschrijft de vraag ‘wat vind jij belangrijk in de opvoeding?’ had gesteld. Haar pick your battles opmerking heeft mijn ogen geopend. Je hoeft niet over alles te strijden met je kinderen.

Alleen discussiëren over dingen die echt belangrijk zijn

Jolinda: “Al een tijdje ben ik zoekende naar wat bij mij, en vooral ook wat bij ons past. Mijn kinderen zijn 5, 7 en 9 jaar, meisje, jongen, meisje en alledrie uniek. Dus sowieso is er niet een manier van opvoeden die ik zomaar even kan toepassen. Voorbeeldje. Met mijn meiden heb ik regelmatig ‘issues’ over kleding. Verschil van smaak met mijn oudste en verschil van mening met mijn jongste over of ze nu wel of niet op slippers naar school mag. Bij 10 graden.

Met mijn zoon speelt dit weer helemaal niet, ik leg iets klaar en meneer trekt het aan. Wij  botsen weer over andere dingen (hoe lang op de Wii bijvoorbeeld). Wat ik elke dag wel een keer denk, bij alledrie, is ‘pick your battles’. Wat vind ik echt belangrijk, daarover ga ik in discussie, en wat is bij nader inzien toch niet zo belangrijk. Zo is mijn dochter inderdaad op slippers naar school gegaan, en koos ze zelf om toch de gympen die ik in haar tas had gedaan voor alle zekerheid maar aan te trekken, want het was toch wel wat koud.”

Samen leven

“Opvoeden is voor mij eigenlijk samen leven, waarin ik en mijn man als ouders de volwassen begeleiders zijn, die door meer levenservaring van veel dingen net iets meer verstand hebben en het soms beter weten dan onze kids. Ik wil geen ‘baas’ zijn van mijn kinderen, ze hoeven niet naar mij te luisteren omdat ik dat wil, maar ik hoop wel dat ze luisteren omdat ze dat zelf willen. Wederzijds respect. Een autoritaire manier van opvoeden, die je vaak van het consultatiebureau meekrijgt en van die vreselijke programma’s als ‘The supernanny, eerste hulp bij opvoeden’ werken voor mij/ons niet.

De eerste keer dat ik mijn oudste dochter op de gang zette voor straf, kwam zij meteen weer naar mij toe. Ik zag mezelf al de hele dag strijden met haar. Dat kan niet de bedoeling zijn van opvoeden, dacht ik bij mezelf. Een constante machtstrijd. Ik ging op zoek naar andere manieren en vond deze op websites als Kiind, Kroost, de site van Eva Bronsveld en in de boeken van Thomas Gordon. Doordat ik lid werd van de actiegroep #stopjofrost, ben ik weer meer gaan nadenken over mijn eigen manier van opvoeden. Ik stond zelfs met een artikel in de lokale krant, grappig!”

Liefdevol opvoeden is de beste optie

“Kortom: Ik vind het jammer dat andere, meer liefdevolle manieren van opvoeden niet zo bekend zijn. Misschien dat we het vaak gehoorde ‘consequent zijn‘ en ‘regels zijn regels’ wat meer moeten laten varen.”

Jolinda en haar kids.

Jolinda en haar kids.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.