Opvoeden. Strenge regels of de teugels laten vieren?

7 juli 2011

‘En nu luisteren’! Of: ‘Toe maar lieverd hoor, dat is goed’ Het ene moment ben ik overtuigd van ‘flexibel opvoeden’. Weinig regels, kinderen zoveel mogelijk vrij laten. Het andere moment, vaak net na een hysterische driftbui van een van mijn kinderen omdat ze geen ijsje krijgen bijvoorbeeld,  zweer ik bij ‘korte lijntjes’. Maar ja, continue waarschuwen, zeggen dat iets niet mag, en ‘als je nu niet luistert ga je in de hoek, of ‘ik tel tot drie’…..,daar wordt niemand blij van!

Opvoeden, hoe doe je dat eigenlijk? Ik merk dat nu mijn kids ouder (twee en bijna vier) worden het echte opvoeden is begonnen. Ze worden wijzer, slimmer en bijdehanter. Ik ben ervan overtuigd dat alles wat wij er nu in stoppen, er ook weer uitkomt. Wanneer wij ze helpen om een mens te worden die goed is voor zichzelf, maar ook voor een ander, dan krijgen ze er zoveel voor terug en zullen ze gelukkiger in het leven staan. De rode draad daarin voor mij is oprechte interesse, goed kijken en luisteren, doorvragen, liefde en respect. Anderzijds geloof ik ook heel erg in ‘zelf ontdekken wat fijn is en wat werkt’. Sluit je kinderen buiten met spelen? Reken er op dat je zelf ook een keer niet mee mag doen. Duw je andere kinderen? Kijk er niet raar van op als je zelf een keer omver wordt geduwd.

Opvoeden. Ik heb me er nooit zo mee bezig gehouden, laat staan in verdiept. Mijn gevoel over, en visie op opvoeden gaan van het een naar het ander. Vervelend! Over het algemeen doen wij, Demian en ik, wat goed voelt. En tot nu toe lopen er twee hartstikke lieve, gelukkige kinderen rond. Maar er zijn natuurlijk momenten dat je als ouder onwijs met je handen in het haar zit. En voor die momenten heb ik deze lijst, met inmiddels enorm uiteenlopende regels, want afkomstig van heel verschillende mama’s, samengesteld. Eigenbelang speelt in dit geval dus ook een beetje mee. Er zit vast een regel tussen waar je iets mee kunt, of wat je op (andere) ideeën brengt. Doe er je voordeel mee!

Opvoedregels van- en voor jou en mij In willekeurige volgorde en niet gerubriceerd want toepasbaar in verschillende situaties:

Spullen waarmee je hebt gespeeld zelf opruimen.

Niet schreeuwen

Niet slaan, schoppen, bijten (dan meteen, zonder waarschuwing de hoek in)

Groente opeten, melk opdrinken

Altijd dankjewel zeggen als je iets krijgt of als je ergens hebt gespeeld

Korstjes opeten

Onaardig tegen andere kindjes? Excuses aanbieden en even in de hoek staan.

Niet zeuren om cadeautjes (Mama S: ‘Ik wil er niet aan toe geven dat we niet meer samen een cadeautje kunnen kopen voor iemand anders zonder dat ze flippen dat ze zelf niets krijgen’)

Niet ‘graaien’ of eindeloos snoep en chips pakken wanneer we op bezoek zijn. (Mama A: ‘Soms vraag ik een bakje waar ik wat lekkere dingen in doe. Als het op is, is het op’) Je krijgt en je vraagt niet.

Mensen die ouder zijn en niet bekend in de eerste instantie aanspreken met u. (Mama A:‘Dat dwingt toch een soort van respect af voor onbekende mensen’)

Altijd groeten

Nee is nee

Eerst proberen zelf iets op te lossen voor je naar juf of papa/mama gaat

Ruzie oplossen met woorden

Alsjeblieft zeggen

Handen wassen voor het eten en na het plassen

Niet door iemand heen praten

Weinig regels, juist veel flexibiliteit (‘er kan en mag hier heel veel’) Op deze regel had ik de vraag of kinderen dan niet juist grenzen opzoeken en er vooral overheen gaan. De mama in kwestie gaf daarop het volgende antwoord : Mama A: ‘Het is alsof ze weten wat ‘juist’ is, de verwachting van ouder-kind & kind-ouder is positief. Daardoor heerst er bij ons veel harmonie.’

Elke donderdag in schoolvakantie is ‘kinderen-zijn-de-baas-dag’ Omgekeerde wereld dus.

Een van onze afspraken is ‘we gaan er een leuke dag van maken’. (Mama N: ‘Bij het eerste gezeur wijs ik haar op deze afspraak van ons samen’)

Papa D: ‘Ik raadpleeg regelmatig de Iphone app ‘Parenting’. O.a. veel tips van ouders voor kinderen van verschillende leeftijden. Erg handig, ook al is het Amerikaans, het klopt vaak wel

Iemand aankijken wanneer hij/zij tegen je praat

Luisteren en gehoorzamen

Respect hebben voor elkaar

Dank lieve mama’s voor jullie inbreng! Een aantal van de regels passen bij mijn manier van opvoeden en ga ik zeker toepassen!

Tot slot: Misschien heb je al wel eens gehoord van Triple P. Het Triple P programma hanteert 5 basisprincipes voor positief opvoeden waarin de belangrijkste pedagogische boodschap is samengevat. De principes zijn gericht op specifieke risico- en protectieve factoren die de ontwikkeling van kinderen beïnvloeden.

• Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden;

• Kinderen laten leren door positieve ondersteuning;

• Een aansprekende discipline hanteren;

• Realistische verwachtingen hebben van het kind;

• Goed voor jezelf zorgen.

 

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gouden opvoedregel: "bij ons gaat het er vooral om hoe je met elkaar omgaat." - mamaschrijft - […] liggende verhalen. Waarom bedacht ik ze zelf niet, die uiterst effectieve handigheden of simpele regels? Want niet zelden zit…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.