Opvoeden tijdens de vakantie

15 augustus 2016

Vakantie!

Nog heel even dan. Voor ons nog twee weken, om precies te zijn. Verdorie, wat vliegen die zes weken om! Desalniettemin ga ik er nog even keihard van genieten, zeker nu de zon weer schijnt. Die legere agenda, zo min mogelijk plannen, lekker een beetje aanrommelen: ik hou ervan. De kinderen uiteraard ook en ik gun ze dat aanrommelen ook heel erg, maar uren naar een scherm turen mag niet. En zonder bedtijd naar bed, werkt hier ook niet (uitslapen is iets dat mijn kids nooit doen, helaas). Kortom: wij hebben besloten dat enkele (opvoed/huis)regels blijven gelden, vakantie of geen vakantie. Zoals: twee snoepjes per dag (in het weekend) om 10 uur en om twee uur in de middag, beperkte tijd op een scherm, aan tafel eten etc.

Lees ook: schermtijd.

Lekker lui lezen in bed

Lekker lui lezen in bed

Gezellige vakantieregels

Maar we passen ook een paar gezellige vakantieregels toe: elke dag een ijsje, zo nu en dan een nachtje slapen in het bed van papa en mama en zelf bepalen waar je je ‘vakantiegeld’ (zakcentjes van opa en oma en papa en mama) aan uitgeeft. En omdat er minder wordt gewerkt is er veel meer tijd voor gezamenlijke activiteiten: spelletjes, lang (voor)lezen, lunchen op een zonnig terras en eindeloos bommetjes maken in het zwembad. Ook hier geldt weer: alles draait om balans. Omdat de balans hier thuis ook wel eens zoek is, vroeg ik een paar mama’s naar hun ‘vakantieregels’: wordt er met alle winden meegewaaid of blijft consequent zijn leading?

Welke regels passen andere moeders toe?

Nadia:

‘s Ochtends mogen mijn kinderen iets langer op een scherm i.v.m. onze wens om uit te slapen. Maar na 1,5 u ofzo is het wel klaar. We eten natuurlijk anders maar ook tijdens de vakantie eerst iets gezonds en: wat je zelf opschept of bestelt eet je helemaal op. Wat betreft bedtijd laten we het vaak een paar dagen een beetje gaan en zodra we merken dat de vermoeidheid toeslaat, dan doen we ze er twee avonden op tijd in. Overigens werkt dat bij onszelf ook heel goed, haha: Na een paar avonden teveel drank inclusief te korte nachten, dan doen we het zelf ook even rustig aan.

Babette:

De bedtijden laten we tijdens vakanties in het buitenland altijd los. Voorwaarde is wel dat jongens tussen de middag slapen. Het ritme ziet er dan als volgt uit: slapen tussen 14-16, eten rond 21.00, rond 23.00 naar bed en meestal worden ze dan pas de volgende ochtend rond 09.30 uur wakker. Ze slapen dus uit, een zegen. Maar dit werkt alleen als ze tussen de middag slapen en we in het buitenland zijn. Thuis gelden de normale tijden, want uitslapen doen ze hier niet.

Moeddha:

Ik heb het altijd laten afhangen van de situatie. Ik hou niet vast aan het oude en ik laat niet alles los. Hangt altijd af van de vakantiebestemming, de kinderen en ons programma. Het belangrijkste voor mij is dat iedereen een zo maximaal mogelijk vakantiegevoel heeft. In de periode dat de kinderen nog niet uitsliepen, deed ik ze redelijk op tijd naar bed. Anders ben je en vroeg op en heb je ’s avonds ook geen tijd met je partner/volwassenen. Als we het dan toch een keer een avond laat wilden maken met kinderen, vanwege en bbq, feest of circus, dan zorgde ik voor een actief ochtendprogramma en een middagdutje.

Zonder middagslaap zorg ik overdag voor veel actie, kids op tijd in bed (wel later dan ‘normaal’). Zodra oudere kinderen dan ook nog eens een beetje gaan uitslapen, dan maakt het allemaal niet meer zoveel uit. Mijn pubers zitten niet echt te wachten op een programma, ze willen liever hangen en chillen. Dat laat ik dan dus ook. Ook al vind ik dat heel moeilijk! Ik ga gewoon zelf iets doen wat ik leuk vind en ga daarna op mijn handdoekje naast ze liggen.

Sabine:

Wij probeerden het allemaal wat los te laten, wat op zich aardig werkt. Alleen ontstond er onlangs een enorme iPad verslaving. Daar hebben we dus nu wat afspraken over gemaakt. Verder niet al te laat naar bed, als we bij het huisje zijn. Als we uit eten gaan of borrelen met buren op het parkje, dan gaan ze wat later. Is ook beter voor het humeur en af en toe doen we een siësta om bij te tanken!

Mira:

Dit jaar vierden we vakantie in Italie en vanwege de hitte hadden we een totaal ander programma dan thuis: Rond 09 uur werden we wakker. We startten met lezen, ontbijten en zwemmen. Rond 13 uur was het tijd voor een siesta, rond 15 uur weer zwemmen of een uitje naar een leuk stadje of marktje, 19 uur borrelen, 20.30 uur eten en spelen en rond 22.30 uur naar bed. Verder is er juist nu tijd om dingen als schreeuwen of ruzie maken (broer en zus onderling) te corrigeren. Dus consequent blijven we ook tijdens de vakantie.

Wij zijn benieuwd wat bij jou thuis, tijdens de vakantie, het beste werkt: vasthouden aan regels of alles lekker een beetje laten gaan?

 

Ook leuk om te lezen: deze handige tips zullen helpen om een lange autoreis met kinderen leuk te houden.

 

1 Reactie

 1. Vlijtig

  Ik houd me wel aan de regels, maar ben wel soepeler dan normaal.

  Huisvlijt

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mijn eerste verre reis in de jaren '80. - mamaschrijft - […] Opvoeden tijdens de vakantie. Zo overleef je een vliegreis met kinderen. New York: dit zijn de beste tips en…
 2. Mijn eerste verre reis in de jaren '80. Toen er nog geen airco en dvd's waren. - mamaschrijft - […] Opvoeden tijdens de vakantie. Zo overleef je een vliegreis met kinderen. New York: dit zijn de beste tips en…
 3. Naar Thailand? Bereid je goed voor: geld, paspoort, visum en prikken. * mamaschrijft - […] Opvoeden tijdens de vakantie. […]
 4. Design, vintage, historie en kindvriendelijk. Het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade. * mamaschrijft - […] Opvoeden tijdens de vakantie […]
 5. Landal Greenparks Orveltermarke, een mega aanrader! * mamaschrijft - […] Opvoeden tijdens de vakantie […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.