Ouders met 3 kinderen ervaren de meeste stress.

8 december 2016

Even geleden schreef ik dat gezinnen met vier (of meer) kinderen het gelukkigst zijn. De drukte, chaos, rommel en stress schijnt minder vervelend te worden als je vier kinderen hebt. Waarschijnlijk omdat je maar gewoon moet accepteren dat je huis altijd een soort Bart Smid is en er overal luiers verspreid door het huis liggen. Maar hoe zit dat dan met drie kinderen? Ik denk altijd: je hebt maar 2 handen. En met drie kinderen is dat net een hand te weinig. Maar bij hoeveel kinderen bereikt je stresslevel nu echt een hoogtepunt? De nieuwssite Today.com deed er onderzoek naar en kwam met een opmerkelijke conclusie.

Ouders met 3 kinderen zouden de meeste stress ervaren. Opmerkelijk genoeg ervaren ouders met 4 kinderen juist weer minder stress dan ouders met 3 kinderen. Hoe meer kinderen hoe meer stress gaat dus niet helemaal op.

Twee tegen drie

Voor het onderzoek van Today.com werden 7000 moeders ondervraagd. Moeders met 3 kinderen bleken de meeste stress te ervaren. Volgens het onderzoek is hier een verklaring voor: zodra je 3 kinderen hebt ben je als ouders in de minderheid. Het is opeens 2 tegen 3. Ook geven moeders aan dat de overgang van 1 naar 2 kinderen goed te doen was, maar dat die derde erbij hun wereld op z’n kop zette.

Vier kinderen

Wanneer ouders een 4de kind krijgen, geven ze zich een soort van aan hun lot over en ervaren ze weer minder stress. De New Yorkse psychiater Dr Janet Taylor legt het als volgt uit: ‘Voor perfectionisme is geen ruimte meer in je hoofd als je vier kinderen hebt.’ Daarnaast zouden ouders van 4 of meer kinderen ook meer vertrouwen hebben in hun eigen opvoedkwaliteiten.

Nu ben ik benieuwd: heb jij drie kinderen? Zo ja, wat vond jij pittiger? De overgang van één naar twee of van twee naar drie? En waarom?

Dit vind je ook leuk om te lezen:

1 Reactie

  1. Marjon Postma

    Wij hebben 4 kinderen en de overgang van 1 naar 2 hebben we gemist, omdat de tweede een tweeling werd! Dat was wel even gekkenhuis, maar ja, met 2 babies? Ik had niet anders verwacht! Toen nummer 4 kwam, waren we behoorlijk relaxed, zwangerschap én bevalling waren prima te doen, volgens het boekje!
    Wij hebben geen schoon of opgeruimd huis, een huisvol, een hart-vol!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.