Over consequent zijn om drie uur ’s nachts.

Thalia en dochter Billy hebben het goed samen. Het enige waar nog wel wat verbetering in zit, is dat Billy wel wat vaker in haar eigen bed kan slapen. Kwestie van consequent zijn... toch?

Ik weet niets van opvoeden. Heb geen boek, geen bestudeerde wijsheden. Niets. Alles gaat op gevoel. Ik doe maar wat. En dat gaat prima. Billy is gelukkig en vaart voort. We hebben structuur in de dag. En eigenlijk hoef ik haar zelden te disciplineren. Dus ik denk dat ik het allemaal prima in de hand heb.

The Supernanny

In tegenstelling tot die pannenkoeken die ik wel eens zag bij Nanny Frost, die supernanny. Een guilty pleasure van ruim voor Billy. Trust me, daar had ik toen al een mening over. Beetje in de categorie ‘open deur’, dat die ontspoorde ouders dat niet zelf inzagen. Ik was het dan wel weer met Jo eens dat consequent zijn superbelangrijk is. Want die kleine haaibaaien gaan met je aan de haal bij de eerste vinger die je ze geeft. Dat overkomt mij natuurlijk nooit met Billy… Of misschien ben ik gewoon een woes. In ontkenning. En loopt ze in werkelijkheid in de 8e versnelling over me heen. Who knows. Wij zijn er in ieder geval gelukkig onder.

Slapen in haar eigen bed

Het enige waar ik nog wel eens tegen aan loop, is slapen in haar eigen bed. Als zij bij haar vader is geweest, staat ze structureel de eerste nacht thuis huilend naast mijn bed. En sinds ze kan praten snikt ze er dan ook nog ‘ik mis jou’ bij. Mijn moederhart kan dat niet aan (zijn jullie ook zulke softies sinds die bevalling….? My god). Die eerste nacht laat ik het maar. Mijn bed is vele malen groter dan de actie die er in gebeurt, dus ze past er prima bij. Maar dat moet niet te lang duren. Te meer daar de term ‘dwarsligger’ door Billy in mijn bed is uitgevonden.

Nachtelijke achtervolging

Dus toen ze eens drie nachten achter elkaar mijn wilde dromen kwam verstoren, was het tijd om op te staan. Figuurlijk dan hè. Ze stond naast mijn bed te draaien, of ze erin mocht, en ik zei ‘nee’. En dat ze naar haar eigen bed terug moest gaan. De nee had mijn lippen nog niet verlaten, of ik zag Nanny Frost levensgroot opdoemen. ‘Now push through‘, zei ze. Terwijl tegelijkertijd mijn ruggengraat het hazenpad koos. Met frisse tegenzin stapte ik er toch maar uit om Billy terug te brengen naar haar eigen kamer.

Nou heb ik niet zo’n hoge sportieve pet op van mijn dochter, maar Bolt was hier niets bij. Met een sprintje verdween het glibberaaltje naar de andere kant van de kamer. Dus ik er achteraan. Billy met een snoekduik over mijn bed heen. Onderwijl huilend en krijsend dat ze bij mama wilde zijn. Na wat onsuccesvol geslalom door de kamer gooide ik het over een andere boeg: in bed liggen en haar negeren. Was ik even vergeten dat ze de koppigheid van zowel haar moeder áls haar vader heeft: 15 minuten (zo voelde het in ieder geval) later zat ze nog steeds snikkend, maar nu ook licht-blauw, in een hoekje van de kamer weggedoken. Ondertussen wist ik het niet zo goed meer.

Award

Nanny Frost stimuleerde iets met grenzen stellen. Een lumineus idee om 3 uur in een doordeweekse nacht. Ik zag alleen maar een verdrietig hoopje mens haar konijn als een soort life-line vasthouden. Er ging hier eerder een award voor most negligent mother of the year naar mij, dan een oscar voor most dramatic performance naar haar. No way dat dit theater was. Zodoende werd ongeveer het enige opvoedadvies wat ik ooit in mijn hoofd heb geprent, met immediate effect door emotie aan de kant gemikt. Dat gevoel van mij weet het stukken beter, dat kleine meisje hoort gewoon bij haar mama.

Als de wekker gaat, bevind ik me dan ook op de uiterste 20cm van mijn matras. Naast mij ligt een warm meisje haaks op de overige 160cm. Te schoppen in mijn onderrug. Gebroken mijn bed uit. Ik ben vandaag te moe om nu wel consequent te zijn, maar daar voel ik me helemaal prima bij!

Lees ook:

Waarom straffen contraproductief is.

Winterdip bij (jonge) ouders.

 
Over consequent zijn om drie uur 's nachts.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results