Over de verleidingen van de stad en FOYKMO.

Na het lezen van de titel vraag je je waarschijnlijk af of we niet een spelfout gemaakt hebben en hier TOKYO had moeten staan. Nee dus. Dit blog van Mariska gaat over een welbekend fenomeen onder ouders: FOMO 2.0.

FOMO, oftewel de Fear Of Missing Out, gaat over de angst om iets te missen. Wikipedia omschrijft het in het Engels als “a pervasive apprehension that others might be having rewarding experiences from which one is absent.”

Nou moet ik zelf vaak gniffelen om mensen die vastgeklampt zitten aan hun Instagram en van iedere poep en scheet die ze mee maken een foto willen maken om online te delen. Die van iedereen alles willen weten en overal bij willen zijn. Tuurlijk, ik baal ook als ik een leuk feestje moet missen omdat ik snuffend óf zonder oppas op de bank lig, maar ik kan me er tegenwoordig iets beter bij neerleggen. Nee de FOMO en YOLO types, daar hoor ik niet bij.

Fear of Your Kids Missing Out

Totdat ik me afgelopen zondag besefte dat ik wel degelijk aan Fear of Missing Out leid. Alleen niet voor mezelf, maar voor mijn kinderen. Een snelle Google actie vertelde mij hoe je dit zou kunnen noemen: Fear of Your Kids Missing Out (FOYKMO)!

Ga maar eens bij jezelf te rade, als je kinderen hebt, hoe vaak je op zoek gaat naar leuke uitjes voor de kleintjes. Hoeveel ‘Bier en Appelsap’-achtige pagina’s volg jij op Social Media? Hoeveel Events die anderen aanklikken als ‘Geïnteresseerd’ voor hun kids ga jij vervolgens toch ook even bekijken? Guilty as charged! Allemaal met de beste bedoelingen, dat je kinderen veel leuke en bijzondere dingen kunnen en mogen meemaken.

Verleidingen van de stad

Wonen in een stad als Utrecht triggert dit Fear of Your Kids Missing Out gevoel ook wel flink. Al vanaf 12 weken zwangerschap op de wachtlijst voor hun plekje op de crèche, vervolgens net na de geboorte knokken voor een inschrijving op die ene leuke school en laten we het vooral niet over de BSO hebben (zoals we in de Achterhoek zeggen: breek me de bek niet los, daar wijd ik ooit nog wel eens een aparte blog aan). En recent ben ik ingewijd in de wachtlijstperikelen die zwemles heten.

Over de verleidingen van de stad en FOYKMO.

Sint Maarten

Maar het echte besef kwam dus afgelopen zondag bij me binnen. Toen was het in veel steden in Nederland Sint Maarten. Ik kom oorspronkelijk niet uit de Randstad dus eerlijk gezegd heb ik niet zoveel met dit feest en is het dus ook niet bepaald ‘top of mind’. Ik heb bijvoorbeeld dit jaar maar eens nagevraagd of het echt altijd op 11 november is. Goed, inmiddels woon ik toch echt al 10 jaar in Utrecht dus ik lig niet meer íeder jaar achter de bank met de gordijnen dicht omdat ik weer eens geen snoep in huis heb (yeah this actually happened).

Niet top of mind dus. Dus toen mijn zwager en schoonzus vroegen wanneer we een keer met de kinderen naar hun nieuwe appartement konden komen kijken, zag ik op zondag 11 november nog een mooi lege agenda in de middag. Een paar dagen ervóór kwam ik er dankzij de geknutselde lampionnen op het kinderdagverblijf achter dat ’t zondag dus Sint Maarten was. Mijn oudste zoon is 3,5 en zou dus leuk mee kunnen lopen in de lampionnenoptocht. Dat gingen we vanuit Amsterdam natuurlijk never nooit niet halen.

Schrikken van mijn reactie

En ja het buurmeisje gaat al twee jaar mee in de optocht met haar vader. En de vriendjes van het kinderdagverblijf ook. En wij? Wij reden uiteindelijk precies Utrecht binnen toen de kindjes met lampion recht voor onze deur stonden. We stapten uit de auto en ik bedacht me: “oh nee, nu heeft Guus dit moeten missen en ziet hij het nog ook”. Allerlei ‘getraumatiseerd voor het leven’ scenario’s vlogen door mijn hoofd (ja ja die moeder hormonen) en ik zag het teleurgestelde snoetje al voor me. Ik schrok van mijn eigen FOYKMO reactie (de term bekt nog niet lekker, dus wie iets anders kan verzinnen: ik houd me aanbevolen!). En Guus? Die wandelde gewoon door de voordeur naar binnen, langs de kinderen op, recht op zijn Donald Duck af. “Ga je voorlezen mama?”

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fear of missing out. Heb je er ook last van?

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results