Over ons superrelaxte semi-stressloze ochtendritueel

Het ochtendritueel bij Annet thuis is een absolute militaire exercitie die ze glimlachend elke dag weer probeert te doorstaan.

Net als voor de meeste mama’s bestaat mijn ochtendritueel uit een hoop gehaast. Voor we met gepoetste tanden en gekamde haren plus alle gymtassen, lunchpakketten, violen, trombones en huiswerk op de fiets naar school zitten hebben we er een absolute militaire exercitie op zitten.

Minder stress

Voor dit schooljaar hebben we bedacht om zonder stress de deur uit te gaan, en tot nu toe lukt dit wonderwel. Na 7 jaar ervaring met de lagere school lijk ik de ochtendspits onder controle te hebben. Of de controle juist los gelaten te hebben, wat volgens mij een voorwaarde is voor het verminderen van stress. Er zijn teveel ochtenden voorbij gegaan waarbij we -elkaar de schuld gevend- op zoek waren naar fietssleutels, haarelastiekjes, de oplader van de elektrische tandenborstel, ontbrekende schoenen, of gewoon een heel kind, wat zich geheel begrijpelijk met een stripboek op de wc verstopt had.

Lees ook: Over scheiden, gezond leven en relativeren

Relaxed ochtendritueel

Geïrriteerd en gespannen de kinderen aan hun dag laten beginnen, dat willen we niet meer. Dit jaar zorgt iedereen boven de 2 jaar er zelf voor dat ie op tijd klaar staat, met alle overlevingspakketten voor die dag aan zijn/ haar zij.

Glimlachen!

“Glimlachen!” verman ik mezelf, terwijl ik wil gillen, als er nog een kind ondersteboven op de bank hangt met een Donald Duck, terwijl zijn klasgenootje op de afgesproken tijd voor de deur staat, gekamd, gepoetst en alle noodzakelijke tassen op zijn rug. “Sh#t… het lukt zijn moeder wél altijd!” valt mijn inwendige criticus mij aan. Zo’n gedachte helpt niet. Glimlachen helpt daarentegen wel, het maakt endorfine en dopamine aan, wat pijnstillend en stressverlagend werkt, en gedachten die niet helpen zijn zo weer verdwenen.

Weer bijna op tijd..

Terwijl ik breeduit lachend mijn lekkere, creatieve, spontane, (en daardoor soms bloed onder de nagels vandaan halende) kind zonder énig tijdsbesef, aan zijn haren naar de gang gesleept heb, geven we elkaar in de deuropening een high-five: weer bíjna op tijd de deur uit, lachend en maar met een beetje stress.

Goedemorgen allemaal!

Lees ook:

Stress? Ga zelf eens aan de oplader
Vijf tips om je relatie leuk te houden

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

2 comments

  1. Pingback: Gezond eten. Het draait om de balans. - mamaschrijft

  2. Pingback: Gebroken nachten door Hammie de hamster * mamaschrijft

Type to Search

See all results