Overwin oude angsten en er gaat een wereld voor je open.

Overwin oude angsten en er zal een wereld voor je opengaan!

20 jaar geleden stond ik voor het laatst op de skies. Ik was goed voorbereid en had skiles gehad maar toch vond de skilerares dat ik ‘het niet begreep’. Ik was heel onzeker en snapte inderdaad geen hol van wat ze bedoelde. Alle uitnodigingen voor skivakanties liet ik vanaf dat moment aan me voorbijgaan. Had ik maar geweten dat het overwinnen van oude angsten me heel veel zou brengen!

Fred We zijn 20 jaar later verder en ik sta weer op de ski’s in een skiklasje! Mijn vijfjarige zoontje heeft me zover gekregen. Hij roetsjt vrij en blij van de heuvels af. Wat een genot! Ik kijk om me heen en zie Fred. Fred is mij, 20 jaar geleden. Ik zie nu precies wat arme Fred fout doet. Fred valt bij elke bocht en schaamt zich diep.  Een vriendin zegt: “Sommige mensen leren het echt nooit.” Maar daar ben ik het natuurlijk niet mee eens. Ik probeer Fred moed in te praten. Maar ik zie aan zijn houding en uitdrukking dat het niet veel zin heeft. Dat hij een expert is in vallen en opstaan zal hem een zorg zijn. Mijn mede-cursisten en ik staan allemaal onwennig op de latten. Ineens worden we omringd door 15 kleuters van hooguit vijf jaar. Als een kanon gaan ze de berg af, met z’n tweeën, hoepeltje vast en zonder enige angst of beperkende gedachten. Ik zie geen Fredjes. En als ze hadden opgegeven dan was het omdat het eng is tussen al die vreemde kinderen en grote mensen, maar niet vanwege de gedachte dat ze het niet zouden kunnen.

Je kunt het niet Mijn vroegere ervaring met de boodschap “ je begrijpt het niet” en mijn eigen interpretatie van “je kunt het niet” heb ik moeten loslaten, anders was ik nooit met mijn zoontje op wintersport gegaan. Overigens is de boodschap ‘je kunt het niet’ me eerder ingefluisterd, weliswaar in een andere context, door mijn moeder. Verschillende ‘oude ervaringen’ zitten letterlijk opgeslagen in ons lijf en hersenen. Het is niet alleen de feitelijke ervaring die tot detail is opgeslagen, maar wat je zag, hoorde en voelde en eigen interpretaties ook.

Memories Herinneringen (gevoelens en interpretaties zonder dat je je bewust bent van de feitelijk herinnering zelf!), kunnen naar boven komen door een bepaalde opmerking, een geur of een bepaalde situatie. Wanneer je je bewust wordt van oude patronen, dan zul je verbaasd zijn over hoeveel je herhaalt van vroeger zonder dat je het door hebt. Subtiele opeenstapelingen van negatieve ervaringen kunnen leiden tot onrealistische angsten, succesangst, faalangst, wantrouwen, niet je mening durven weergeven, eigen grenzen overschrijden om anderen te pleasen, perfectionisme et cetera.

Unfinished business Het fantastische van alles is dat het verleden wel degelijk verandert kan worden. En dat is maar goed ook, want er zit een Fred in ons allemaal die op zijn tijd overwonnen moet worden. Wil je meer weten? Dan is de workshop “Unfinished Business”  van De Nieuwe Dertiger misschien iets voor jou!

 

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results