Je partners hand vasthouden tijdens bevalling: helpt dat echt?

Een neurowetenschapper besloot om na de bevalling van zijn vrouw uit te zoeken of hij haar écht had geholpen door haar hand vast te houden. En dit is de uitkomst..

Laten we eerlijk zijn, een bevalling doe je als vrouw toch echt alleen. Ok, je hebt een verloskundige die je aanwijzigingen geeft, eventueel een arts, en manlief die veilig achter je staat mee te puffen en je hand vast heeft. Maar werkt dat handen vasthouden nou echt? Ik weet dat ik het tijdens mijn bevallingen fijn vond dat hij er was, maar dat ik af en toe ook echt even helemaal niemand wilde horen en voelen en met gesloten ogen en oren die helse pijn aan het weg puffen was. Het leidde me alleen maar af, en ik vond het prettiger om me helemaal af te sluiten.Maar toch mag ik blijkbaar de rol van de partner tijdens de bevalling niet onderschatten: onderzoek wijst uit dat het vasthouden van zijn hand de pijn echt kan verzachten.

Waarom helpt het?

Een neurowetenschapper besloot om na de bevalling van zijn vrouw uit te zoeken of hij haar écht had geholpen door haar hand vast te houden. Hij verzamelde 23 koppels, waarvan de vrouwen vervolgens werden blootgesteld aan pijn in verschillende situaties. Terwijl ze alleen waren, in dezelfde kamer als hun partner, terwijl ze hun partners hand vasthielden én terwijl ze de hand van een vreemde vasthielden.

Wat bleek?

Vrouwen die de hand van hun partner vasthielden, hadden minder pijn dan wanneer ze alleen waren of de hand van een vreemde vasthielden.Uit tests waarbij de hersenactiviteit werd gemeten, bleek dat het vasthouden van een hand leidt tot de synchronisatie van de ademhaling, hartslag en zelfs van hersengolfpatronen. Kortom: de hersenen van iemand met pijn bleken minder pijn te voelen als ze aan het brein van een ander waren ‘gekoppeld’. Hoe meer empathie iemand voelt voor de ander, hoe meer synchronisatie en hoe groter het pijnstillend effect.

Lees ook:

De vraag die je nooit moet stellen.

Over ‘goed bedoelde’ opmerkingen tijdens de zwangerschap.

Kies-je-babykamerstijl

 

Je partners hand vasthouden tijdens bevalling: helpt dat echt?

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results