Pipotenen, wijd, sluit!

“Pipotenen, wijd, sluit!” galmt het door het zwembad en tegenwoordig ook regelmatig door mijn hoofd. Het is heel gek, maar ik hoor die zin zo nu en dan overal in mijn hoofd. Het maakt niet uit wat ik aan het doen ben, maar het is net zoiets als een liedje dat steeds blijft hangen. Pipotenen, wijd, sluit.

Zwemles

Ties zit sinds mei dit jaar op zwemles. En hij vindt het leuk, heel leuk zelfs. In het begin vond hij het nog wel moeilijk en na de eerste 2 keer, zei hij: “Mama, ik wil niet want dan moet ik weer al die moeilijke dingen doen die ik niet kan.” Ik heb hem proberen uit te leggen dat je daarom juist op zwemles zit, om nieuwe dingen te leren. “Als je al kon zwemmen, hoefde je ook niet op zwemles. En als je steeds weer oefent gaat het steeds beter en wordt het vanzelf makkelijk.” En nu vindt hij het leuk. En kan hij niet wachten tot het vijf uur is.

Buitenbad

Zwemles in Blokzijl is wel serious business. Ties zwemt in het buitenbad, vijf dagen in de week van vijf tot half zes. Ook in de zomervakantie. Het idee is dat kinderen in een seizoen hun zwemdiploma kunnen halen. En als je zoals wij aan de kolk wonen, is dat best een fijn idee. Nu weet ik niet of hij het dit jaar al echt gaat halen, maar alles wat ie nu al leert is meegenomen denk ik maar. Zelf kreeg ik voor het eerst zwemles toen ik een jaar of zeven was en met mijn moeder in de Bijlmer woonde. Ik ben denk ik zo’n drie keer naar schoolzwemmen geweest en toen moest het zwembad tijdelijk dicht vanwege een of andere bacterie. Daarna mocht ik van mijn moeder niet meer naar het zwembad. Voor mij betekende dat dat ik pas weer zwemles kreeg op Ameland en toen was ik al tien.

Bij het eerste schoolreisje werd ik door een of ander rotjoch uit mijn klas in het diepe deel van het zwembad gegooid en verdronk bijna. Ik wist echt niet wat ik moest doen, maar een alerte meester viste mij eruit. Daarna was ik gelukkig nog steeds niet bang voor water en haalde binnen no time mijn A-Diploma. Het was natuurlijk wel rot dat ik daar tussen al die kleintjes stond bij het afzwemmen, maar ik had een goed verhaal met mijn Bijlmer periode, dus niemand durfde er grapjes over te maken.

Zwemdiploma’s

Zin om verder te gaan met zwemles had ik echter totaal niet en mijn moeder vond het ook niet nodig. Die had sowieso niets met water. Dus de rest van de kunstjes heb ik afgekeken van anderen en mijzelf aangeleerd. Maar Ties mag alle diploma’s halen die hij wil, zolang hij er plezier in heeft. Van tevoren zag ik er wel tegenop om elke dag een half uur bij dat zwembad te zitten. En dat dan vier maanden lang. Maar het valt eigenlijk reuze mee. Het geeft een fijn ritme aan de dag en dat half uurtje zit ik heerlijk bij te komen van de dag, een beetje te gapen en te kletsen met andere vaders en moeders (ja ik leer het al een beetje 😉) en dan komen ze alweer het zwembad uitrennen, lekker douchen en naar huis. Ja, ons jongetje vindt het leuk en zelfs als hij thuis nog even in de douchebak speelt hoor je hem oefenen: “Pipotenen, wijd, sluit!”

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results