Puber dilemma: wel of geen alcohol onder 18?

Puberella (15 jaar) ging afgelopen oud en nieuw naar een feestje. Voor het eerst was ze niet thuis maar vierde ze de jaarwisseling met andere pubers. Het feestje was bij één van de pubers thuis en zijn ouders hadden per persoon twee flesjes bier en voor de puberella’s een fles Hugo in huis gehaald. 

Nix 18

Oké tot zover. Of niet oké? Ik vind het lastig! De wet zegt: nix 18. Ik wist van tevoren niet dat er alcohol op het feestje was en was achteraf verrast. On my account, ik had er niet naar geïnformeerd. 

Kotsen en Passoa-jus

Aldus. Op het bewuste oud en nieuw feestje werd stiekem drank meegenomen. Wat resulteerde in een dronken, kotsende 15-jarige vriendin. Ik denk terug aan mijn jeugd, toen Nix 18 niet bestond en wij op 15-jarige leeftijd dronken van passoa-jus en bessen-ijs vele bosjes (en schoenen) vol kotsten. Dat was toen. Nu is nu. 

Drank, drugs en sex

Natuurlijk voer ik gesprekken met mijn pubers over drank, over drugs, over seks. Over verleidingen en over groepsdruk. Over bewuste keuzes maken, op elkaar passen en over op jezelf passen. En toch gaat daar dat moment komen. Dat moment van grenzen over gaan, en de gevolgen daarvan. Ik denk dat het in gesprek zijn en blijven met je pubers het beste is dat je kunt doen. Hoe zij ermee omgaan… hopen en bidden dat alle wijze lessen hun weg vinden. 

Wel of niet tolerant zijn

Hoe gaan jullie daarmee om? Faciliteren jullie alcohol voor jullie pubers? Of hanteren jullie de Nix 18 wet? Ik sta er dubbel in, een beetje tolerantie vind ik niet verkeerd. Zo leren pubers omgaan met alcohol.
Aan de andere kant realiseer ik me dat puberella op het volgende feestje degene kan zijn die zo ziek wordt. En ik kan haar niet tegen alles beschermen, dat weet ik heel goed. 

Pubers, dillema’s….

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results