Ruzie via de app.

13 juli 2017

En als het even kan word je zelfs uit een groepsapp gegooid om duidelijk te maken dat iemand boos is. Iets waar ik aan moet wennen…

200 appjes

Mijn zoon heeft op zijn elfde verjaardag een mobiel gekregen. Eigenlijk was het de bedoeling dat ‘ie ‘m pas zou krijgen als hij naar de middelbare school zou gaan, maar goed, we zijn gezwicht. Is een hele andere blog. Lang verhaal kort: hij heeft er een en is aangesloten bij allerlei app-groepen: Coole mensjan, Klasjuh 7, Shuffle en noem het maar op. In een paar uur is ‘ie zo minimaal 200 app’jes verder, om gek van te worden. Ik en mijn man dan, mijn zoon vindt het geweldig. Hij kan niet wachten totdat het schermtijd is (ja schermtijd, want we willen niet dat hij de hele tijd met z’n mobiel bezig is) om te kijken wat er allemaal is gebeurd.

Ik geef toe: ik kijk met een schuin oog mee. Niet alleen om te checken of ze elkaar niet pesten, maar ook uit pure nieuwsgierigheid. Wat je dan allemaal leest: ‘waarom was je aan het huilen in de wc?’ ‘ik heb last van je weet wel, dus weet niet of ik morgen naar school ga’, ‘hoi’ (en dan maal 27), of ‘niet spammen (maal 50). Ja, vind je het gek dat je binnen een paar uur de 200 app’jes aantikt.

Uit de app-groep

Maar ja, het is niet alleen maar pais en vree, wat over en weer gaat. Ze maken elkaar voor alles en nog wat uit, soms gevolgd door een smiley om de boel wat af te zwakken, maar soms ook niet. En als het dan echt uit de hand loopt dan gooit degene met wie je mot hebt je zo hoppetee uit de app-groep, sterker nog: uit alle groepen waarin je samen zat. En dan moet je dus met hangende pootjes aan een ander vragen of je er weer in mag…

Dat overkwam mijn zoon dus. Hij was aan het leren voor een toets, terwijl ik de jongste naar bed bracht. Toen ik beneden kwam had hij rode huiloogjes. Ik dacht dat het leren niet ging dus stak meteen van leer dat hij ook veel te laat was begonnen etc. “Maar dat is het niet, mam.” Daar kwamen de waterlanders weer. Hij had ruzie met zijn maatje, zijn beste vriend, zijn mattie… en nu had hij hem uit alle app-groepen verwijderd waar ze samen lid van zijn. Groot verdriet… en ik had het zo met hem te doen. Met hangende schouders ging hij verder leren, maar niet eerst voordat hij aan een andere vriend had gevraagd of hij weer kon worden toegevoegd.

Face-to-face uitpraten

Nadat ik hem met veel pijn en moeite zijn geschiedenis had overhoord (wie heeft er in hemelsnaam interesse in regenten, Koning Willem I en de Belgische opstandelingen als je niet meer mag mee-appen?), mocht hij eindelijk weer op zijn telefoon kijken. Maar helaas….het scherm was leeg en bleef leeg totdat hij naar bed moest. Ik opperde nog dat hij een berichtje stuurde naar zijn (voormalige) beste vriend om uitleg te geven, maar dat wilde hij niet. Hij zou het morgen wel bespreken. Bespreken? Bespreken? Gewoon face-to-face bedoelde hij? Godzijdank! Hij wil het uitpraten, niet uittappen, maar praten!

De volgende dag tussen de middag kwam hij thuis, gooide zijn tas in de hoek en riep “Doei! Hij ging eten bij zijn mattie. “Is alles dan weer goed?” vroeg ik nog snel. “Ja, hoor! En weg was ‘ie. Even later lichtte zijn telefoon een paar keer op: hij was weer toegevoegd aan de app-groepen…

Lees ook:

Kinderen online. Houd het in de gaten.

Tips om knutselwerkjes en kindertekeningen te bewaren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.