Een schema of voeden op verzoek?

Om maar meteen met deur in huis te vallen: Esther houdt van voeden op verzoek. Sterker nog, ze kan niet anders. Van een schema wordt ze doodongelukkig.

Mijn voedingsschema is dus iedere dag anders en zowel de baby als ik gaan daar heel goed op.

Toch moet je van goeie huize komen om het vol te houden, want je stuit nogal op wat weerstand. Eerst bleek mijn baby te dik, hij steeg boven de curve uit. Ik kon beter wat minder voeden vond het consultatiebureau.

Ik bleef voeden op verzoek.

Bij het tweede bezoek was de curve van mijn baby al wat bijgetrokken. Prima, maar ik voedde wel te vaak. Het mocht maar 4-6 keer. Hij zou zo zijn eigen verzadigingsniveau niet leren voelen, en dat is zielig. Bovendien zou dat ook beter voor mij zijn, ik zou daar uitgeput van kunnen raken. Die dag heb ik de voeding uitgesteld met een krijsend kind in de kar, terwijl hij nooit huilt. Toen de buurvrouw vroeg wat er aan de hand was, besefte ik wat ik aan het doen was en ben ik onmiddellijk naar huis gegaan om te voeden. Ik was even vergeten dat ik natuurlijk zelf het beste weet wat goed voor ons is. Het is best moeilijk om bij je eigen gevoel te blijven als alle wetenschappelijke onderzoeken wat anders roepen.

Mezelf voed ik trouwens ook op verzoek.

Dat doe ik al 39 jaar en ik heb nog nooit overgewicht gehad. Ik eet wanneer ik honger heb, niet wanneer het tijd is om te eten. Soms schep ik 3 keer op soms 1 keer. Soms eet ik in mijn eentje een hele zak chips op en daarna nog een stuk chocolade. Soms eet ik weken achter elkaar gezond. Als ik ongezond heb gegeten, dan kan ik dagen daarna alleen maar zin hebben in lichte dingen. Mijn lichaam geeft aan wat het nodig heeft.

Ik heb geluk, want ik weet als geen ander dat het anders kan zijn als psycholoog en foodcoach. Heel veel vrouwen hebben echt structuur nodig wanneer het gaat om voeding. Zonder regels gaan de remmen los. Het eetmonster krijgt de vrije hand. Toch zit aan het vasthouden aan eetregels een gevaar. Er komt lading op. Door het verbod op dingen, zet het aan tot innerlijk verzet. Bovendien ontwikkel je geen vertrouwen en je leert niet naar je eigen lichaam luisteren. Daarom adviseer ik vrouwen een voedingschema als opstapje. Daarna moet je toch leren om vrij te zwemmen.

Ik ben van mening dat een baby juist zijn eigen verzadigingsniveau leert kennen door te voeden op verzoek.

Een baby geeft aan wanneer hij wel en niet wil eten. Er wordt geen schaarste gecreëerd. Het is er altijd en mag altijd, daardoor ontstaat er geen lading, het is het geen issue. Zeker weten doe ik het niet, de tijd zal het leren.

Lees ook:

Mijn beste vijf tips om je baby te leren doorslapen.

Inspiratie voor mooie geboortekaartjes.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results