Schermtijd

4 april 2014

Onlangs zaten we weer eens middenin een periode dat het leek alsof onze kids nergens anders mee bezig waren dan met tv, iPad of iPhone. Spontaan een bak met Lego leeg kieperen, buiten spelen of lekker knutselen aan de keukentafel: het kwam geen seconde in ze op. Ik besloot om in mijn netwerk eens te informeren hoe andere ouders met schermtijd omgaan en ik kreeg veel reacties! Zoals deze:

– Door de week pas na 17.00 uur schermtijd. Weekend  en ’s ochtends wel tot wij er zat van zijn.

– Maximaal 1 keer per dag: 20 minuten doordeweeks en 30 minuten in het weekend en vakanties. Soms 10 minuten extra. Wel eerst vragen.

– Geen bepaalde regels. Afhankelijk van de dag, het weer en de planning van de rest van de week. Mooi weer = buiten spelen! Reactie hierop van iemand anders: helemaal mee eens! Vast staat: geen smartphone tijdens het eten.

– Vanaf 17 uur op een beeldscherm, tot het eten. Maar we zijn er alweer beetje vanaf geweken. Het is lastig.

– Een uur per dag. Doordeweeks vaak minder, weekend soms meer (ligt ook aan het weer, bij mooi weer spelen ze standaard uit zichzelf veel buiten).

– Bij ons geldt door de week ‘s ochtends geen tv of iPad, en ‘s middags alleen als er naar wordt gevraagd (iPad ligt altijd boven dus uit het zicht). In het weekend is ‘s ochtends oké. Op tv kijken we voornamelijk dvd’s maar dat verandert vast als hij ouder wordt. Ziek? Dan zitten we de hele dag voor de tv of iPad en bij reizen is de iPad een grote hulp.

– Hier geen vaste tijden. Denk gemiddeld een uur per dag doordeweeks (alle schermen opgeteld) en anderhalf per weekend.

– iPad of telefoon wordt niet gebruikt door mijn oudste, hebben wij nooit aangeboden. Bij moeheid, regen of gewoon gezelligheid een filmpje! Door de week een klein uurtje per dag, in het weekend soms vaker. Ligt ook aan het weer en leeftijd.

– Tv staat bij ons de ganze dag aan, altijd. Door het niet ‘interessant’ te maken of ‘bijzonder’ zitten ze er eigenlijk nooit écht voor. Het fungeert als achtergrond muziek dus gaat nu steeds vaker het beeld uit en de radio aan. iPad mag ook altijd en laptop ook, ze talen er bij ons dus weinig naar.

Na het lezen van alle reacties besloten wij om de kinderen, ze zijn 5 en 6 jaar, per dag een uur, verspreid over vier keer, digitaal te laten spelen. ’s Ochtends mogen ze voor ze naar school gaan, en pas als ze helemaal klaar zijn, even tv kijken. Hooguit 10 minuten. ’s Avonds voor het slapen gaan ongeveer een half uur en dan blijft er nog een half uur over voor iPad of telefoon. Dit splitsen we op in 2 keer 15 minuten. Ik zet een timer en zodra deze gaat verwacht ik dat ze uit zichzelf stoppen en opruimen.

Al na een dag merkte ik dat deze duidelijke afspraken heel goed werkten en het zeuren om iPad of telefoon nam af. Ook las ik een fijn blog van Eva Bronsveld. Vooral de tip om samen met de kinderen afspraken te maken (bijvoorbeeld door ze kaartjes te geven die ze bij schermtijd bij je inleveren) vond ik leuk. Hier lees je haar hele blog.

Op ouders.nl vond ik deze richtlijn, gebaseerd op een recent rapport van  de Amerikaanse Vereniging van kinderartsen (AAP):

  • tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;
  • 2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
  • 4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
  • 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Overigens stelt de AAP dat kinderen onder de 2 jaar beter niet blootgesteld kunnen worden aan schermen en dat de educatieve waarde van media die vaak geclaimd wordt, niet aangetoond kan worden. In Nederland krijgen ouders overigens geen officiële richtlijnen voor mediagebruik. Instanties als de Gezondheidsraad, Centra voor Jeugd en Gezin, de Vereniging van Kinderartsen, maar ook de Nederlandse overheid laten zich niet uit over wat voor kinderen een verantwoorde hoeveelheid schermtijd is. Het is dus een kwestie van bepalen wat voor jou en je kind goed werkt en vooral je gezonde verstand gebruiken.

 

 

 

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Is Pokémon Go toch nog ergens goed voor - mamaschrijft - […] Lees ook: Schermtijd […]
  2. Opvoeden tijdens de vakantie - mamaschrijft - […] Lees ook: schermtijd. […]
  3. Tips om je kind zelf te leren spelen - mamaschrijft - […] Ook interessant: Hoe vaak mag jouw kind op een scherm? […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.