Seksuele voorlichting? Begin er vroeg mee.

27 september 2016

Ik weet niet hoe dat precies bij jou ging toen je jong was, maar mijn nicht was zo vrij geweest om mij op de wekelijkse zondagochtend bij opa en oma helemaal bij te praten over seksualiteit. Ik was vast een jaar of 10. Toen mijn moeder veel later ‘het gesprek’ wilde aangaan, wuifde ik het weg. Ik wist het toch allemaal al? Tegenwoordig is het voor basisscholen al verplicht om seksuele voorlichting op te nemen in het onderwijs. Maar zelf als ouder kun je ook een steentje bijdragen, door op tijd te beginnen met seksueel opvoeden, waardoor het kind zich kan ontwikkelen op seksueel gebied. Zoals het ontdekken van het lijf, het ontwikkelen van gevoelens en het aangeven aan grenzen. Maar jemig, wanneer begin je nou met seksuele voorlichting? En hoe doe je dat?

Ik vroeg het aan Juliëtte van Paridon, moeder van drie dochters (3, 5 en 7 jaar), en Eindredacteur Jeugd bij de NTR. Zij maakt het veelbesproken voorlichtingsprogramma voor kinderen, De Dokter Corrie Show.

Allereerst, waarom heb je ooit Dokter Corrie bedacht?

“De aanleiding voor het maken van dit programma was dat het verplicht werd gesteld in het basisonderwijs in 2012, omdat ouders verzaakten om seksuele voorlichting te geven. Ik werkte voor het Schooltv-weekjournaal destijds en merkte aan docenten dat ze het lastig vonden om erover te praten. Middels Dokter Corrie heb ik ze handvaten proberen te geven. Er was best veel commentaar op. Vooral van ouders. Ze vonden het te plat en seks werd belachelijk gemaakt. Humor en seks kunnen niet samen. Er kwam een actiegroep van ouders, die zoveel handtekeningen hebben verzameld dat er Kamervragen over zijn gesteld. De ouders wilden liever niet dat dit programma binnen Schooltv werd uitgezonden. Maar veel docenten waren er blij mee en er kwamen ook steeds meer andere fans. Eigenlijk heeft al die aandacht ervoor gezorgd dat Dokter Corrie zoveel bekendheid kreeg, dat het een eigen programma werd De Dokter Corrie Show.”

Dokter Corrie

En vind jij wel dat humor en seks samen kunnen?

“Juist! Seksualiteit is een beladen onderwerp en met humor haal je de spanning uit de lucht. Het doel van Dokter Corrie is om een open sfeer te creëren om erover te kunnen praten.”

En dat is belangrijk?

“Ik vind dat superbelangrijk. Kinderen die goed zijn voorgelicht hebben op latere leeftijd betere seksuele relaties. Ze kunnen beter hun grens aangeven en duidelijk maken wat ze fijn vinden. Elke ouder wil een kind behoeden voor nare ervaringen. Daarom waarschuwen de meeste ouders hun kinderen wel voor de gevaren van seks. Wat logisch is. We vergeten alleen soms om te vertellen dat seks fijn is en dat is minstens net zo belangrijk. Ook kun je op jonge leeftijd er al mee beginnen.”

Maar hoe breng je dat dan over de bühne? Hebben kinderen daar wel zin in? Hoe praat je in jouw geval erover met 3, 5 en 7-jarige?

“Ik praat gewoon. Dus over de buurjongen die twee moeders heeft, dat een jongen een piemel heeft en een meisje een vagina of dat tieten een niet zo’n aardig woord voor borsten is. Als je er van jongs af aan over praat wordt het ook normaal om erover te praten.”

 En doe je dit ook bij je 3-jarige?

“Ja, ik ben niet bang dat ik teveel vertel. Ze onthoudt het toch niet als ze er nog niet in geïnteresseerd is. Mijn jongste dochter vond het even geleden leuk om het woord piemel steeds te zeggen. Dus voor ik het wist stond ik met mijn drie dochters in de badkamer zo vaak piemel te roepen tot we niet meer konden. Zo, toen was die hype in huis ook weer afgelopen. Met mijn oudere dochter heb ik uiteraard wel andere gesprekken. Met haar praat ik nu over vriendschap en verliefdheid. En of het raar is als een jongen zin heeft om in een jurk naar school te gaan. Ook kan ze prima uitleggen waar babies vandaan komen.”

“Wacht niet tot je kind eraan toe is, want dan ben jij te laat.”

Heb je nog tips voor ouders die dit lastig vinden?

“Veel ouders denken dat hun kinderen er nog niet aan toe zijn. Maar zodra ze er wel aan toe zijn, dan ben jij te laat. En als je praten lastig vindt, dan is het misschien gemakkelijker om er een boekje bij te pakken. Ik lees zelf vaak boeken van Sanderijn van der Doef voor, en dan beantwoord ik de vragen die ze me stellen. Ik doe dit natuurlijk niet elke dag, en het boek ligt ook niet tussen alle andere boeken, maar zo af en toe, wanneer we wat tijd hebben. Bijvoorbeeld in de vakantie. En ik merk dat ze dit heel leuk en interessant vinden, en dat ze elke keer wanneer ik het boek weer erbij pak andere dingen onthouden. Ik doe er gewoon heel normaal over. Alsof er niets geks aan is. En zeg nou eerlijk, wat is er eigenlijk gek aan?”

Heb jij een opmerking hierover of een vraag voor Juliette? Stel hem gerust hieronder, op Facebook of stuur ons een mailtje.

Lees ook:

Waarom mijn zoon roze nagellak draagt (en ik dat prima vind)
Vijf tips om je relatie leuk te houden

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.