Single mama Marcha

Single mama zijn is niet makkelijk maar kent ook bijzondere kanten!

Ik kreeg een hele leuke mail van Marcha. 30 jaar, werkzaam bij de KLM en studente Journalistiek en dol op taarten bakken, BBQ’en en haar Ipod. Marcha is een trotse, sterke single mama en ze vroeg aan mij of het niet leuk zou zijn daar iets over te schrijven. Want onder de lezeressen van mamaschrijft zitten vast ook single mums. En hoe fijn is het dan om een eerlijk verhaal te lezen van iemand die in hetzelfde schuitje zit? Dus, bij deze!! Respect Marcha, voor jou en voor alle andere single mama’s natuurlijk!

Happy Family “Je zal het wel zwaar hebben”. Ik geloof dat dit mijn meest gehoorde kreet is in de afgelopen drie jaar. Steevast als ik vertel dat ik single mum ben, is dat het eerste wat men tegen mij zegt. De meeste single mums zullen hopelijk beamen dat het wel meevalt. Het is een kwestie van een positieve instelling en gaan met die banaan en dan is het eigenlijk nog wel lekker rustig ook!

Laat ik voorop stellen dat ik een voorstander ben van een happy family als in mam en pap samen met de kids (of mam en mam of pap en pap). Helaas loopt het soms anders en is alleen verder de beste beslissing voor de gemoedsrust van je kindje, jezelf en je (ex)partner. Jaya, mijn zoon, is nu bijna 4 en sinds zijn 1e levensjaar zijn zijn vader en ik uit elkaar. De eerste periode was moeilijk. Het voelde alsof ik had gefaald als moeder. Mijn droom van “zij leefden nog lang en gelukkig” was uit elkaar gespat en alles voelde als 1 doffe ellende. De mooie momenten waar je als jonge ouders zo van kunt genieten, beleefde ik alleen. Dat was moeilijk en de tranen hebben in die periode ook rijkelijk gevloeid.

In balans Maar zoals mijn moeder altijd zei, na regen komt zonneschijn. En dat kan ik alleen maar bevestigen. Het is passen en meten en wrikken en wroeten die eerste periode maar toen mijn zoon en ik eenmaal onze draai hadden gevonden lachte het leven het ons weer toe. Ons leven is goed zo en in de loop van de tijd is wel gebleken dat voor alles een oplossing is. Het mooie van single zijn, met of zonder kind, is dat er minder stress is. En dan heb ik het over irritaties, ergernissen en ruzies met je partner. Het leven van Jaya en mij is in balans, we hebben onze eigen ritueeltjes en daar varen we wel bij.

Ook mijn peuter is wel eens ongehoorzaam en luistert niet altijd even goed en natuurlijk is dat niet altijd even makkelijk. Maar deze fases bij je kind vallen of staan niet bij het hebben van een relatie. Er zijn dingen die wellicht veel leuker lijken ‘en famille’. Neem bijvoorbeeld de vakantie. Misschien wel veel gezelliger met een groot gezin. Maar ook hier zijn voldoende oplossingen voor. Het aanbod van ‘single parent’ reizen is enorm. Vakanties op campings of ver en avontuurlijk. Eerlijk gezegd vind ik het heerlijk om samen met mijn mannetje erop uit te trekken. Texel of Brazilië, ik geniet van de quality time op deze momenten met mijn kleine vent.

Rust en regelmaat Uitslapen is er zelden bij en daarom neem ik 1 keer per jaar een mama time-out. Lekker met vrienden een paar dagen erop uit! Ik maak gretig gebruik van het aanbod van familie en vrienden om once in a while op te passen. Creatief met buren is ook een goede tip. Lukt het mij een keer niet om op tijd bij de crèche te zijn dan heb ik een moeder uit de buurt achter de hand die mijn zoontje meeneemt.

Vader en ex, het zal altijd een geschipper blijven. Duidelijke afspraken zijn niet altijd te maken en op sommige momenten vraag je je af hoe je het ooit hebt bedacht om met je ex aan een kind te beginnen. Maar mijn ervaringen zijn positief. Wees eerlijk naar de buitenwereld en naar je kind, zorg voor voldoende rust en regelmaat tijdens alle hectiek en geniet van de momentjes die jij alleen hebt met je kind en die je nooit hoeft te delen. Ons favoriete moment van de dag is samen wakker worden in mama’s grote bed. Lekker knuffelen en dubbel liggen om grapjes, scheetjes en andere prietpraat!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results