Speelgoed opruimen: met deze tips doet je kind het zelf!

11 september 2017

Eerst opruimen, dan iets anders pakken.

Jessica van Contact in Beeld veel dilemma’s in de opvoeding tegen. Deze keer gaat het over kinderen en speelgoed opruimen. Voor veel ouders waarschijnlijk een combinatie die de nodige discussies oplevert.

“Het is zo’n gezellige regenachtige dag waarbij alle spoorrails uit de kast wordt getrokken door ons zesjarige meisje. Ook de blokken worden betrokken, want dan kan ze een mooie tunnel maken over het spoor dat ze heeft gemaakt. Heerlijk om te zien hoe de fantasie haar helpt een aantal uren lekker bezig te zijn. Maar toen ineens was de speel-zin op en wilde onze dame graag knutselen. Uiteraard geen probleem alleen hebben we als regel dat dan eerst het speelgoed wordt opgeruimd voor de volgende activiteit gestart kan worden. Uiteraard geen probleem, maar…. Wij hebben wel als regel dat dan eerst het speelgoed wordt opgeruimd voor de volgende activiteit gestart kan worden. En dan gaat het dus mis. Ineens slaat de sfeer om want madammeke wil niet opruimen.”

Een vervelende situatie ombuigen naar een positieve.

Als videohometrainer hoor ik geregeld hoe frustrerend het is dat zoiets simpels als opruimen kan uitlopen op een humeur-beneden-peil bij zowel ouder als kind. Vaak zijn dit soort situaties makkelijk om te buigen als je goed let op wat je zegt en hoe je een boodschap overbrengt. Laten we de hierboven beschreven situaties eens onder de loep nemen. De moeder merkt op dat haar dochter klaar is met spelen. Ze komt even bij haar hangen, ze loopt wat rond en zo ineens maakt haar grote meid enthousiast kenbaar dat ze wil knutselen! Het eerste wat mama tegen haar dochter zegt is: “Dat is goed, maar ga je eerst de blokken en de spoorrails opruimen?”  Een veel voorkomende zin en tevens doorspekt met valkuilen! Voor deze moeder werd het duidelijk dat ze in een valkuil was gestapt omdat haar dochter per direct in opstand kwam en luidkeels liet weten dat ze niet wilde opruimen maar wilde “knut-se-len!”

Wat ging hier mis? Of liever gezegd, wat kun je doen om deze valkuilen te voorkomen?!

De oplossing is voor vele ouders veel simpeler dan in eerste instantie wordt gedacht: Laten we de zin “Dat is goed, maar ga je eerst de blokken en de spoorrails opruimen?” eens ontleden. Eerst deel één van de zin. Moeder geeft toestemming maar….. Dit meisje hoort vooral dat zij haar speelgoed moet opruimen. Ze hoort niet of mama wel heeft begrepen wat voor superleuk idee zij heeft om te doen.

Als je de sfeer goed wilt houden én je wilt dat je kind gaat opruimen, dan is het raadzaam (voor sommige kinderen lijkt het zelfs een noodzaak) om je kind eerst te laten weten dat je hem hebt gehoord. “Oh, jij hebt zin om te knutselen. Papier, lijm, schaar, plakkers en lekker aan de slag! Wat een leuk idee!” Door deze positieve reactie zie je waarschijnlijk dat je kind naar je gaat kijken en je toelacht en de sfeer dus positief blijft.

Wat opvalt aan het tweede gedeelte van de zin is dat deze zin eindigt met een vraagteken. Wat ik hoor (en het meisje dus ook) is dat dit meisje een keus krijgt. Ze mag met ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden. Of toch niet?!

Ga eens na hoe verwarrend het voor een kind moet zijn als het iets wordt gevraagd, het een eerlijk antwoord geeft maar er vervolgens niet naar dat antwoord wordt geluisterd. En ineens merkt het kind ook ergernis bij de ouder terwijl het kind gewoon antwoord gaf! Je snapt het al, valkuil nummer twee is dat het niet verstandig blijkt om een vraag te stellen als je het antwoord ‘nee’ niet wilt horen. Bij vele opvoeders is dit een patroon  die door de dag heen geregeld ongeregeldheden in de sfeer teweeg brengt!

Bevestig altijd dat je hebt gehoord wat je kind zegt of vraagt.

Wanneer je iets van je kind verwacht, blijf dan helder én duidelijk communiceren nadat je je kind hebt laten weten dat je ‘t idee hebt gehoord. “Jij mag lekker knutselen. Wel eerst de blokjes en de spoorrails opruimen. Alles weer terug is de doos. Kom, mama zal je helpen.” Je kind zal niet altijd blij kijken maar als jij helder blijft in je verwachtingen, dan zul je merken dat je kind snel kan meewerken.

(foto: VT Wonen)

Lees ook:

Opruimen. Met deze tips een leuke klus.

1 Reactie

  1. Anita

    Ook ik was op zoek naar handreikingen om mijn kinderen thuis te laten opruimen (op school doen ze het als de beste) en kwam deze tips een tijdje geleden tegen. Ging er meteen mee aan de slag. Na twee keer hadden mijn kinderen (bijna 6) het door: ze vroegen gewoon niet meer om met iets anders te spelen, want dan moesten ze opruimen. Ze lieten het eerste spel gewoon liggen en gingen zelf naadloos door met een ander spel.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lekker interieur met Pastel Power - mamaschrijft - […] Lees ook: zo ruimt je kind zijn eigen speelgoed op. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.