Speeltuin etiquette voor beginners.

Het moederschap brengt je in een wondere wereld vol verrassingen, waar je nooit eerder over nagedacht hebt. Zo zijn er bijvoorbeeld geheime etiquette regels voor in de speeltuin... Mariska somt ze op!

Het moederschap brengt je in een wondere wereld vol verrassingen, waar je nooit eerder over nagedacht hebt. Nou ja, ik tenminste niet… Dat rompertjes zowel bovenlangs als onderlangs uit kunnen worden getrokken, dat er een fenomeen bestaat dat draagworkshop heet en dat kraampakketten eigenlijk nauwelijks cadeautjes bevatten. Ja, ik dacht dus echt dat het LEUK zou zijn om een kraampakket te ontvangen…..

Hydrofiele luiers, tepelkloven en luieruitslag

Er gaat dus een wereld voor je open als je moeder wordt en daar hoort dus ook nieuwe terminologie bij zoals ‘hydrofiele luiers’, ‘tepelkloven’ en ‘luieruitslag’. Ok, na een tijdje praat je lekker mee over boertjes, hand-voet-mond-ziekte (werkelijk waar nog nooit van gehoord totdat Guus ’t kreeg!) en allerlei ander gezelligs. Je bent de eerste maanden babytijd doorgekomen zonder er – nu nog steeds – als een compleet verlepte plant bij te lopen. En dan is daar…. De speeltuin. Het kan aan mij liggen, maar na 2,5 jaar heb ik nog steeds van die momentjes dat ik me verbaas over de geheime etiquette regels in de speeltuin. En vraag ik me iedere keer weer af of ik er niet een paar gemist heb.

Hierbij de 5 geboden van De Speeltuin:

  1. Gij zult een praatje maken met andere ouders

Pfoeh, vond ik best even een dingetje hoor op de woensdagochtend na een gebroken nacht en brakke wandeling naar de speeltuin. Maar ouders onderling moeten elkaar volgens de regels van De Speeltuin steunen en vooral ook even gezellig naar elkaar doen, want je hebt elkaar nog nodig…. Zie punt 2!

  1. Gij zult de conflicten tussen elkaars kinderen proberen te sussen

In ieder geval daar een dappere poging toe doen. Gooit jouw dreumes het andere kind een berg zand in de ogen? Daar grijp jij keurig op in met alle pedagogische tools die je tot je beschikking hebt. Wel even laten zien dat jij thuis de teugels strak in handen hebt! Totdat diezelfde dreumes achter jouw rug het andere kindje met een plastic schep bewerkt en je alleen nog maar beschaamd ‘sorry’ kunt mompelen.

  1. Gij zult uw party-look thuis laten

Sorry maar ligt het aan mij dat er een behoorlijk verschil is tussen mijn ‘look’ bij een avondje uit in de stad en een bezoekje aan de speeltuin om half tien ’s ochtends? En laten we wel wezen, dat strakke leren rokje zit toch niet lekker als je achter in de zandbak je schreeuwende peuter moet opvissen en in je fiets moet tillen? Of gebeurt mij dat alleen en heb ik daarom het strakke leren rokje bij voorbaat maar thuis gelaten?

  1. Gij zult uw kind niet dumpen

En daarmee bedoelen we dus: zelf met een tijdschrift op een bankje gaan zitten en jouw kind lekker bij andere kinderen laten ‘aansluiten’. Aansluiten kun je in deze context lezen als ‘speelgoed jatten van…’. Vorige week nog spotte ik een dappere vader met drie kinderen onder de 6 jaar in de speeltuin. Plus dus nog een hardnekkige bezoeker van zo’n 3 jaar. Vader was de moeilijkste niet, dus deze peuter mocht ook wel met de graafmachines van zijn kids spelen. Goed, na een half uur wordt het toch wel wat gênant. En kun je je eigen kinderen toch ook wel gelijk geven dat zij nu eventjes met hun EIGEN speelgoed willen spelen. Voorzichtig probeerde hij de peuter tot de orde te roepen, maar die wist van geen wijken. En toen was het tijd om naar huis te gaan. De spullen werden ingepakt en de peuter bleef beteuterd achter in de zandbak. Vader keek nog een paar keer schuldbewust rond: “hij is hier toch wel met een volwassene hoop ik?” En ja hoor, toen hij het hek uit was marcheerde de peuter doodleuk naar zijn ouders die samen op een bankje vlakbij in het zonnetje zaten.

  1. Gij zult uw toevlucht tot verdovende middelen goed verborgen houden

Niet verzonnen, echt door een vriendin gespot in de speeltuin: ouders die samen met een plastic zak met een fles bier zich terugtrekken achter de glijbaan om vier uur ‘s middags. Kinderen op de wipkip en zij ‘even een momentje voor zichzelf’. Toegegeven, er zijn genoeg dagen dat ik ook wel een borrel kan gebruiken. Maar ieder weldenkende ouder weet dat je daarvoor de Starbucks koffie thermosbeker gebruikt. Toch?

Ik houd me aanbevolen voor nog meer geheime Speeltuin Geboden!

Lees ook:

De 7 leukste speeltuinen in Amsterdam.

Acht restaurants met speeltuin in Amsterdam.

Foto: Unsplash.com

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results