Het belang van spelen met je baby.

In het eerste levensjaar leren baby’s meer dan in de rest van hun leven tezamen. Daarom is spelen met je baby zo belangrijk!

Natalie van Gelder (35) is mama van drie kindjes (7 en 4 jaar en een baby van vier maanden), orthopedagoog en sinds 2014 eigenaar van Baby Sensory Nederland.

Het belang van ontwikkeling tijdens het eerste levensjaar

Ik heb jaren als onderzoeker voor kinderen in achterstandsbuurten gewerkt en dat was een fantastische, leerzame en dankbare tijd. Maar toen ik eenmaal zelf moeder werd, kreeg ik de behoefte om flexibeler te zijn in de uren dat ik werkte en wilde ik iets doen met de ambitie om zelfstandig ondernemer te worden. Tegelijkertijd viel het me op dat er in andere landen veel aandacht wordt besteedt aan de ontwikkeling van jonge baby’s, maar hier in Nederland nauwelijks. Zonde, want ik wist dat juist het eerste jaar is zo belangrijk is om veel aandacht te geven aan spelen, communiceren en knuffelen. Veel mensen denken: je kunt nog niet zoveel met zo’n kleintje, maar juist het aspect dat dat zeker wel kan, krijgt alle aandacht in de Baby Sensory lessen. Toen ik kennismaakte met dit programma, dat in Engeland is uitgeroepen tot beste ontwikkelingsprogramma en in 24 landen wordt gegeven, viel ik er dan ook als een blok voor. In het eerste levensjaar leren baby’s meer dan in de rest van hun leven tezamen. Omdat de verbindingen tussen de hersencellen nog in ontwikkeling zijn, is het van belang baby’s zoveel mogelijk verschillende aangepaste leerervaringen aan te bieden.

De impact van bewuste aandacht

In Nederland gaan moeders relatief snel weer aan het werk. Veel baby’s gaan naar een kinderdagverblijf, waar gemiddeld genomen twee leidsters beschikbaar is zijn voor negen baby’s. Niet vreemd dat de ontwikkeling van baby’s daaronder leidt. De interactieve lessen van Baby Sensory laten ouders ervaren wat de invloed is van bewuste aandacht in de vorm van aanraken, spelen en zingen. Baby Sensory heeft als missie om ouders zelf te laten ervaren hoe je de ontwikkeling van je baby kunt stimuleren.

Hoe je zintuigen op een verrassende manier kunt prikkelen

Ik weet uit ervaring hoe gehaast veel jonge ouders leven. Bewuste aandacht voor je kind schiet er nogal eens bij in; er is altijd ook iets anders wat de aandacht vraagt. En daarnaast: veel ouders hebben eigenlijk geen idee hoe ze met een baby kunnen spelen. Mijn zoontje is nu vier maanden en uiteraard volg ik samen met hem lessen. Benjamin geniet bijvoorbeeld met volle teugen wanneer ik ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ met hem zing en hem daar bij aanraak. Ik gebruik hiervoor een zacht sjaaltje, warmee ik zijn zintuigen prikkel. Ik wapper, de wind vindt hij heerlijk, en raak zijn hoofd, schouders, knietjes en teentjes er zacht mee aan. Zo stimuleer ik zijn bewustwording van zijn eigen lichaam. En gezongen teksten worden beter onthouden en begrepen dat gesproken teksten. Dus op jonge leeftijd is dat de manier om de taalontwikkeling te stimuleren. Ook is het heel leuk om goed op de mimiek van je kindje te letten. Door zelf grote ogen te maken, zul je zien dat je kindje dat probeert na te doen. En een hele leuke oefening om het kruipen te stimuleren is het volgende: ga allebei op je buik op de grond liggen en laat een grote strandbal (deze rolt altijd langzaam) weg- of voorbij rollen. Je kind zal de bal met zijn ogen volgen én proberen om de bal te pakken door te gaan kruipen. Leuk spelen is simpel!

Het gevaar voor onderprikkeling

Baby Sensory lessen inspireert en begeleidt je om te spelen met de baby. Ik hoor veel mensen nog zeggen dat ze, net als hun ouders deden, de drie R’en nog regelmatig toepassen. Op zich heel goed, alleen ben ik in sommige gevallen bang dat het juist tot onderprikkeling leidt. Te weinig aanbod belemmert de ontwikkeling. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de ontwikkeling van de hersenen de eerste 12 maanden de basis vormt voor toekomstig leervermogen en dat muziek de hersentjes traint in wiskundige modus en spelletjes de motorische ontwikkeling benadrukken. Kinderen die dus tijdens het eerste levensjaar op een passende manier worden gestimuleerd zullen later een voorsprong op veel vlakken hebben. Daarnaast doet de Universiteit van Manchester onderzoek naar het effect van goed toegeruste ouders. Eerste resultaten lijken erop te wijzen dat zij minder onzeker zijn en daardoor minder stress ervaren bij het opvoeden. Met als gevolg dat kinderen ook minder gestrest zijn.

Kosten: Je mag altijd eerst een gratis proefles volgen zodat je zelf kunt ervaren of het iets voor jou en je kindje is. Vervolgens kun je ervoor kiezen om je in te schrijven voor een blok van 10 lessen a 155 euro. In totaal zijn er 40 verschillende lessen die je kunt volgen. De groepen zijn verdeeld in twee leeftijdscategorieën: een groep met kindjes tussen de 0 en zes maanden en een groep voor kinderen van 7 tot 15 maanden.

Ook verliefd geworden op dit concept en benieuwd naar de mogelijkheid op franchisebasis samen te werken met Natalie? Mail haar gerust voor meer informatie: info@babysensory.nl.

Nathalie van Gelder

Nathalie van Gelder

 

 

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results