Stop met autobiografisch luisteren en lúister. Zeven tips!

De wereld heeft meer behoefte aan mensen die luisteren, iedereen wil namelijk gehoord worden. Maar waarom praten we dan zoveel en luisteren we zo slecht? Stop met autobiografisch luisteren en lees hier hoe je een betere luisteraar wordt.

Komt dit je bekend voor?

Vriendin X: ‘hoe gaat het op je werk de laatste tijd, heb je al met die hork van een baas van je gesproken?’

Ik: ‘lief dat je ernaar vraagt, het zit me namelijk behoorlijk dwars. Ik durf het niet bespreekbaar te maken, wil geen zeurkous zijn. Zelfs als ik het nu tegen jou zeg krijg ik al hartkloppingen.

Vriendin X: ‘ja joh, Emma vertelde laatst ook zoiets. Ze had het echt veel te druk maar durfde dit niet aan te geven. Ze ging maar door en door en nu zit ze thuis met een burn out.

Ik: ‘zucht….’

 

Of wat dacht je van deze:

 

Vriendin X: ‘Hoe is het met je, heb je deze week nog wat leuks gedaan?’

Ik: ‘Ja, ik heb gister zo’n leuke film gezien.’

Vriendin X: ‘Ik ben ook naar de bioscoop geweest, naar die ene film, je weet wel met die goeie acteur. Kom nou, hoe heet die gast ook alweer…’

Ik: ‘zucht…’

Autobiografisch luisteren

Bovenstaande dialogen zijn voorbeelden van autobiografisch luisteren, de vervelende neiging om het gesprek over te nemen vanuit je eigen perspectief. Er wordt niet geluisterd maar gewacht op het moment om zelf te kunnen gaan praten.

Wees eerlijk, dit soort gesprekken voeren we allemaal wel eens.

We horen wel wat de ander zegt, maar luisteren we ook daadwerkelijk? Autobiografisch luisteren gebeurt vaak onbewust en vaak helemaal niet met vervelende bedoelingen. Maar je bereikt er zo weinig mee, het zorgt juist vaak voor onbegrip en verwijdering.

Ik vind goed kunnen luisteren een geweldige eigenschap en probeer de laatste tijd mezelf te verbeteren in deze vaardigheid. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je een betere partner/ vriendin/ moeder/ collega/ dochter/ buurvrouw wordt vanaf het moment dat je besluit om je best te doen om te begrijpen wat de ander wil vertellen. En daarnaast, iemand die goed luistert hoort ook nog eens wat.

Ok, maar hoe doe je dat dan?

Het goede nieuws: beter leren luisteren is helemaal niet moeilijk, het is een vaardigheid die je kan trainen. Geloof me, het is de moeite waard.

Ik scharrelde deze zeven tips bij elkaar voor de betere luisterkunst.

  • Hou je aandacht erbij! Dus je telefoon blijft in je tas / zak. Onderzoekers ontdekten dat zelfs als je mobiel op tafel ligt we ons minder met elkaar verbonden voelen. Dwaal ook niet af met je gedachten, de ander zal het direct aan je merken.
  • Moedig de ander aan om meer te vertellen, stel open, onderzoekende vragen. ‘Wat gebeurde er toen…? Hoe voelde dat voor jou…?’
  • Dit is een belangrijke: probeer het verhaal niet aan te vullen met jouw mening of ervaringen, maar Luister gewoon.
  • Kom alleen met oplossingen als de ander hier specifiek om vraagt, misschien wil je gesprekspartner alleen maar zijn hart luchten?
  • Benoem regelmatig de gevoelens die je oppikt. ‘Ik zie dat het je hartstikke boos maakt…’
  • Valkuil: zinnen afmaken voor de ander omdat je het gesprek wilt versnellen of denkt te weten wat de ander wil zeggen. Heel irritant, gewoon niet meer doen!
  • Vat af en toe samen wat je hebt gehoord om te laten merken dat je echt luistert en om te checken of het klopt wat je hoort. ‘Als ik je goed hoor dan…’ of ‘Bedoel je dat…’

Luisteren is waardevol

Wees je ervan bewust dat goed luisteren echt heel erg belangrijk is als je iets voor de ander wilt betekenen. Dus luister met de intentie om de ander ook echt te begrijpen en je zult verbaasd staan wat voor effect dit heeft.

Begin vandaag nog met oefenen. Bel je vriendin om te vragen hoe het met haar gaat of luister naar je lief wanneer hij vertelt over zijn lastige klant of collega. Ik ben benieuwd wat het je gaat brengen.

Lees ook:

Luisteren in plaats van praten. De ultieme verbinding.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results