Tien dingen die ik anders doe bij mijn derde kind.

De eerste twee kinderen deed ik altijd netjes in het babybadje, maar bij de derde staat het badje nog niet eens opgezet. Tien dingen die ik anders doe bij mijn derde kind.

Wanneer je zwanger bent van je eerste kind, doe je alles volgens het boekje. Ik tenminste wel. Ik at super healthy, het liefst biologisch, en vooral niet uit een potje of blik. Alle babykleren waste ik braaf met Neutral wasmiddel. En ik streek ze zelfs, terwijl ik normaal gesproken alleen de hoog gekreukte kledingstukken streek wanneer het écht niet anders kon. Daarna vouwde ik ze buitengewoon perfect en strak in de nieuw aangeschafte babykast.

Eenmaal geboren draaide mijn hele wereld om hem. Ik las me suf over eet-speel- en slaapritmes en ik deed er alles, werkelijk ALLES aan om de borstvoeding op gang te krijgen. Soms kolfte ik ’s nachts wel drie keer. Van slapen kwam niet veel terecht. Doodmoe was ik, en het voelde alsof die slapeloze nachten eeuwen duurde. Maar het ging om hem, om zijn gezondheid. En ik kon het echt niet maken om te snel op te geven. Uiteindelijk is het me maar vijf hele weken gelukt. Er kwam gewoon niet genoeg melk.

Het tweede kind

En toen kwam mijn tweede kind. Ik was al veel minder enthousiast over het hele strijk-gebeuren. En na dag één haakte ik al af in het geven van borstvoeding. Wat vooral heel anders voelde, was dat ik ineens de aandacht moest verdelen. Vanzelfsprekend kon ik niet al mijn aandacht alleen aan de baby geven met nog een peuter die rondliep. Dat was echt even wennen. Plus, ik was niet meer zo flexibel als met één kind. Alles kostte meer voorbereiding. De auto pakken werd minder gemakkelijk, uit wandelen ook (met een baby en een peuter) en fietsen zat er ineens niet meer in. En dan niet te spreken over de nachten.. die waren rommelig, omdat ook de oudste af en toe nog uit zijn bed kwam.

En dan komt – in mijn geval – de derde….
Er zijn een aantal dingen die ik echt wel anders doe dan bij de andere twee. Ik heb ze opgesomd!

Dit doe ik anders bij mijn derde kind:

  1. Niet meer in bad. Begrijp me niet verkeerd, ik zorg er wel degelijk voor dat ze schoon is, alleen ik doe haar niet meer in badje. Ik geef haar ’s morgens aan manlief wanneer hij zelf onder de douche staat. Heerlijk vindt ze dat, en scheelt weer gedoe en tijd met het badje opzetten en vullen.
  2. De temperatuur van het (bad)water meten. Ik voel even met mijn hand aan de straal van de douche en denk “aaaah, lekker zo” en hoppa, daar gaat ze. Bij mijn eerste had ik nog zo’n badthermometer om precies het water op 37 graden te krijgen.
  3. Rust, regelmaat en reinheid. Say what?! Dat kan gewoon niet. Ze moet mee in ons schema van vijf leden. Soms ligt ze net in dromenland en dan moet ik haar toch wakker maken om haar broer van school te halen. Bij de eerste zorgde ik er nog netjes voor dat ik maar één uitstapje per dag had om hem niet te overprikkelen maar dat is echt niet meer mogelijk nu. En eigenlijk heeft ze daar totaal geen last van. Ze gaat volledig mee in de flow.
  4. Foto’s maken. Ik maak minder foto’s, veeeeeel minder foto’s dan bij de andere twee. Ik wil niet minder foto’s maken, en had me nog zo voorgenomen om het evenveel te blijven doen maar het sluipt er gewoon in. Daarnaast zijn de foto’s die ik heb bijna allemaal met de iPhone genomen terwijl ik een geweldige spiegelreflex camera heb die ik volop gebruikte bij de andere twee. Puntje voor verbetering!
  5. Schuldig voelen over flesvoeding. Hier heb ik vooral bij nummer één en twee last van gehad. Ik wilde zo graag borstvoeding geven, maar het lukte niet. Bij de tweede heb ik het nauwelijks meer geprobeerd en bij deze derde dame wel weer, maar wederom niet gelukt. Ik kan me er niet meer schuldig over voelen. C’est ca! Ze wordt echt wel groot en ze is gezond.
  6. In bed leggen wanneer ze nog niet heel moe is. Inmiddels weet ik veel beter dan bij de eerste dat een baby maar een bepaalde tijd wakker kan blijven. Fehla is bijvoorbeeld drie maanden oud en gemiddeld kan een baby dan 1,5 uur wakker blijven. Na 1,5 uur leg ik haar dan ook gewoon in bed (als we niet de hort op zijn), ook al lijkt ze nog niet moe. Meestal gaat ze vanzelf slapen. Bij de eerste was ik constant in verwarring of hij nou honger had of moe was.
  7. Fietsen met haar in een draagzak. Bij mijn eerste en ook bij mijn tweede kind vond ik het echt NOT done om te fietsen met een baby in de draagzak. Nu bij de derde ben ik daar volledig op teruggekomen. De draagzak is mijn redding. Zo fijn om haar altijd makkelijk mee te nemen. En ja, ik fiets de hele stad door met haar in de zak, zelfs met nog een kind op de fiets of beide kinderen in de bakfiets. Mensen kijken me aan of ik gek geworden ben, maar het móet gewoon. Anders kom ik de deur niet uit.
  8. Kleertjes strijken. Ik strijk niets. Van alle kinderen niet. Wat een gedoe is dat zeg. Ik ben al blij als ik de stapels was heb weggewassen en opgevouwen in de kast heb. Voor strijken zie ik gewoon de tijd niet.
  9. Geen ziekenhuis-bevalling. Bij de eerste twee ben ik beide keren in het ziekenhuis bevallen. Bij de eerste leek me dat gewoon het veiligst. Alles en iedereen bij de hand. Achteraf gezien niet nodig, in vier uur tijd werd hij geboren met alleen de verloskundige erbij. En bij de tweede werd ik ingeleid, dus moest ik wel naar het ziekenhuis. Bij de derde wist ik het zeker, dit wordt een thuisbevalling. En gelukkig is dat ook zo gegaan.
  10. Go with the flow. Ik probeer meer te genieten en me minder druk te maken over ritmes, schema’s en niet slapen omdat ik weet.. in the end.. komt alles goed!

Wat doe jij anders bij je tweede of derde kind? Of wat zou je graag anders doen bij een volgende kind of zwangerschap? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Acht dingen waar ik me als moeder zorgen om maak.

Mijn eerste maand met drie kinderen.

Tien dingen die ik anders doe bij mijn derde kind.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Type to Search

See all results