Top 20 jongens- en meisjesnamen van de eerste helft van 2017.

Dit zijn de meest populaire jongens- en meisjesnamen van het eerste halfjaar van 2017. Staat de naam van jouw (toekomstige) kleintje ertussen?

Een naam kiezen voor je allermooiste bezit is best lastig. Ik weet er alles van, want ik heb het drie keer mogen doen! Het was voor mij makkelijker om een jongensnaam te kiezen dan een meisjesnaam. Maar bij alle drie de kinderen is het uiteindelijk de naam geworden die we eigenlijk al helemaal aan het begin van elke zwangerschap bedacht hadden.

Populairste namen

Elk kwartaal en elk halfjaar brengt de Sociale Verzekeringsbank een overzicht uit van de meest populaire jongens- en meisjesnamen. Ik vind dat altijd leuk om te lezen, want ik ben benieuwd hoe het ervoor staat met de namen van mijn kinderen, al zijn die niet zo gangbaar. Kijk even mee, want dit is de top 20 van jongens- en meisjesnamen van het eerste half jaar van 2017.

Top 20 meisjesnamen 1e halfjaar 2017

 1. Emma
 2. Tess
 3. Julia
 4. Sophie
 5. Anna
 6. Mila
 7. Eva
 8. Zoë
 9. Evi
 10. Sara
 11. Lotte
 12. Liv
 13. Fleur
 14. Olivia
 15. Noor
 16. Yara
 17. Nora
 18. Lynn
 19. Saar
 20. Lieke

Emma staat op de eerste plaats, en daarmee heeft ze in vergelijking met 2016 Anna van de troon gestoten en is Julia op de derde plaats gekomen.

Top 20 jongensnamen 1e halfjaar 2017

 1. Daan
 2. Noah
 3. Bram
 4. Finn
 5. Sem
 6. Levi
 7. Jesse
 8. Milan
 9. Luuk
 10. Lucas
 11. Adam
 12. Thijs
 13. Liam
 14. Sam
 15. Thomas
 16. Max
 17. James
 18. Julian
 19. Hugo
 20. Lars

In vergelijking met 2016 is de top 3 niet heel veel veranderd, alleen is Bram heel snel gestegen. Vorig jaar stond Sem nog op de derde plek.

Wist jij toen je zwanger was al snel wat voor naam het zou gaan worden? Belangrijk om alle pro’s en con’s af te wegen tegen elkaar zodat je geen spijt krijgt van je gekozen naam. Het blijkt namelijk dat er best wel veel ouders zijn die achteraf gezien spijt krijgen.

Dit zijn de belangrijkste redenen

De belangrijkste reden waarom ouders spijt krijgen van de naam is omdat de naam te vaak voorkomt. 25% van de ouders had daarom achteraf liever een minder trendy babynaam gekozen. 20% geeft aan dat de naam gewoon niet goed voelt en dat de naam ‘erdoorheen gedrukt’ is door de partner. Nog een paar redenen:

 • het kind of anderen hebben moeite met de uitspraak en spelling (11%)
 • de naam is niet onderscheidend genoeg (11%)
 • de naam past achteraf gezien niet bij de persoonlijkheid van het kind (10%)
 • de afkorting die vriendjes gebruiken is niet mooi (6%)
 • het beeld van de naam is na de geboorte veranderd (3%)
 • een beroemdheid heeft dezelfde naam gekozen (1%)

Conclusie: er goed over nadenken dus! Kort de naam eens af, of vertaal hem eens naar een andere taal zoals Engels. Wat ook écht helpt, is de naam heel vaak uitspreken tegen elkaar. Voelt het dan goed? Dan kom je er vast wel uit.

Lees ook:

Top 20 namen van derde kwartaal 2016

Top 20 namen eerste kwartaal 2017

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

1 comment

 1. Melanie

  Bij mijn dochter wist ik al meteen welke naam ik graag wilde. Man was het er meteen mee eens. Een naam die ik al meer dan 20 jaar in mijn hoofd had zitten. En na twee jongens eindelijk kon gebruiken.

Type to Search

See all results