Treuzelen is irritant. Maar deze tip helpt!

Mijn zoon treuzelt minder doordat ik hem zicht op de tijd geef. Eerst met de timer op mijn telefoon, nu met behulp van een zandloper.

Treuzelen. Is jouw kind er ook goed in?

‘Zeger, wat ga je doen?’ ‘Even mijn Lego pakken, mama. Ik heb iets heel moois gebouwd.’ Op zich niks mis mee. Mijn zoon bouwt mooie creaties waar ik altijd heel trots op ben. Maar wanneer we aan tafel zitten om te eten, vind ik het echt belangrijk dat iedereen blijft zitten om rustig te kunnen eten. Ik word er onrustig van wanneer mijn kinderen continue van tafel gaan om iets te pakken, of om iets te laten zien. Robijn heeft meer rust in d’r kont, maar bij Zeger is dat een dingetje. Vooral het feit dat hij tijdens het avondeten zo aan het treuzelen was, irriteerde me mateloos.

Haat-liefde verhouding met ‘het klokje’

Dus, een tijdje terug alweer bedacht ik het volgende: wanneer het me echt te lang duurt allemaal, dan geef ik hem een bepaalde tijd om zijn eten op te eten. Ik vraag van tevoren: ‘Zal ik het klokje anders even zetten?’ Dit is de eerste trigger voor hem om een hap te nemen, want eigenlijk heeft ie een bloedhekel gekregen aan ‘het klokje’. Dit klokje is overigens gewoon de timer op mijn iPhone. Ik zet de klok bijvoorbeeld op 10 minuten en spreek met hem af wat de consequentie is wanneer het eten niet op is en het klokje gaat. Terwijl de tijd wegtikt, herinner ik hem zo nu en dan aan het feit dat er twee minuten zijn verstreken en dat hij niet eens een hap heeft genomen. Ja, ik zit er dus best een beetje bovenop. Maar ook niet te. Want als iedereen klaar is, dan ruimen we gewoon af en doet iedereen vervolgens zijn ding. En blijft Zeger alleen aan tafel zitten. Vindt ‘ie niks aan.

Zandloper van de HEMA

Zandloper van de HEMA

Zicht op tijd

Deze hele heldere manier van afspraken maken (‘ik merk dat je enorm treuzelt met eten, zal ik het klokje zetten?’, de beperkte tijd die ik hem geef en het benoemen van de consquentie) werkt bij ons meestal verrassend goed. Zo goed zelfs dat ik het klokje regelmatig inzet, ook voor andere doeleinden. Ik geef ermee aan hoe lang hij nog tv mag kijken. Zodra de timer gaat, gaat de tv uit. Hoe leuk het fragment waar hij naar zit te kijken ook is. Consequent zijn is een must. Ook een tandje erbij tijdens de ochtendspits gaat makkelijker wanneer hij weet dat ‘ie echt moet gaan tandenpoetsen na het afgaan van de timer, omdat ‘ie anders te laat op school komt. Treuzelen behoort nog niet tot het verleden, maar we zijn op de goede weg.

Multifunctioneel accessoire

Maar goed, tot zover de timer op mijn iPhone. Ik ontdekte namelijk laatst deze super leuke zandloper (nu in de sale) van de HEMA. Ik vind het zelf een leuk accessoire, hij staat heel goed op mijn schouw, en daarnaast vindt Zeger dit veel leuker dan mijn irritant tringende wekker op de telefoon. Deze zandloper ‘loopt’ vijf minuutjes, een mooie tijd waarin je (kind) heel veel gedaan krijgt. Nu ben ik toch ook benieuwd; hoe maak jij korte metten met een kind dat eindeloos kan treuzelen?

Minder treuzelen dankzij deze toffe zandloper

Minder treuzelen dankzij deze toffe zandloper

 

 

 

 

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

2 comments

  1. Fleur

    Hier in huis ook zo’n treuzelaar. Zo’n zandloper is een goed idee. Mss dat er die na de vakantie ook maar eens gaan inzetten

  2. Martine

    Dat is slim! Ik gebruik een eierwekker onder de douche; anders krijg ik ze er nooit uit!

Type to Search

See all results