Van wie heeft jouw kind zijn of haar intelligentie?

18 september 2016

Waarom?

Op het X-chromosoom, waar iedere man er maar één van bezit, bevinden zich tientallen genen die invloed hebben op intelligentie en mentale handicaps. Op het corresponderende Y-chromosoom, dat hij van zijn vader krijgt, bevinden zich behalve de genen die het geslacht bepalen nauwelijks andere genen. Je krijgt een tweemaal zo grote dosis genen die de intelligentie bepalen van je moeder dan van je vader.

Waarom een koppig kind later meer gaat verdienen

Mogelijkheid te ontwikkelen

Overigens bepalen niet alleen de genen van een moeder het intelligentieniveau van een kind. Milieu- en cultuurinvloeden spelen hier namelijk ook een rol bij, zoals de mogelijkheden die een kind heeft om zich te ontwikkelen. Daarnaast wordt de erfelijke factor van intelligentie door meer genen beïnvloed dat alleen het X-chromosoom.

Vrouwen vaker verbaal begaafd

Uit een eerder grootschalig onderzoek dat uitgevoerd werd in 1996 werd dit ook al bewezen. Hierin werden 12.686 mensen tussen de 14 en 22 jaar ondervraagd over onder andere hun IQ. Hieruit blijkt dat de beste voorspeller voor hun IQ het IQ van hun moeder was. Mannen blinken vaker uit in wiskunde en muziek, vrouwen zijn op hun beurt weer vaker verbaal begaafd.

Is dat nou geen fijn nieuws?

Lees ook: 

Tips om je kind zelf te leren spelen
Waarom een kind later meer gaat verdienen

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gezinnen met vier (of meer!) kinderen zijn het gelukkigst - mamaschrijft - […] Van wie heeft jouw kind zijn of haar intelligentie? […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.