Van wie heeft jouw kind zijn of haar intelligentie?

Heb jij als moeder een intelligent kind? Dan is de kans groot dat hij/zij dit van jou heeft geërfd!

Waarom?

Op het X-chromosoom, waar iedere man er maar één van bezit, bevinden zich tientallen genen die invloed hebben op intelligentie en mentale handicaps. Op het corresponderende Y-chromosoom, dat hij van zijn vader krijgt, bevinden zich behalve de genen die het geslacht bepalen nauwelijks andere genen. Je krijgt een tweemaal zo grote dosis genen die de intelligentie bepalen van je moeder dan van je vader.

Waarom een koppig kind later meer gaat verdienen

Mogelijkheid te ontwikkelen

Overigens bepalen niet alleen de genen van een moeder het intelligentieniveau van een kind. Milieu- en cultuurinvloeden spelen hier namelijk ook een rol bij, zoals de mogelijkheden die een kind heeft om zich te ontwikkelen. Daarnaast wordt de erfelijke factor van intelligentie door meer genen beïnvloed dat alleen het X-chromosoom.

Vrouwen vaker verbaal begaafd

Uit een eerder grootschalig onderzoek dat uitgevoerd werd in 1996 werd dit ook al bewezen. Hierin werden 12.686 mensen tussen de 14 en 22 jaar ondervraagd over onder andere hun IQ. Hieruit blijkt dat de beste voorspeller voor hun IQ het IQ van hun moeder was. Mannen blinken vaker uit in wiskunde en muziek, vrouwen zijn op hun beurt weer vaker verbaal begaafd.

Is dat nou geen fijn nieuws?

Lees ook: 

Tips om je kind zelf te leren spelen
Waarom een kind later meer gaat verdienen

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

1 comment

  1. Pingback: Gezinnen met vier (of meer!) kinderen zijn het gelukkigst - mamaschrijft

Type to Search

See all results