Verveelt je peuter zich? Nu niet meer.

21 september 2016

Nu de vierde verjaardag van Raf nadert, merk ik dat hij zich veel sneller verveelt. Hij is toe aan iets nieuws, en heeft het geregeld over de basisschool. Soms probeer ik hem te motiveren tot een spel, of zijn lego maar dat wordt vaak afgedaan met “geen zin in, ik wil op de iPad.”

Vervelen mag

Ik heb vaak de neiging om hem meteen weer een leuke activiteit aan te bieden wanneer hij zich verveelt, vaak ook zodat ik zelf even wat rust heb. Maar inmiddels ben ik er wel achter dat ik hem soms gewoon maar moet laten vervelen. Even niks doen is juist goed voor een kind, en stimuleert de creativiteit. Terwijl ze tegelijkertijd even tot rust komt van alle prikkels, crèche/school en andere activiteiten. En meestal komt hij na even hangen wel weer in actie. Dan heeft hij iets bedacht. Maar als het te lang duurt, of als hij wordt écht heel vervelend en hangerig wordt, dan biedt ik hem wat ideetjes aan.

Deze spelletjes werken altijd, én zijn ook nog eens goed voor de ontwikkeling:

 1. Verstoppertje spelen

  Dit werkt altijd. Samen met mij en/of met zijn zusje. Het duurt alleen nooit heel lang want al voordat ik klaar ben met tellen heeft hij zichzelf al verraden! Maar goed, het schijnt dat verstoppertje spelen ook helpt tegen verlatingsangst (bij de allerkleinsten). En het is ook goed voor de ontwikkeling van het inlevingsvermogen.

 2. Een hut bouwen

  We gooien dekens en lakens over de stoelen of de tafel, en met wasknijpers maken we er een hut van. Ik leg er meestal nog kussentjes onder en geef hem een koekje in zijn hut. Gegarandeerd succes! En, het ontwikkelen van de fantasie, respect voor autonomie, praten en uitleggen, sociale ontwikkeling, structureren, sensitieve responsiviteit is slechts een kleine greep uit de enorme hoeveelheid ontwikkelgebieden die bij een kind gestimuleerd worden als ze, samen of alleen, een hut bouwen.

  Opa en oma: verwennen of verpesten

 3. Verkleden

  Ik heb al eens eerder geschreven dat Raf zich graag verkleed in zijn Elza-jurk en roze nagellak draagt. Maar ook zijn Spiderman-pak, brandweerhelm en Bumba-muts passeren regelmatig de revu. Hij heeft een enorme fantasie, dus hij kan uren zoet mee zijn. Kinderen vullen wat ze nog niet weten aan met hun eigen fantasie. Dit wordt ook wel ‘magisch denken’ genoemd. Fantasiespel is een prima manier om nieuwe dingen te onderzoeken en zich in te leven in iemand anders.

 4. Afwassen

  Deze had je vast niet verwacht, maar afwassen vindt hij echt leuk! Kopjes en bordjes in het sop. Lekker schuimen, afdrogen (althans; proberen) en in het rek zetten. Een win-winsituatie! En vast ontzettend goed voor het worden van een echte huisman. 😉

Een tijdje terug werkte echt helemaal niets, ik kon hem nergens voor porren. Vervolgens werd hij een dag later ziek. Niet zo gek dus dat hij toen niet vooruit te branden was. Dat kan dus ook nog een reden zijn.

Wat doe jij met je kind als het zich verveelt? 

Lees ook:

Schoolziek. Omdat het soms allemaal teveel is
Tips om je kind zelf te leren spelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.