Vijf jaar en een spreekbeurt geven. In het Chileens..

Marjan is één van de nieuwe bloggers bij Mamaschrijft en woont momenteel in het noorden van Chili met haar Chileense lief Nicolás, zoontje Klaas (5) en dochter Mees (2). Na lang wikken en wegen besloten ze ongeveer twee jaar geleden het roer om te gooien en het Amsterdamse bos in te ruilen voor het Andes gebergte. Via haar bedrijf Dusty Roads, verkopen en verhuren ze daktenten en minicampers en ze trekken er dan ook zoveel mogelijk op uit om te (wild)kamperen op stranden en bergpassen, in valleien en woestijnen. Ze deelt haar ervaringen op Mamaschrijft!

Spreekbeurt over hersenen

Mijn zoon van vijf moet een spreekbeurt houden. Niet over een zelfgekozen onderwerp zoals ridders, dino´s of ninjago, nee, over de hersenen. Lekker light voor een 5-jarige zullen we maar zeggen. Dit wordt aangekondigd op de ouderbijeenkomst van Klaas z´n Chileense kleuterklas die iedere eerste woensdag van de maand plaatsvindt. De stress slaat direct toe…. een spreekbeurt… echt??… over hersens??… hij kan nog niet eens lezen….

En, wordt erbij vermeld, het liefst met een powerpoint presentatie, hmmm tja…. Terwijl Klaas na schooltijd nog even met een aantal kinderen uit z´n klas op het pleintje naast de school speelt, begin ik erover tegen een andere moeder. Jong? Nee joh, hebben ze vorig jaar ook al gedaan, en die powerpoint daar helpt de juf wel een beetje mee.

Jong geleerd..

Voor zover ik op mijn eigen geheugen kan vertrouwen, deed ik mijn eerste spreekbeurt toen ik een jaar of 9 was. Ik vind dit totale Chileense gekkigheid. Tot mijn verbazing laat Google me echter weten dat in Nederland tegenwoordig soms ook al bij de kleuters wordt begonnen met spreekbeurten. Vaak is het dan wel meer bijvoorbeeld iets vertellen over je lievelingsdier in de kring. Ander ingewonnen Google advies; laat je kind vooral een onderwerp kiezen wat hij zelf leuk vindt en vervolgens bepalen wat hij daarover zou willen vertellen. Ook dat laatste gaat niet op, aangezien ik in Klaas z´n schooltas een lijstje meekrijg met te behandelen onderwerpen samen met een beoordelingsformulier.

Met de overtuiging dat hersenen gelukkig toch nog wel een leuker onderwerp is dan de nieren of maag, noem ik de spreekbeurt ongeveer een week voordat deze plaats moet vinden tegen Klaas. Zijn eerste reactie is totale paniek, dat wil hij echt niet doen, en al helemaal niet over hersenen waar hij toch niets van weet, en nog minder voor z’n hele klas. Ik besluit het maar even te laten rusten en eerst meer informatie te zoeken, zodat hij beter begrijpt waar het over kan gaan.

Visueel maken

Het wordt een powerpoint vol met beeld, met plaatjes van kinderen die sommen maken, ijsjes eten en op de wc zitten; daar heb je namelijk allemaal je hersens voor nodig. Met een prominente rol voor de potvis die met bijna 8 kilo de zwaarste hersens heeft van alle dieren. We maken zakjes met het gewicht van de hersens van een baby, een kind van 5, en van een volwassen persoon. En we hebben walnoten om uit te delen aan het einde voor diegenen die het aandurven hersenen te proeven.

Spreekbeurtdag

Na wijfelende oefenspreekbeurten ziet Klaas het op spreekbeurtdag gelukkig helemaal zitten en met USB stick, zandzakken en walnoten lever ik hem bij school af. Ik moet vaak aan hem denken, met plaatsvervangende zenuwen, hopend dat de juf inderdaad een beetje helpt en het niet uitdraait op een negatieve ervaring. Dat blijkt gelukkig nergens voor nodig. Als de school uitgaat komt Klaas met een lach van oor tot oor op me af, het is supergoed gegaan. De juf doet nog een duit is het zakje door te benadrukken dat hij het duidelijk goed geoefend had en alles heel goed en duidelijk heeft uitgelegd. Ik geloof dat ik Klaas nog nooit zo trots heb gezien. De dagen die volgen komt de spreekbeurt regelmatig ter sprake, met als kern dat hij helemaal niet zenuwachtig was en dat het supergoed ging.

Als kleuter je eerste spreekbeurt houden? Ik vind het nog steeds wat apart, maar gelukkig heeft het in dit geval goed uitgepakt. Een eigen onderwerp kunnen kiezen maakt het denk ik wel een stuk makkelijker, leuker en vooral ook toegankelijk om als kind zelf mee te helpen bij de voorbereiding. Maar in z’n algemeenheid is het misschien – gezien deze ervaring – wel helemaal niet zo’n slecht idee; jong geleerd is immers oud gedaan.

Lees ook:

5 Tips voor een citytrip naar Valencia met een kleuter

Het schoolplein.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

2 comments

 1. Anne

  Ha, wat leuk om te lezen! Ik woon ook met mijn Chileense man en onze 2 kinderen in Chili; en mijn zoontje moest ook een spreekbeurt houden toen hij 2 was. Over Kabouters, dat dan weer wel. Ik vond het in eerste instantie ook te gek voor woorden; maar inmiddels denk ik dat misschien wel makkelijker is voor de kinderen als ze er al jong mee beginnen.

  • Marjan Alkema

   Marjan Alkema

   Wat grappig om te horen! Hier doodnormaal inderdaad en de kinderen vinden het eigenlijk allemaal leuk zover ik weet!

Type to Search

See all results