Vind je ‘nee zeggen’ tegen je kind lastig? Negen tips!

Wij ouders weten het allemaal; het is soms best lastig om heel streng te zijn tegen je kind. Het liefste zie je je kind lachend en vrolijk, in plaats van verdrietig en boos.

Ik weet er alles van, want mijn 3-jarige meid vindt het ook wel eens moeilijk om ‘nee’ te accepteren. Ik zocht wat tips om het op de juiste manier aan te pakken. Want op de ‘verkeerde’ manier nee zeggen kan een negatief effect hebben, maar als je het goed doet kan het juist positief uitpakken. Het boek How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk geeft een aantal goede tips voor nee leren zeggen.

9 tips om nee te zeggen tegen je kind

 1. Eén keer nee zeggen is genoeg
  De eerste keer dat je ‘nee’ zegt moet een duidelijke nee zijn, zodat het niet nodig is om het woord te herhalen. Zeg het met een serieus gezicht en vertel erbij wat de redenen zijn. Als dit niet werkt kun je ervoor kiezen om een andere aanpak te proberen. Vind bijvoorbeeld manieren om ‘ja’ te zeggen. Wat je vooral niet moet doen, is je kind het gevoel geven dat je niet helemaal achter je ‘nee’ staat, of dat je het sneu vindt voor hem/haar.
 2. Uitleggen
  Het is niet voldoende om “nee” te zeggen. Kinderen begrijpen alleen een ‘nee’ vaak niet en zullen hun gedrag herhalen als je geen uitleg geeft. Leg daarom altijd uit waarom je nee zegt.
 3. Een ‘ja’ kan ook ‘nee’ betekenen
  Kinderen horen te vaak ‘nee’, waardoor hun taalontwikkeling wordt aangetast, wat vervolgens weer boosheid kan veroorzaken. Het is ook mogelijk ‘ja’ te zeggen terwijl je ‘nee’ bedoelt. Bijvoorbeeld: wanneer je kind om een koekje vraagt, kan je antwoorden: “Ja, je mag een koekje na het eten.” Wanneer je kind tijdens het winkelen vraagt om nieuw speelgoed, kan je zeggen: “Ja, dit mag je hebben voor Kerst.”
 4. Niet schreeuwen
  Tegen je kinderen schreeuwen is niet best. We weten het allemaal, maar het is o zo lastig soms! De consequenties van schreeuwen naar je kinderen wegen niet op tegen het voordeel van het tijdelijk de mond snoeren. Schreeuwen kan zelfs depressiviteit en een laag zelfbeeld veroorzaken. En daarom is het zo belangrijk om op een rustige en kalme manier te communiceren. Soms is het constant zeuren en vragen een teken van verveling. Als je je kind aandacht schenkt door even te kletsen of ermee te spelen, kan het doel van hun aandacht snel worden verlegd en opnieuw geconcentreerd worden op iets positiefs.
 5. Respecteer hun privacy
  Zet je kind niet voor schut in het bijzijn van anderen. Als er iets is, zorg dat je de aandacht van je kind hebt, ga even apart zitten ergens en leg vervolgens duidelijk uit waarom je ‘nee’ zegt. Wanneer je dit doet in het bijzijn van anderen, zal je kind zich daar niet prettig bij voelen en grote kans dat hij/zij dit gedrag overneemt.
 6. Zeg nee en geef een alternatief
  Een alternatief geven voor iets kan je kind het gevoel geven dat je zijn vraag niet direct de kop in drukt. Bijvoorbeeld: “Nee lieverd, je mag geen snoepje, maar je mag wel een appel’. Je biedt hiermee een alternatief en je kan meteen uitleggen waarom een appel beter is dan een snoepje.
 7. Geef geen valse hoop
  Wij ouders zeggen vaak: “Nu niet”. Maar wat betekent dat eigenlijk? Er zit een soort belofte in, namelijk een andere keer wel. Beter is om een concreet moment te noemen wanneer je kind dit wel mag. Bijvoorbeeld: “Nu niet, maar we kunnen dit wel kopen voor je verjaardag.”
 8. Laat je kind kiezen
  Door kinderen een keuze te geven, krijgen ze het gevoel dat hun mening telt. Ze voelen zich niet genegeerd wanneer ze zelf mogen beslissen over iets. Bijvoorbeeld, je kan een vraag om snoep afwijzen en vragen welk soort fruit je kind graag wil, en daarbij vertel je meteen wat de voordelen zijn van fruit boven snoep.
  Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het ontbijt. Zet slechts een aantal producten op tafel waar je kind uit mag kiezen, in plaats van al het beleg dat je maar in huis hebt.
 9. Spreek dezelfde taal als je partner
  Soms zegt één ouder ‘nee’ op iets, en zegt de andere ouder vervolgens ‘ja’. Dit zorg voor conflicten onderling en zorgt er tevens voor dat je kind precies weet hoe hij jullie kan manipuleren. Jullie moeten dezelfde taal spreken. Je zou kunnen vragen of papa of mama al een antwoord heeft gegeven voordat je zelf een antwoord geeft.

Ach ja, ‘nee’ zeggen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Helemaal als je volhardende kinderen hebt zoals die van mij. Soms heb je gewoon geen zin in langdurig gedram om iets. Je wil er zo snel mogelijk vanaf zijn. Maar beter is toch om te leren hoe je er het beste mee om kan gaan, voor een langdurig effect. Ik hoop dat je wat hebt aan de tips!

Lees ook:

Het effect van het simpele woordje ‘nee’.

Waarom een koppig kind later meer gaat verdienen

Kinderen sorry zeggen. Forceren werkt niet!

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results