Voor de kinderen in oorlog..

13 december 2016

Ik hoor mijn dochter zachtjes zingen. Het is een liedje dat gaat over oorlog, kinderen… Dan hoor ik een gesnik en zit ze zachtjes te huilen. ‘Mam, ik word altijd zo verdrietig als ik dit liedje zing. Want als je in oorlog bent, dan zijn er kinderen die geen huis, geen speelgoed hebben. En soms ook geen moeder.’ En dan is ze helemaal in tranen. Ik kijk haar een beetje verbouwereerd aan.

Dat mijn zevenjarige zo goed beseft wat een oorlog kan veroorzaken…

Dat kinderen dus inderdaad verstoken zijn van de dingen die misschien eerst zo vanzelfsprekend zijn. En erger: dat ze misschien wel als wees achterblijven… Ik krijg er zelf ook een brok van.

Meestal stoom ik maar door en maak ik me druk over dingen als die constante rommel van de kinderen die ik overal tegenkom, over mijn werk dat nu even niet helemaal zo loopt zoals ik wil, over die deuk die ik van de week voor een overvol schoolplein in mijn auto reed, over dat rolletje over mijn broek dat ik maar niet kwijtraak.

Maar als ik even stilsta en besef wat er een paar duizend kilometer van ons veilige huis gebeurt en hoeveel kinderen daarbij slachtoffer zijn, dan voel ik me eigenlijk precies als mijn dochter en voel ik de waterlanders al in mijn ogen prikken.

Open brief aan luizenpluis moeders: een ode aan jullie

Een paar dagen later wordt er aan de deur gebeld.

Mijn kinderen verwachten misschien een vriendje of vriendinnetje aan de deur, maar nee, het is weer zo’n student die me probeert te strikken voor een goed doel. Normaal gesproken druipen mijn kids af als blijkt dat het niet voor hun is, maar op de een of andere manier blijven ze nu bij de deur hangen. Ze vinden het eigenlijk wel interessant wat hij vertelt: dat je voor slechts een tientje, twee mensen in oorlogsgebieden een maand lang eten kunt geven. Dat er voor schoon drinkwater en medicijnen wordt gezorgd. Mijn kinderen zijn behoorlijk onder de indruk.

Mijn oudste is dan ook heel stellig: die 25 euro die hij voor Sinterklaas van opa Sinterklaas heeft gekregen, zijn niet meer bestemd voor een xBox One-game maar voor het Rode Kruis. En mijn dochter gaat er in mee: alleen zijn haar euro’s bestemd voor arme kinderen, en niet voor het dagje shoppen dat de dag erop eigenlijk staat gepland.

Ik ben trots op ze

Dat ze beseffen dat er kinderen zijn die het een stuk slechter hebben dan zij. Dat ze op hun manier een steentje willen bijdragen om de wereld een klein beetje beter te maken. En weer voel ik de waterlanders prikken…

Lees meer van Chantal:

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Daya Jewelry: unieke sieraden met een verhaal. - mamaschrijft - […] Voor de kinderen in oorlog.. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.