‘Verse boeken’: om blij van te worden.
We wonen inmiddels een half jaar in Haarlem en hebben onze draai al aardig gevonden. In Groningen ging ik regelmatig met de kinderen naar de bieb, maar hier had ik ons nog niet ingeschreven. En het gemis werd steeds groter. Niet alleen voor mij, maar ook voor Robijn en Zeger. Want onze eigen kinderboeken collectie begon steeds meer te vervelen. En nadat ik had gelezen dat voorlezen ontzettend belangrijk is, togen we gisteren met ons viertjes de stad in met als doel: nieuwe boeken! Robijn was al eens met haar klas naar de bibliotheek in Haarlem geweest dus zij was degene die ons de juiste kant op wees. Ook al mogen de kinderen elk acht boeken mee naar huis, van tevoren spreek ik altijd het aantal boeken per kind af. Vaak zijn dat er drie. Zelf kies ik ook vaak nog twee stuks uit. Rondneuzen in de bieb is echt een heerlijke tijdsbesteding. Na anderhalf uur staan we weer buiten met een tas vol ‘verse’ boeken. Van Superjuffie tot Hennie de Heks en de Piraten en ook een kinderencyclopedie en een boek met tafels inclusief ‘trekpapiertjes’.
Over het belang van voorgelezen worden:
Vol goede moed om echt meer tijd te besteden aan voorlezen uit al die leuke boeken ga ik op zoek naar (meer) informatie over het belang van voorlezen. Op ouders.nl vind ik de info die ik zoek. Ik heb een en ander voor je samengevat.
– Het stimuleert de taalontwikkeling van het kind
– Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen uit gezinnen waarin veel wordt voorgelezen, taalvaardiger zijn dan kinderen die thuis niet of nauwelijks zijn voorgelezen. Ze hebben een grotere woordenschat en scoren beter op tests voor begrijpend lezen. Samengevat: een kind is beter toegerust voor leren in het algemeen.
– Goed voorlezen is een interactief proces. Er is geen sprake van eenrichtingsverkeer, maar van een samenspel tussen ouder en kind. Ontzettend leerzaam voor een kind en een stuk interessanter dan passief consumeren via de televisie.
Voorlezen van 0 tot 12 jaar:
Baby/dreumes (0 tot 2 jaar)
Je kunt al beginnen met voorlezen vanaf een maand of zes. De interactie zal zeer beperkt zijn, maar samenspel maakt alles goed! In deze fase is je kind dol op prentenboeken met heldere en herkenbare vormen. Geluiden doen het ook heel goed. Rond de eerste verjaardag zal een kind pogingen doen om terug te praten wanneer jullie samen lezen. Op deze manier kun je heel goed oefenen met het aanleren van woordjes uit het dagelijkse leven. Vraag bijvoorbeeld: ‘Waar is de bal?’ Op een gegeven moment zal je kind de bal aanwijzen. Na een tijdje kun je het dan een stapje moeilijker maken en vragen: ‘Waar is de bal?’ Gemiddeld genomen geven kinderen rond 18 maanden zelf antwoord.
Peuter (2 en 3 jaar)
Dit is de fase waarop je kind het een feest vindt om herkenbare situaties terug te zien in boekjes. Op deze manier is het ontdekken van de wereld een nog leukere uitdaging. ‘Oh kijk, anders kinderen gaan ook in bad.’ Dit is ook de tijd waarop je kind kan luisteren naar korte verhaaltjes. Onthoud dat boeken visuele ondersteuning geven bij het leren begrijpen van taal. Door middel van plaatjes haal je als het ware dieren uit de dierentuin of een dokter uit het ziekenhuis, je huis binnen. Vanaf 27 maanden zul je merken dat de onderlinge communicatie goed op gang komt. Een ontzettend leuke fase voor zowel ouder als kind!
Kleuter (4 en 5 jaar)
Kleuters houden van fantaseren en luisteren graag naar verhalen die over iets anders gaan dan alleen herkenbare situaties uit eigen leven. Dus pratende dieren, feeën, kabouters en prinsessen vinden ze vaak te gek. Door hun fantasie te prikkelen, vergroot je hun wereld op een hele leuke manier. Tip: stimuleer de fantasie van je kind door open vragen te stellen zoals: ‘Hoe weet de kabouter nu waar zijn kaboutervriendjes zijn gebleven?’ Je zult merken dat je kind zelf een verhaal gaat verzinnen. Enig!
Basisschool-leeftijd (6 t/m 12 jaar)
Spannende verhalen met een plot zijn nu favoriet en door verschillende boeken te lezen ontdekken ze veel over andere landen, tijdperken en culturen. Ook al leest je kind al zelfstandig, het blijft goed om voor te lezen. Dat geldt zeker voor kinderen die nog maar net technisch lezen (lezen wat er staat). Omdat het omzetten van letters in spraakklanken nog veel moeite kost, is het lastig om echt te focussen op de verhaallijn. Afleiding ligt nog continue op de loer. Kinderen die vlot technisch lezen, worden graag voorgelezen uit een boek dat nog net iets te pittig voor ze is. Zo help je de taalontwikkeling steeds een stapje verder.
Zin in (voor)lezen, samen met je kinderen en ben je door je eigen kinderboeken collectie heen? De bieb biedt uitkomst!
De voordelen van een Basis lidmaatschap voor kinderen bij de bibliotheek:
- Gratis tot 18 jaar. Enige kosten bedragen het inschrijfgeld a 2,50 per kind
- Je kunt acht boeken per keer lenen. Je mag ze drie weken houden. Verlengen kan ook.
Tip: download de Bibliotheek app waarmee je alles online regelt.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks