Vriendschap is géén illusie.

Ik ben geen fan van ‘Het Goede Doel’ en in het bijzonder geen fan van Henk Westbroek. Het oeuvre van de band laat me veelal koud, al zing ik wel graag hard mee met ‘België’ en ‘Zelfs je naam is mooi’. De deal-breker is wat mij betreft het nummer ‘Vriendschap’. Eén keer trek je de conclusie. Vriendschap is een illusie. O o Henk toch. Wat zit je er toch naast jongen.

Mazzelaar

Ik heb vriendinnen, en een enkele vriend. En elke keer weer kan ik in een moment van reflectie voelen wat een rijkdom dat is. Voor diegenen die bij ‘reflectie’ en ‘rijkdom’ al waren afgehaakt; ik bedoel dat ik wel eens stil kan zitten, of ergens kan lopen, of terug kan komen van een afspraak met een vriendin en kan denken; “Man. Wat een dikke vette mazzelaar ben ik.”

Vriendinnen zijn zo enorm waardevol. Met een beetje geluk gaan ze een mensenleven mee. Met alles wat me overkomt in mijn leven dat me het gevoel geeft enorm te veranderen, kunnen juist de vriendinnen die me al een eeuwigheid kennen bevestigen dat ik nog steeds de goede oude Tille ben.

Overeenkomsten

Ik heb een aantal prachtexemplaren waar ik enorm trots en zuinig op ben. En toch is geen vriendschap hetzelfde. Wat wel overeenkomt is de vanzelfsprekendheid van het contact. Blij om elkaar te spreken. Blij om te delen. Ruimte om te zeggen dat het even niet zo lekker gaat. Ruimte om elkaar even niet te spreken of te zien omdat het er domweg niet van komt. En dan elkaar weer lachend in de armen vallen. Nog een overeenkomst is dat ik om al mijn vriendinnen kan lachen. En zij op hun beurt weer om mij.

Nieuwe vriendinnen

Nieuwe vriendinnen maken is iets bijzonders. Dat is net als een leuke verkering vinden. Je moet er niet naar op zoek zijn. Maar des te leuker is het als je er toevallig eentje tegenkomt. En net als bij die verkering weet je vaak op het eerste gezicht wel dat je met een leukerd te maken hebt. Het echte contact moet echter groeien. Het heeft tijd nodig.

Vriendschap vieren

Ik vier mijn vriendschappen vaak en veel. Mijn met rasse schreden naderende 40ste verjaardag vier ik met uitsluitend vriendinnen, en een vriend. Ondanks dat vakanties dan volop zijn begonnen en we niet compleet zijn, komen er vriendinnen die ik in verschillende fases van mijn leven heb ontdekt. Geen idee of ze elkaar allemaal leuk gaan vinden, maar ik ben bij het vooruitzicht dat ze er zullen zijn alvast nogal in mijn nopjes.

Maar nog voordat ik 40 kaarsjes ga uitblazen ga ik een paar dagen met een vriendin op vakantie. Naar de zon. Een ongekende luxe waar een spaarplan en wat mild schuldgevoel aan vooraf is gegaan. Maar 20 jaar vriendschap vieren vinden we geoorloofd. Wat zeg ik, verdiend.

Lees ook: Het gemis van liefdevolle rituelen.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results