Vrouwen krijgen steeds later hun eerste kind

8 oktober 2016

Toen ik zwanger werd van mijn eerste kind was ik 29 jaar. Tijdens mijn eerste bezoek aan de verloskundige vertelde zij me dat ik voor Amsterdamse begrippen ‘jong’ zwanger was. Ik was daar best verbaasd over, want op je 30e een eerste kind krijgen leek mij niet heel jong.

Later een eerste kind: uitsteldrang

Afgelopen jaren is de leeftijd dat vrouwen hun eerste kind krijgen behoorlijk gestegen. Dat meldt het CBS. En de reden daarvoor is ‘uitsteldrang’. In 2015 kreeg 29 procent van de vrouwen boven de 35 jaar een eerste kind. In de jaren vijftig lag dat percentage nog op 7 procent.

Volgens een woordvoerder van het CBS komt deze groei omdat vrouwen meer dan mannen een academische opleiding volgen en die ook afmaken. Die kennis willen we gebruiken. En daarnaast twijfelen we schijnbaar meer of onze partner wel de juiste is om een gezin mee te stichten.

Vrijgezel in de stad

Als ik om me heen kijk naar mijn eigen vriendinnen dan zijn er maar weinig die inderdaad onder de 35 jaar hun eerste kind hebben gekregen. En daarnaast zijn de meeste zelfs nog vrijgezel. Volgens mij is dat ook iets wat de stad met je doet. Veel verleiding, en iedereen ‘scharrelt’ zoveel dat ik me kan voorstellen dat het lastig wordt om het zogenaamde ‘kaf van het koren’ te scheiden. En daarnaast is het ook best fijn om in de stad vrijgezel te zijn, want je hebt zoveel mogelijkheden om lekker op stap te gaan en leuke mensen te ontmoeten. Maar goed, terug naar het onderzoek. De woordvoerder van het CBS zegt ook: ‘Omdat vrouwen maatschappelijk gezien sterker in hun schoenen staan, zijn ze ook kritischer geworden in het vinden van een partner. Dat zorgt ook voor uitstel van gezinsvorming.’ verklaart Latten.

Risico’s

Op latere leeftijd aan kinderen beginnen kan complicaties met zich meebrengen. Zo zijn vrouwen na hun 35ste vaak minder vruchtbaar en lopen zij een hogere kans op genetische afwijkingen en complicaties tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat de goede, snelle eitjes afnemen en trage eitjes overblijven. De kans dat deze eitjes niet goed functioneren bij de bevruchting wordt daardoor groter, net als de kans op een miskraam of afwijking. Maar wat wel weer fijn is, is dat vrouwen tot vijftig jaar tegenwoordig in aanmerking kunnen komen voor een ivf-behandeling met een donoreicel, of een eicel die voor hun 43e is geoogst. Dat heeft minister Edith Schippers vorige maand laten weten aan de Tweede Kamer.

Vroegah

In de jaren ’50 lag de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kind kregen tussen de 24 en 25 jaar. Een kind na je 35e noemden ze destijds zelfs een nakomertje. In 1980 is het gemiddelde vrijwel gelijk gebleven, met 25 jaar. Tegenwoordig krijgen de meeste vrouwen hun eerste kind op 29-jarige leeftijd.

Ik ben gek op nieuwtjes en cijfers, jij ook? Lees dan:

Waarom een koppig kind later meer gaat verdienen
Gezinnen met vier of meer kinderen zijn het gelukkigst
Werkende mama, dat schuldgevoel is echt niet nodig!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tips om mooie foto's van je kind te maken * mamaschrijft - […] Vrouwen krijgen steeds later hun eerste kind […]
  2. Bijzonder verhaal: "Het had zo anders moeten zijn..." * mamaschrijft - […] Vrouwen krijgen steeds later hun eerste kind […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leonie Lindeboom

Mijn naam is Leonie, welkom op mijn website! Ik ben (uiteraard) moeder van inmiddels 3 kindjes. De jongste is nog een baby. Wij wonen in het altijd bruisende Amsterdam. Ons leven is vaak druk en chaotisch, maar bovenal is het heerlijk. Met ons vijven genieten we van alles wat de stad ons te bieden heeft en dat is elke dag weer een feest én een uitdaging. Genoeg om over te schrijven dus. Dit schrijven doe ik overigens niet alleen, maar samen met een aantal andere mama bloggers die allemaal hun eigen visie op hun leven met kids hebben. Veel leesplezier! Ben je ondernemer en wil je je bedrijf presenteren aan de leukste mama’s van Nederland? Of wil je zelf graag bloggen? Stuur een mail of bel even: leonievoormamaschrijft@gmail.com | 06-42204869.

Mis niks! Mamaschrijft op social:

Ook leuk om te lezen

Excuses van een nachtmoeder.

Excuses van een nachtmoeder.

Joske had zich altijd heilig voorgenomen om haar kind nooit bij haar in bed te laten slapen. Maar nu ze zelf een slechte doorslaper heeft, wil ze excuses maken.