Waarom een koppig kind later meer gaat verdienen

Hoewel mijn kinderen pas 1,5 en 3,5 jaar oud zijn, weten ze maar al te best wat ze willen. Ze zijn echt de allerliefsten, maar zeker ook pittig en vooral heel ‘duidelijk’. Zo omschrijven ze het althans heel tactisch op de crèche. Een eigen mening dus. En best koppig. Nu al. Soms is dat rete-vermoeiend! Daarom werd ik zo blij van dit fijne nieuws over koppige kinderen.

Sterke wil is goed nieuws voor de lange termijn

“Nee, je mag niet in je Frozen-jurk naar school”. Ik hoor het mijn buurvrouw nog zo zeggen tegen haar dochter. En nog eens zeggen, en nog eens. Met een geïrriteerde stem, en met een boze dochter tegenover haar. Ze hield voet bij stuk. Waardoor ze bijna te laat de deur uit gingen. Strijd om kledingkeuzes… hinderlijk. Strijd om avondeten, net zo vervelend. Toch? Nou, eigenlijk mag je dus blij zijn. Volgens dit onderzoek.

Uit een recent onderzoek dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar volgde tot ze volwassen waren blijkt dat kinderen die regelmatig de regels breken als volwassene succesvoller zijn en meer verdienen. Niet dat geld nou per definitie altijd ook gelukkig maakt natuurlijk, maar prettig is het zeker!

Lees ook: Waarom schreeuwen we tegen onze kinderen?

Regelmatig de strijd aangaan

De kinderen in het onderzoek werden aan het begin van het onderzoek getest op niet-cognitieve eigenschappen als nauwkeurigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en weerbaarheid. Veertig jaar later zochten de wetenschappers de deelnemers weer op om te zien wat er van ze geworden was. Wat blijkt: een lak aan autoriteit en regelmatig de strijd aan gaan met ouders blijken de beste indicatoren van een hoog inkomen als volwassene.

Competitief en koppig kind

Waarom koppige kinderen later succesvolle volwassenen worden, is niet duidelijk. Waarschijnlijk is het kind competitiever in de klas, waardoor het beter scoort. Ook kunnen ze beter voor zichzelf opkomen bij bijvoorbeeld salarisonderhandelingen.

De onderzoekers sluiten ook niet uit dat er een meer negatieve reden is waarom deze kinderen meer gaan verdienen. Krijgen ze het bijvoorbeeld voor elkaar door iets onethisch of illegaals te doen?

Gemotiveerde leider

Hoe weet je dat je een koppig kind hebt? Ze gaan af op hun buikgevoel en zijn bereid te vechten voor wat ze willen. Kinderen met een sterke wil doen liever dat wat goed is, dan wat hun vrienden doen. Als het als ouder lukt om die wil te gebruiken om het goed te doen op school of persoonlijke doelen achterna te jagen, kan zo’n dwarsligger later een gemotiveerde leider worden. En wie wil dat nou niet?

Dus aan alle ouders met koppige kinderen: het komt blijkbaar dik in orde later!

Lees ook: De peuterpubertijd: woedeaanvallen en driftbuien

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

4 comments

  1. Pingback: Van wie heeft jouw kind zijn of haar intelligentie? - mamaschrijft

  2. Pingback: 10 x waarom een dreumes thuis zo gezellig is - mamaschrijft

  3. Pingback: Werkende mama, dat schuldgevoel is echt niet nodig! * mamaschrijft

  4. Pingback: Vrouwen krijgen steeds later hun eerste kind * mamaschrijft

Type to Search

See all results