Waarom ik blij ben dat ik geen borstvoeding (meer) geef.

Ik kijk naar haar terwijl ze haar kind borstvoedingen geeft en eventjes kreunt ze van de pijn. Opeens komt alles weer terug.

Het is nog maar vier maanden geleden dat ik (Rianne) voor het laatst borstvoeding heb gegeven, maar het voelt als een eeuwigheid. Ik was zo’n moeder die tegen de verloskundige zei toen ze vroeg of ik borstvoeding wilde geven: ‘Ik kijk wel of het lukt, mocht het niet lukken dan geef ik gewoon flesvoeding en ben ik daar niet rouwig om.’ In de praktijk heb ik zelfs medicijnen geslikt om de productie te verhogen, omdat ik ervan baalde dat het niet meer lukte.

Ik mis borstvoeding..

…als kiespijn! Ik weet niet hoe het komt dat je als newborn mommy zo graag borstvoeding wil geven, maar dat zal wel aan de hormonen liggen. Ik weet dat ik de borstvoedingsmaffia over me heen krijg na deze blog, maar laten we eerlijk zijn: borstvoeding is helemaal zo leuk niet. Net als zoveel vrouwen die voor het eerst moeder worden had ik geen idee wat borstvoeding precies was en al helemaal niet hoe vaak je dat moet geven! Ik heb tijdens mijn zwangerschap op een vrijdagavond nog een voorlichting bijgewoond bij de verloskundigenpraktijk over borstvoeding, maar ook daar werd niet helemaal duidelijk wat er in de praktijk allemaal bij komt kijken. En dat is natuurlijk niet erg, want laten we wel wezen, als je precies zou weten wat er in de praktijk allemaal gebeurt tijdens je bevalling, de borstvoeding of in het algeheel bij het opvoeden van een kind, dan zouden we snel uitsterven!

Haat-liefde verhouding

Borstvoeding ik had een er een haat-liefdes verhouding mee, of eigenlijk vooral een haat-verhouding. Ten eerste deed het ongelooflijk veel pijn de eerste maand! Niet alleen het gevoel dat je borsten uit elkaar knappen als je langer dan drie uur rondloopt zonder dat er iemand aan je tiet hangt, maar ook elke keer als je baby moet drinken, je door de grond zakt van de pijn! Alsof er een vampier met zijn snijtanden gaatjes maakt in je borst en via daar je bloedbaan leegdrinkt, vreselijk. Nu zakt dat wel af na enkele minuten, maar het gebeurt wel elke drie uur weer. En die pijn wordt minder, dat is waar.

Borstvoeding in het openbaar

Maar wat niet minder wordt is de ongemakkelijkheid die erbij komt kijken wanneer je baby borstvoeding nodig heeft en je buiten de deur bent. Nu is iedereen anders en ik heb respect voor de vrouwen die overal hun tiet blootleggen om hun baby in de drinkbehoeftes te laten voorzien, maar ik ben gewoon niet zo’n persoon. En dat is best jammer, want ik had voor het eerst een cup C in mijn leven, dus er was wel eindelijk wat om te zien! Ik voelde me er heel ongemakkelijk bij om ergens borstvoeding te geven en ik vond het oprecht vervelend dat ik tijdens gezelschap de helft van de tijd afgezonderd zat met mijn kleine vampier. Helemaal toen bij mij de productie na drie maanden terugliep en ik elk uur borstvoeding moest geven, bleef ik liever thuis bij de gedachte alleen al hoe ik dat voor elkaar moest krijgen onderweg.

Kolven

Nee dan het kolven. Dat lukte bij mij niet. Ik heb uren geprobeerd te kolven, maar er kwam vaak per borst een schamele 25 ml uit na een half uur en dan had ik daarna geen borstvoeding meer voor mijn kind, dus daar zag ik ook niet echt een redding in. Dan kwam daar nog bij nog dat ik me nooit onaantrekkelijker heb gevoeld dan met een kolfapparaat (of een baby) aan mijn borst. Én toch toen het consultatiebureau zei dat ik niet meer voldoende melk had en flesvoeding moest bij gaan geven, was ik teleurgesteld. Voelde het alsof ik faalde. Want borstvoeding is toch wel het beste voor je kindje he? Dat wordt er met de paplepel ingegoten als je zwanger bent, pap wat gemaakt is van borstvoeding neem ik aan. Een maand heb ik geprobeerd met domperidon en oxytocine neusspray mijn toeschietreflex en productie te verhogen, maar toen mijn baby niet meer genoeg groeide moest ik er toch aan toegeven en ben ik helemaal overgestapt op flesvoeding.

Flesvoeding is een verademing

Mensen zeggen dat flesvoeding een gedoe is. Ik vond het een verademing! En gedoe met flesjes? Wat een onzin! Men neme een thermoskan, een flesje water, een fles en porties flesvoeding en voilà, binnen een minuut heb jij een fles voor je baby gecreëerd op temperatuur! Helemaal geen gedoe met warm water en afhankelijkheid, in tegenstelling tot borstvoeding. Mocht je tot de gelukkigen horen die wel kan kolven en je zoals als ik niet prettig voelde om borstvoeding en plein public te geven, dan ben je wel degelijk afhankelijk van mensen die jouw flesje willen en kunnen verwarmen buiten de deur en zit je tot die klus geklaard is met een huilende baby.

Nee, echt borstvoeding is het beste voor je kindje en na mijn eigen ervaring weet ik zeker dat de borstvoedingsmaffia geleid wordt door hormonen. Niet voor niets zeggen ze dat je pas weer jezelf bent een jaar na het stoppen met borstvoeding geven, maar ik ben me beter gaan voelen de week dat ik over ging op flesvoeding. Ik voelde me weer vrij om de deur uit te gaan, kon kiezen wat ik aan wou in plaats van wat praktisch was en ik had een baby die minder huilde. Wat wil een mens nog meer?

Lees ook:

Over ‘goed bedoelde’ opmerkingen tijdens de zwangerschap.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results