Een mooie naam voor je kind kiezen is niet makkelijk. Helemaal omdat je geen idee hebt wat voor kind je aan het fabriceren bent, en of de naam bij het kind past. Maar iedereen heeft vaak wel een shortlist. Ook al ben je niet zwanger, dan heb je meestal wel één of twee namen die mooi vindt.
Zo had ik de naam Izzie voor een meisje al heel lang in mijn hoofd.
Zo lang, dat toen ik eenmaal zwanger van een meisje was, ik begon te twijfelen of ik de naam nog wel zo leuk vond. Ik liep er al zolang mee rond, dat ik mezelf verplichtte om ook andere namen onder de loop te nemen. En ondanks dat ik de namen die je nu vaker hoort allemaal heel mooi vond, kozen we toch voor Izzie. Destijds vond ik het een stoere naam, passend bij een stoer meisje. Maar nu Izzie richting de drie jaar gaat, vind ik het ineens een hele lieve naam. Zoet. Apart toch!
Maar spijt hebben?
Nee, met alle namen ben ik nog steeds blij. In Groot-Brittannië geeft een op de vijf ouders toe spijt te hebben van hun keuze. En dan vooral de keuze voor een trendy babynaam, namen die nu veel voorkomen. Bijvoorbeeld Charlotte, Amelia, Anne, en James.
Dit zijn de belangrijkste redenen
De belangrijkste reden waarom ouders spijt krijgen van de naam is omdat de naam te vaak voorkomt. 25% van de ouders had daarom achteraf liever een minder trendy babynaam gekozen. 20% geeft aan dat de naam gewoon niet goed voelt en dat de naam ‘erdoorheen gedrukt’ is door de partner. Nog een paar redenen:
- het kind of andere hebben moeite met de uitspraak en spelling (11%)
- de naam is niet onderscheidend genoeg (11%)
- de naam past achteraf gezien niet bij de persoonlijkheid van het kind (10%)
- de afkorting die vriendjes gebruiken is niet mooi (6%)
- het beeld van de naam is na de geboorte veranderd (3%)
- een beroemdheid heeft dezelfde naam gekozen (1%)
Wanneer spijt
Ook bleek dat de meeste ouders vrij snel al spijt kregen. 32% kreeg al 6 weken na de geboorte spijt. Wat ontzettend balen lijkt me dat! En 23% kreeg spijt toen het kind voor het eerst naar school ging.
Gelukkig kan je in Engeland vrij makkelijk je voornaam laten wijzigen, maar in Nederland is dit nogal een lang proces. Hier moet een verzoekschrift tot voornaamswijziging worden ingediend bij de rechtbank en je bent verplicht een advocaat in te schakelen. Conclusie: goed over nadenken!
Lees ook:
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks