Wanneer het bedritueel geen feestje is.

Veel ouders stoeien met het naar bed brengen van hun kind. Je wilt de tijd nemen en genieten, maar soms gaat dat gewoon niet.

September 2013. De ouders van Noa zijn de wanhoop nabij en vragen Contact in Beeld om hulp bij het slaapprobleem van hun bijna tweejarige dochter. Er wordt een traject met video- hometraining gestart met als doel Noa rustig te laten inslapen wanneer het bedtijd is.

Weer een slopende avond.

“We voelen het vaak al aankomen als we Noa naar bed brengen; er komt weer zo’n avond zoals zovelen. Een slopende avond. Afmattend, gespannen en ontzettend frustrerend. Na zo’n avond rollen we rond twaalven uitgeteld ons bed in en hebben we amper nog de puf om elkaar welterusten te wensen. We zouden zó graag weer eens een rustige avond samen willen hebben. Een avond met een wijntje op de bank. Of met vrienden eindelijk weer een gezellige oudejaarsborrel kunnen drinken, zonder telkens naar boven te moeten omdat Noa huilt. Het klinkt misschien egoïstisch dat we verlangen naar een paar gezellige uurtjes samen, terwijl we onze dochter vooral haar slaap en minder stress rondom het naar bed gaan gunnen. Maar het is soms moeilijk om ons lieve meisje niet als een klein duiveltje te zien die onze avonden verpest.”

Opstandig door alles wat niet mag.

Noa is de jongste dochter van een gezin met vier kinderen. Ik kom bij hen thuis en maak een eerste video-opname tijdens het eten. Ik zie vier prachtige kinderen en Noa laat zich zien als een ondernemende dame die in de fase van ‘zelf-doen’ verkeert. Op het oog niets bijzonders. Als we tijdens het eerste terugkijkgesprek aan de hand van de videobeelden inzoomen op de interactie tussen Noa en haar ouders, valt het de ouders direct op dat Noa zoveel ‘wil’. Aan de ene kant vinden de ouders dit leuk, maar anderzijds lastig; want wat Noa wil, willen papa en mama liever niet. Hierdoor hebben ze vaak het gevoel ‘nee’ te moeten verkopen en ze merken (en zien dat ook terug op de videobeelden) dat dit de sfeer geen goed doet. Noa wordt er opstandig van en lijkt alleen maar meer te willen wat niet mag.

Na de tweede keer filmen wordt het de ouders duidelijk hoe ze Noa meer kunnen ‘zien’ en ze komen erachter hoe ze zelf weer een leuke ouder kunnen zijn in plaats van een agent die de regels bepaalt. Vanaf dat moment gaan ze meer benoemen wat Noa wil (voorheen reageerden ze voornamelijk met ‘commentaar’ of nee zeggen) en laten ze blijken dat zij haar begrijpen door bijvoorbeeld kort te herhalen wat Noa vertelde of liet zien.

Zie en begrijp je kind.

“Als we aan tafel zaten en Noa wees naar haar pop, zeiden we voorheen dat ze niet met de pop mocht spelen tijdens het eten. Dit frustreerde haar enorm, ze werd boos en ze bleef maar wijzen naar de pop. Nu weten we dat het voor Noa belangrijk is dat we haar laten merken dat wij de pop ook hebben gezien. Het is voor Noa bij dit soort voorvallen vaak al voldoende om te zeggen: “Ja, dat is jou mooie pop!”

Ontspannen

Doordat Noa zich meer en meer gezien en begrepen voelt kan zij ontspannen. Ze hoeft niet steeds te herhalen wat haar op het hart ligt (kinderen herhalen hun boodschap als zij zich niet gehoord voelen) en hierdoor heeft ze minder frustraties. Nu de ouders laten merken dat ze Noa begrijpen is Noa minder gespannen (en daardoor een ‘leuker’ kind). Vanaf het moment dat de opgekropte frustraties van Noa niet meer in haar lijf zitten, werd het inslapen vele malen makkelijker. Het ontroerde de ouders tijdens dit tweede terugkijkgesprek dat Noa met een kleine blijk van begrip direct anders reageert en meer ontspannen is.

“Voorheen waren we vooral bezig te zeggen wat moet, wat hoort, te laten merken wat Noa vooral wel en niet mag, terwijl het enige wat Noa nodig heeft een beetje begrip is.” Het is een opmerking en de verwondering van ouders die ik vaker hoor. Het verrassende, positieve effect van je kind werkelijk zien is heel groot! Door de videobeelden van Contact in Beeld te bekijken beleven ouders de intenties van het kind vaak op een andere manier. Ze zien ineens (weer) wat hun zoon of dochtertje werkelijk vertelt. Hierdoor kunnen zij opgebouwde negatieve gevoelens ten opzichte van hun kind beter loslaten.

Het patroon doorbroken.

Na drie sessies is het in oktober zover dat ik het heugelijke nieuws krijg dat Noa al een week lang binnen tien minuten in slaap valt! In december lijkt het patroon geheel doorbroken. Noa valt vlot in slaap en er zijn maar weinig avonden dat ze nog onrustig is. Begin januari staat mama samen met haar vier kinderen bij mij op de stoep met een prachtige bos bloemen. De oudste van het stel vertelt dat Noa nu heel lekker kan slapen, terwijl Noa zelf enorm staat te glunderen. De bloemetjes zijn voor mij bestemd en moeder bedankt mij voor de ontzettend gezellige oudejaarsborrel die zij met vrienden konden beleven terwijl Noa sliep als een roosje.

Mijn jaar kon niet beter starten!

Lees ook: Wat je voor je kind kunt betekenen als hij bang is

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results