Wat doe je met te kleine kinderkleding?

Het zit erop: de zomer. En de herfst is al in volle gang. Tijd voor warmere kleding. De zomerjurkjes hangen we maar weer opzij, in de hoop dat ze volgend jaar nog passen. En de lange broeken en truien worden weer opgesnord. Vaak heeft de helft van de broeken gaten in de kniën en de andere helft past niet meer. Maar wat doe je met al die goede kleding die je hebt? Verkoop je dat of geef je ze door? Ik deed wat onderzoek in mijn omgeving en heb de volgende tips voor je:

Wat doe je met te kleine kinderkleding?

Mooie kleding die niet meer past is natuurlijk zonde om weg te gooien. Ik ging dit weekend door de kasten van de kinderen en we kwamen erachter dat veel niet meer past, zo snel groeien ze! Een babyjasje en heel veel te korte truitjes van Fehla, mooie jeans (zonder gaten!) van Raf en ook genoeg kleding van Izzie. Die kan ik gelukkig doorgeven aan Fehla.

1. Doorgeven

Goede kleding is zonde om weg te gooien. Wat ik graag doe (als het niet meer naar een broertje of zusje kan) is het weggeven aan een kindje in onze omgeving die het kan gebruiken qua maat. Het komt dan goed terecht, ouders blij, kind blij en ik ben er vanaf. Dus ook blij! Maar niet altijd heb je een kind in je omgeving die deze maat heeft. Dat merk ik bijvoorbeeld bij Fehla, wij hebben weinig tot geen vrienden die baby’s of een dreumes hebben bijvoorbeeld. Wat doe je dan?

2. In de textielcontainer

Vaak staan er op verschillende punten in een stad de groene textielcontainers. Wij hebben er toevallig één naast ons huis staan van Sympany. Hier kan je kleding die nog goed is ingooien. Een deel van de opbrengsten gaan naar goede doelen in binnen- en buitenland. De gemeente ontvangt daarnaast een vergoeding per ingezamelde kilo die ingezet wordt om kosten te dekken in de afvalinzameling en verwerking. Het voelt toch prettig als je kleding goed terecht komt. Je kan het natuurlijk ook gewoon rechtstreeks naar bijvoorbeeld een asielzoekerscentrum, Het Rode Kruis of vluchtelingenwerk brengen.

3. Verkopen

Het kost vaak wat tijd, maar je kan je kleding uiteraard altijd nog verkopen via bijvoorbeeld marktplaats, maar er zijn ook winkels die kleding innemen in ruil voor een percentage van het verkochte artikel. Het levert geen vetpot op, maar je krijgt toch nog iets terug van het geld dat je er zelf aan uitgegeven hebt en het krijgt ook op deze manier een tweede leven.

4. Bewaren

Wat ik zelf doe, is de aller-allerleukste kleding bewaren. De echt bijzondere kleding, de items waar ik herinneringen aan heb doe ik in een bak met een sticker ‘Sentimenteel’ erop. En ik heb ook een bak met ‘Speciaal doorgeven’ erop. Hierin bewaar ik kleertjes voor iemand in de familie of vriendinnen die nog geen kids hebben, maar waarvan ik wel verwacht dat het ooit komt.

5. Ruilen

Wat ook een goede optie is, is om kleding te ruilen. Dit kan natuurlijk met mensen in je omgeving als je iemand kent met een kind in de kledingmaat die jij nodig hebt, maar er zijn ook allerlei ruilwinkels online te vinden. Ik heb het zelf nooit gedaan, maar het klinkt als een mooie optie!

Wat doe jij met te kleine kleding? Ik ben heel benieuwd! Laat het weten in de comments.

Lees ook: Dit heb je nodig voor je baby uitzet.

Share this post:

Volg Mamaschrijft

Leave a Reply

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Type to Search

See all results